Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αξιώνουν κατάργηση της αργίας της 2ης Γενάρη

Το αντεργατικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την αξίωσή τους υπερασπίζεται η κυβέρνηση

Την αξίωση των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο να ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 2 Γενάρη, η οποία βάζει το κερασάκι στην τούρτα της εντατικοποίησης σε βάρος των εργαζομένων, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η 2 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί να είναι μέρα ανάπαυσης για τους εμποροϋπάλληλους λόγω του γεγονότος ότι η τελευταία Κυριακή του χρόνου γι' αυτούς είναι εργάσιμη. Ειδικά σήμερα που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε από τις 15 Δεκεμβρίου συνεχόμενα 10ωρα - 12ωρα, χωρίς ρεπό, να εργαζόμαστε από τα χαράματα ως αργά το βράδυ, όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές, να βρισκόμαστε επί ποδός και κάτω από αδιάκοπη εντατικοποίηση στις διάφορες εμπορικές φιέστες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο Σύλλογος έθεσε το ζήτημα στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσο Ηλιόπουλο, σε συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί του την Παρασκευή 23/12. Από τη μεριά του, όμως, το ΣΕΠΕ περιορίστηκε να εκφράσει τη... «συμπάθειά» του, δηλώνοντας αναρμόδιο να παρέμβει. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η απάντηση ήταν ότι με βάση τους νόμους «το κεκτημένο δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων από το 1966 για αργία στις 2 Ιανουαρίου έχει καταργηθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας Ν. 4177/2013».

Ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να απευθύνονται στο σωματείο τους, ενημερώνοντας για επιχειρήσεις που στις 2 Γενάρη θα είναι ανοιχτές, καθώς και για εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

Την κατάργηση της καθιερωμένης για τους εμποροϋπαλλήλους αργίας στις 2 Γενάρη καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ διεκδικεί παράλληλα τη χορήγηση μέρας ανάπαυσης για την εργασία σε μέρα αργίας. «Το εορταστικό ωράριο δεν αφορά μόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι και για εμάς ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Ενωση στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org