Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυσκολεύει και το κοροϊδιλίκι

«Αν υπάρξουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις (σ.σ. κλείσιμο αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ανάκαμψη κ.ά.), σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση θα έχει πολλές ευκαιρίες να ασκήσει πολιτική του τύπου που είδαμε πριν από λίγες μέρες για τους συνταξιούχους και για τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, γενικότερα να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Εκεί είναι το σημείο όπου διαφοροποιείται το δικό μας σχέδιο, όσο μπορεί να διαφοροποιηθεί, από αυτό μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης της ΝΔ». Αυτά λέει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, επαληθεύοντας ότι η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης εξαντλείται σε περιστασιακές και στοχευμένες ψευτοπαροχές, για να χρυσώνει το χάπι της αντιλαϊκής της πολιτικής. Ακόμα, όμως, και αυτές δυσκολεύουν και δεν μπορούν να συνεχίζονται εσαεί, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Σκουρλέτης. Για του λόγου το αληθές, ο υπουργός Οικονομικών γράφει στην επιστολή του προς τον ESM ότι «στην περίπτωση μιας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης (...) ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού ρευστότητας" ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Επομένως, τέρμα και το «κοροϊδιλίκι» με τη «13η σύνταξη - μαϊμού». Μόνο παρεμβάσεις και μέτρα για τους πλέον εξαθλιωμένους και αυτά μέσα από το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι ο κόφτης για όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Αυτό είναι το πραγματικό πανόραμα της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης, πιστό αντίγραφο των προηγούμενων...

Τα «βαφτίσια» των εκβιασμών

Σύννεφο πάει το δούλεμα στους ανέργους, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση. Σε άρθρο της η Ρ. Αντωνοπούλου (αν. υπουργός Εργασίας) στην «Αυγή της Κυριακής» επιχειρεί να πείσει ότι η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη απασχόληση, σε αντιδιαστολή με τους προκατόχους της που προωθούσαν την «ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους». Ο εμπαιγμός κορυφώνεται όταν η αν. υπουργός φέρνει ως απόδειξη της προσήλωσης της κυβέρνησης στην πλήρη απασχόληση τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 8μηνης διάρκειας... Το ζουμί, βεβαίως, βρίσκεται στα «μέτρα προστασίας των ανέργων» που διαφημίζει η υπουργός, μεταξύ των οποίων διαβάζουμε για «προγράμματα που εμπεριέχουν ένα μείγμα δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης, εγγυημένης απασχόλησης και στοχευμένης επαγγελματικής κατάρτισης...». Αυτά τα μέτρα μάλλον περιγράφουν με γλυκανάλατο τρόπο όσα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την Πέμπτη 15/12 για το «ποινολόγιο» των ανέργων που μαγειρεύει ο ΟΑΕΔ με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θεσπίζονται κυρώσεις για τους ανέργους, αν δεν αποδέχονται οποιαδήποτε δουλειά ή κατάρτιση με οποιουσδήποτε όρους. Και κάπως έτσι, η θεσμοθέτηση των εκβιασμών στους εργαζόμενους για να διαλέγουν ανάμεσα στην ανεργία και την εργασιακή ζούγκλα βαφτίζεται προστασία των ανέργων.

Προκαλεί το λαό

«Το επίδομα αυτό δίνεται σήμερα σε συνταξιούχους χωρίς κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο (...) Είπαμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. Μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας (...) Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά άλλα εισοδήματα, οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε αυτό το επίδομα, γιατί έχουμε και άλλα εισοδήματα. Γιατί λοιπόν γίνεται;».

Τα παραπάνω αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή, είναι ο ορισμός της πρόκλησης προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες. Δεν είναι μόνο ότι το κόμμα του όσο ήταν στην αστική διακυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρα - λαιμητόμο σε βάρος του λαού, τα οποία βέβαια συνέχισε και εμπλούτισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Δεν είναι ότι σήμερα κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Είναι ότι έρχεται να συνεισφέρει το δικό του λιθαράκι στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας ότι το ψωροεπίδομα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να το πάρουν άνεργοι και πάμφτωχοι. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά νοικοκυριά να τους καταδικάσουν και να τους αποδοκιμάσουν.

Στην γκλίτσα του τσοπάνη

Συνεχίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη» σε ό,τι αφορά τους αγρότες και την κλιμάκωση που σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, και με μπλόκα. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι ότι οι αγρότες σε ποσοστό 95% καλύπτονται από το αφορολόγητο και επομένως δεν έχουν λόγους να κινητοποιηθούν. Η κυβέρνηση κρύβει ότι ο φόρος για τους αγρότες θα υπολογιστεί με τεκμήρια διαβίωσης, που σημαίνει ότι όποιος έχει ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο θα φορολογηθεί κανονικά και δεν πρόκειται να έχει επιστροφή φόρου, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός. Κι από πάνω, αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου από 85% σε 100%.

Χτες, ωστόσο, ο Β. Αποστόλου (ΣΚΑΪ) έκανε ένα βήμα πιο πέρα: Από τη μια, ισχυρίστηκε ότι «η ΚΑΠ είναι απαραίτητη για τους Ελληνες αγρότες» και, από την άλλη, κάλεσε τους αγρότες να αντιληφθούν ότι άλλα λαϊκά στρώματα είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς. Το πρώτο συνιστά προκλητική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Το δεύτερο ισοδυναμεί με ωμή ενθάρρυνση του «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος των αγροτών που κινητοποιούνται. Και τα δύο πρέπει να τα πάρουν σοβαρά οι μικρομεσαίοι αγρότες. Να αποτελέσει η στάση της κυβέρνησης λόγο για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα μπλόκα μετά τις 23 Γενάρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org