Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και την απληρωσιά

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από την κινητοποίηση του περασμένου Οκτώβρη στην Αθήνα για τους συμβασιούχους στους δήμους
Από την κινητοποίηση του περασμένου Οκτώβρη στην Αθήνα για τους συμβασιούχους στους δήμους
Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων στους δήμους, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις που προδιαγράφονται για τους συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα στους δήμους όλης της χώρας, καθώς και ενάντια στην απληρωσιά, με την οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην κινητοποίηση, ενώ, την ίδια μέρα, έχει προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας). Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην κινητοποίηση το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας και με στάση εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας (από τις 8 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας).

Από τη Θεσσαλονίκη, συμβασιούχοι των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα για να διαδηλώσουν στην Αθήνα, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, κήρυξε στάση εργασίας έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Αχαΐας, τα σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας και Οδηγών Χειριστών του Δήμου Πατρέων, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων 8μηνιτών. Αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση έχουν πάρει ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλιούπολης, Περάματος, Αμαρουσίου, Καισαριανής και Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας.

Ενιαίος αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Τα σωματεία απαιτούν: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι. Καμία απόλυση. Διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες κάτω από την πίεση που ασκούν με τους αγώνες τους έχουν λάβει συνεχόμενες παρατάσεις τα τελευταία χρόνια. Στα μέσα Οκτώβρη δόθηκε με κυβερνητική τροπολογία ακόμα μια παράταση στις συμβάσεις, μέχρι τις 31/12/2017. Ωστόσο, η παράταση αυτή έχει ήδη τεθεί υπό αίρεση από την ίδια την κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, έθεσε το ζήτημα του ανώτερου ορίου των 24 μηνών, μετά τη συμπλήρωση του οποίου καμία σύμβαση δεν θα παρατείνεται.

Επιπλέον, οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απληρωσιάς, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας, με αποτέλεσμα να μην υπογράφονται τα εντάλματα για την πληρωμή της μισθοδοσίας τους. Ετσι, πολλοί συμβασιούχοι δουλεύουν ήδη σήμερα με συμβάσεις που έχουν μεν παραταθεί, χωρίς όμως να πληρώνονται, ενώ αντιμέτωποι με το πρόβλημα κινδυνεύει να βρεθεί από τις αρχές του νέου έτους το σύνολο των συμβασιούχων.

Στα Γιάννενα, οι απλήρωτοι συμβασιούχοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, η δημοτική αρχή, με απόφαση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, «έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό προσλαμβάνοντας 15 συμβασιούχους», κλιμακώνοντας τις πιέσεις στους απλήρωτους συμβασιούχους να σταματήσουν την κινητοποίησή τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «θολώσει τα νερά» σχετικά με τις επερχόμενες απολύσεις, αλλά και στον υποκριτικό ρόλο της ΚΕΔΕ, υπενθυμίζοντας πως το προηγούμενο διάστημα στάθηκε αντίθετη στην παράταση των συμβάσεων. «Μπροστά σε αυτή την αντεργατική κατρακύλα κυβέρνησης και δημάρχων ένα και μόνο δρόμο έχουμε. Το δρόμο του αγώνα. Ο αγώνας των συμβασιούχων μάς αφορά όλους. Ενιαία μόνιμοι, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμά μας στη δουλειά. Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν οι μόνιμοι και οι αορίστου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε. Να πούμε τέρμα στην κοροϊδία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τις απολύσεις συμβασιούχων που προετοιμάζει η κυβέρνηση καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε Δήμο «να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα παντού».

  • Τη διασφάλιση της δουλειάς των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας έχουν ζητήσει με κοινή ανακοίνωση - παρέμβασή τους οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι: Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ