Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
7ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ενα μεγάλο γιορτινό εργαστήρι δημιουργίας και διασκέδασης

Τα παιδιά παρακολουθούν την αρχή μιας ιστορίας, για να ξεκινήσουν τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Τα παιδιά παρακολουθούν την αρχή μιας ιστορίας, για να ξεκινήσουν τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Με πρόγραμμα ειδικά φροντισμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρότερων τάξεων του Δημοτικού και το φετινό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το 7ο που γίνεται τα τελευταία χρόνια, κέρδισε τις εντυπώσεις και αγκαλιάστηκε από πλήθος παιδιών που το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Δεκέμβρη, γέμισαν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ελαφάκια, χιονονιφάδες και χιονάνθρωποι στόλιζαν του τοίχους του φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων που είχε στολιστεί όπως απαιτούν οι μέρες για να θυμίζει ένα... καλικαντζαροχωριό! Και στα τραπέζια χειροτεχνίας, γύρω από τα οποία ξετυλιγόταν η δραστηριότητα στην αρχή του Φεστιβάλ, τα θέματα ήταν ανάλογα. Στήθηκε ένα γιορτινό εργαστήρι, όπου οι πρώτοι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεκίνησαν δημιουργώντας: Πλαστικά ποτηράκια μετατρέπονταν σε χιονάνθρωπους, μικρά ξυλάκια ενώνονταν για να σχηματίσουν χριστουγεννιάτικα δεντράκια, ματάκια, φιογκάκια, κορδελίτσες, στόλιζαν τις δημιουργίες των παιδιών υπό την καθοδήγηση νεαρών παιδαγωγών, ενώ ζωγραφιές με γκλίτερ και μαρκαδόρους αποκτούσαν την υπογραφή των λιλιπούτειων «Πικάσο»...

Παράλληλα, λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με δεκάδες επιλεγμένους τίτλους εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Ενώ στα μικρά διαλείμματα από το παιχνίδι, τα τρεχαλητά και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, τα παιδιά ξεδιψούσαν με αναψυκτικά και γεύονταν τα μεζεδάκια και τα γλυκά που προσφέρονταν στο Φεστιβάλ.

«Καλικαντζαρο...ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!»


Σε ένα από τα τραπέζια, οι χειροτεχνίες είχαν ιδιαίτερο σκοπό: Από εκεί πέρασαν όλα σχεδόν τα παιδάκια στην αρχή για να φτιάξουν χάρτινα «σκουφάκια» καλικάντζαρων! Γιατί αμέσως μετά τις χειροτεχνίες άρχισε το παιχνίδι: «Καλικαντζαρο...ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!»

Το παιχνίδι άρχισε με τα παιδιά να ακούν την αρχή της ιστορίας: «Κάποτε σε ένα πολύ μακρινό χωριό υπήρχε ένα πολύ μεγάλο δάσος. Εκεί ζούσαν τρεις καλικάντζαροι που ήταν αδέρφια, ο Πικ και ο Νικ, που ήταν δίδυμοι, και ο μικρούλης ο Βενιαμίν. Οι τρεις καλικάντζαροι προετοιμάζονταν δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα για να πάνε στο χωριό και να μοιράσουν τα δώρα στα παιδιά. Ο Βενιαμίν θα μοίραζε τα δώρα για πρώτη φορά, οπότε άκουγε προσεκτικά τις οδηγίες που του έδιναν τα μεγαλύτερα αδέρφια του»...

Η ομάδα παιδαγωγών που ετοίμασε τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!» υποδύθηκε τους ρόλους τριών αδερφών καλικαντζάρων που... χάθηκαν μεταξύ τους. Τα παιδιά, λοιπόν, ανέλαβαν δράση για να βοηθήσουν τον μικρότερο από τους αδερφούς καλικάντζαρους, τον Βενιαμίν, να βρει τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του.

Αρωγοί του Βενιαμίν και των παιδιών σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκαν διάφορα πλάσματα, που τα υποδύονταν επίσης παιδαγωγοί της ομάδας που επιμελήθηκε το παιχνίδι: Για παράδειγμα, ένας νάνος, ήταν ο πρώτος φίλος που συνάντησαν τα παιδιά και ο Βενιαμίν, ο οποίος τους έδωσε θάρρος, τους είπε να «μην το βάζουν κάτω» και να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την αναζήτησή τους. Στη συνέχεια, συνάντησαν ένα ξωτικό με το όνομα «Συνεργασία», που με τη σειρά του τους έδειξε ότι «όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί»! Ακολούθησε στη συντροφιά ένα ελαφάκι, το οποίο ήταν πολύ στενοχωρημένο κι ένιωθε μοναξιά, γιατί τα άλλα ελαφάκια το είχαν απομονώσει επειδή... ήταν λίγο διαφορετικό, είχε μια μεγάλη κόκκινη μύτη. Το ελαφάκι βρήκε στην παρέα παιδιών και καλικάντζαρων τη δική του συντροφιά, αφού όπως του είπαν όλα τα παιδιά το να είσαι διαφορετικός δεν έχει τίποτα το κακό. Στο τέλος της αναζήτησής τους, τα παιδιά και ο Βενιαμίν συνάντησαν μια νεράιδα που μίλησε στα παιδιά και τα καλικαντζαράκια για τα προσφυγόπουλα κι όλοι μαζί πήγαν να φτιάξουν ζωγραφιές για τα προσφυγόπουλα!

Ο Πινόκιο έλαμψε με την τεχνική του μαύρου θεάτρου!

Ζωγραφιές και χειροτεχνίες στο γιορτινό εργαστήρι στο πρώτο μέρος του προγράμματος
Ζωγραφιές και χειροτεχνίες στο γιορτινό εργαστήρι στο πρώτο μέρος του προγράμματος
Το τέλος της «καλικαντζαρο... περιπέτειας» σήμανε την ώρα να ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας Συνεδρίων για να αρχίσει η παράσταση του «Πινόκιο» από το θίασο «Κου - Κλο Θέατρο Κρήτης». Ο θίασος, γνωστός στο παιδικό κοινό και από τις συμμετοχές του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και σε παλιότερες χριστουγεννιάτικες γιορτές με τους «Δροσουλίτες» και τον «Ψαροτρομάρα», ταξίδεψε αυτήν τη φορά από την Κρήτη, ειδικά για να δώσει αυτήν την παράσταση στον Περισσό και ανταμείφθηκε με το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

Οι «Κου - Κλο Θέατρο Κρήτης» χρησιμοποιούν την τεχνική του black light. Οι μαριονετίστες είναι ντυμένοι στα μαύρα, έχοντας καλυμμένο όλο το σώμα και το πρόσωπο και μπροστά από το μαύρο φόντο που στέκονται, χρησιμοποιώντας λάμπες υπεριώδους φωτισμού (black light), γίνονται αόρατοι. Ετσι τα χρωματιστά αντικείμενα που χειρίζονται, οι μαριονέτες και τα άλλα στοιχεία του σκηνικού αναδεικνύονται από το φωτισμό και φαίνονται να αιωρούνται προσφέροντας ένα θέαμα μαγικό.

Το έργο βασίστηκε στο πασίγνωστο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι και παρουσιάστηκε σε μια τρυφερή και διδακτική διασκευή, εντυπωσιακή σε χρώματα και κίνηση και επενδυμένη με πολύ ωραία μουσική. Ο Πινόκιο «γεννήθηκε» από ένα κούτσουρο στο εργαστήρι του Τζεπέτο και... μύριζε πευκίλα! Στην πορεία της ιστορίας βρίσκει ένα σωρό μπελάδες, καθώς είναι εύπιστος και παρασύρεται μακριά από τον Τζεπέτο. Ομως έχει κοντά του σε όλες τις δύσκολες στιγμές τον καλό του φίλο τον γρύλο, που καταφέρνει και τον βάζει στον ίσιο δρόμο. Με τη βοήθεια και των παιδιών του κοινού στο τέλος της ιστορίας ο Πινόκιο καταφέρνει και ξανανταμώνει στο δάσος με τον Τζεπέτο, ο οποίος τον έψαχνε όλο αγωνία!

Από την εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με τον «Πινόκιο»
Από την εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με τον «Πινόκιο»
Ο κουκλοθίασος στο τέλος της παράστασης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΚΝΕ για την πρόσκληση, ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και χάρισε ως αναμνηστικό στα παιδιά μια κάρτα με τις φιγούρες της παράστασης για να συνεχίσουν να παίζουν στο σπίτι τους τις περιπέτειες του ξύλινου αγοριού...

Χόρεψαν και το καταχάρηκαν!

Μετά την παράσταση ήρθε η ώρα για το πάρτι, που είχε κι αυτό μελετημένες μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Τα παιδιά πιάστηκαν αρχικά όλα μαζί από τα χέρια και σχημάτισαν ένα μεγάλο κύκλο που άλλοτε τον άνοιγαν και άλλοτε τον έκλειναν. Στη μεγάλη αυτή συντροφιά προστέθηκε στη συνέχεια ένα τύμπανο, που όσο ηχούσε τα παιδιά χόρευαν, αλλά όταν σταματούσε έπρεπε να μείνουν «αγαλματάκια ακούνητα»! Και μετά από όλα αυτά, τα παιδιά χόρεψαν με την ψυχή τους και το καταχάρηκαν!

Αποχαιρετώντας το Φεστιβάλ δέχτηκαν μικρά δωράκια από την ΚΝΕ και ευχές, για να περάσουν πολύ όμορφα και τις υπόλοιπες γιορτινές μέρες.


Με μουσικοκινητικά παιχνίδια και χορό έκλεισε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Με μουσικοκινητικά παιχνίδια και χορό έκλεισε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για τα παιδιά(20/12/2016)
Μια μαγευτική γιορτή για τα παιδιά(13/12/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org