Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στις εργοδοτικές απειλές και τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, αλλά και άμεση καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ που εδώ και μήνες έχει δεσμευτεί να τους δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη και εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, η οποία το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για μεταβίβαση των καταστημάτων στη «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ», αξίωνε να δεχτούν οι εργαζόμενοι κούρεμα των χρωστούμενων δεδουλευμένων και μειώσεις μισθών, ενώ τώρα απειλεί με πτώχευση της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι, απαντώντας στην επιχείρηση που κατηγορεί το πανελλαδικό τους Σωματείο ότι δήθεν «έβαλε ταφόπλακα στην επένδυση, απομακρύνοντας οριστικά τον επενδυτή», ξεκαθαρίζουν ότι «οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της εργασίας αλλά όχι της απλήρωτης».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή 23/12, επιχείρησε να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Παραδεχόμενο εμμέσως την εμπλοκή του στα επιχειρηματικά παζάρια, το υπουργείο κάνει λόγο για «υπερεντατικές προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας "Καρυπίδης ΑΒΕΕ"» από την πλευρά του, οι οποίες όμως, όπως ισχυρίζεται, «ναυάγησαν» με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτών των «υπερεντατικών προσπαθειών», άλλωστε, έστηνε συναντήσεις με εκπροσώπους της «Καρυπίδης» και της «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ», αποκλείοντας το ταξικό πανελλαδικό Σωματείο.

Παράλληλα, προαναγγέλλει μια σειρά διαδικασίες που όφειλε να έχει κινήσει εδώ και καιρό: Αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας. Διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης». Υποβολή μήνυσης από τα όργανα του ΣΕΠΕ για μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα που το υπουργείο επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των απλήρωτων εργαζομένων και μιλά για «επεξεργασία ειδικού σχεδίου ενεργειών» για την ενίσχυσή τους, αντί να δώσει έγκαιρα ενόψει και των εορτών το έκτακτο βοήθημα που υποσχέθηκε εδώ και καιρό, κάνει λόγο για... «επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του στις αρχές του 2017».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org