Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διήμερο αγωνιστικής δράσης το Σάββατο και την Κυριακή

Παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της «Market In» στις 17/12 - Πανελλαδική απεργία στον κλάδο στις 18/12

Από την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων το περασμένο Σάββατο στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen»
Από την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων το περασμένο Σάββατο στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen»
Διήμερο δράσης με αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σχεδιάζει στις 16 και 17 Δεκέμβρη η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Την Κυριακή 17/12, μέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο (τα καταστήματα ανοίγουν στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου», όπως και τις επόμενες 2 Κυριακές!), καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν απεργιακές παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο 16/12, καλεί τα σωματεία ενιαία σε κάθε πόλη να διαδηλώσουν έξω από τα καταστήματα της «Market In», ενημερώνοντας για τις άθλιες μεθόδους της εργοδοσίας, αλλά και για το χέρι βοήθειας που της δίνει η κυβέρνηση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία τονίζει ότι τόσο η σημερινή πανεργατική απεργία όσο και η απεργία στις 17/12, που αποφάσισε η Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ), «είναι απεργίες που πρέπει να πάρουν πάνω τους οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις, καθώς ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΙΥΕ, βρίσκεται στην απέναντι όχθη των εργατικών συμφερόντων». «Η υπεράσπιση της ζωής μας, της Κυριακής αργίας, δεν είναι αγώνας που κρίθηκε αλλά διαρκής πάλη που βρίσκεται σταθερά μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο», υπογραμμίζει.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία αναφέρεται στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας, που επιδεινώνονται την περίοδο των γιορτών, στην εντατικοποίηση που χτυπάει «κόκκινο» με καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, κομμένα ρεπό, απλήρωτη εργασία, με ασταμάτητη εργασία, καθώς στο στόχαστρο έχουν μπει εκτός από τις Κυριακές και οι αργίες, με μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις να προαναγγέλλουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 26 Δεκέμβρη, στις 2 Γενάρη αλλά και τα Θεοφάνια.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης», που βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία, και τις προηγούμενες μέρες αντιμετώπισαν στα Γιάννενα την κρατική καταστολή ύστερα από εντολή της διαδόχου εταιρείας «Μarket In». «Η στάση της εργοδοσίας της "Market In" δεν μπορεί να περάσει έτσι! Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το Σάββατο 16/12, ενιαία σε κάθε πόλη, να διαδηλώσουν έξω από τα καταστήματα της "Μarket Ιn"», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Ηδη, σωματεία του κλάδου σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις τους στο πλαίσιο του διημέρου:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει παρεμβάσεις το Σάββατο, στις 11 π.μ., έξω από τα καταστήματα της «Market In» σε Παγκράτι (Υμηττού 190) και πλατεία Κολιάτσου (Νάξου και Κέας 62), ενώ την Κυριακή προχωρά σε συγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), στις 9 π.μ.

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση το Σάββατο, στις 10.30 π.μ., μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», στο κατάστημα της «Market In» στην Καρόλου Ντηλ, και σε παρεμβάσεις στα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας. Καλεί επίσης στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει την Κυριακή, στις 9.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και στο εμπορικό κέντρο «one salonica».

Η αντεργατική πολιτική είναι αυτή που αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, έχει ζητήσει συνάντηση με αίτημα να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 26 Δεκέμβρη και στις 2 Γενάρη και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπει φρένο στη δουλειά όλες τις μέρες της βδομάδας. Στην επιστολή του, ο Σύλλογος ενημερώνει για τις καταγγελίες εμποροϋπαλλήλων που εργάζονται στο «McArthourGlen» σχετικά με το «ξήλωμα» των Κυριακών αλλά και των αργιών από την εργοδοσία, ξεκινώντας από τις 26/12 και τις 2/1 και συνεχίζοντας με τη μέρα των Θεοφανίων (6 Γενάρη).

Κάτω από τις αντιδράσεις των σωματείων, σε απόφαση που υπέγραψε χτες η υπουργός Εργασίας καθορίζεται η 26η Δεκέμβρη ως μέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. Στην απόφαση του υπουργείου, ωστόσο, περιλαμβάνεται μόνο η συγκεκριμένη μέρα, ενώ δεν γίνεται λόγος για τις 2 Γενάρη, μέρα κατά την οποία είχε λειτουργήσει το προαναφερθέν εμπορικό κέντρο την περσινή χρονιά, ούτε φυσικά για το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων, με δουλειά όλες τις μέρες.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις των μεγαλοεργοδοτών λίγες μέρες πριν από την απεργία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) απευθύνει «έκκληση» να «περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλισθεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές 17 - 24 - 31/12/2017 καθώς και 14/1/2018», εκφράζοντας τα... παράπονα των «νομοταγών επιχειρήσεων» που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές «δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως».

«Μετά τον ΣΕΒ πήρε τη σκυτάλη ο ΣΕΛΠΕ», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει: «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αποθρασυνθεί από τα δεκάδες προνόμια που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά κυρίως την τωρινή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού έχει σταθεροποιήσει τους μισθούς στη συντριπτική πλειοψηφία των "ελαστικά" εργαζομένων στο εμπόριο στα 200 - 300 ευρώ, κόβει κομμάτι κομμάτι την Κυριακή αργία μέχρι την ολική "απελευθέρωσή" της.

Η τήρηση της έννομης τάξης για τον ΣΕΛΠΕ είναι το ξεζούμισμα των εργαζομένων, η απλήρωτη εργασία, η αύξηση της εκμετάλλευσης ώστε να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης για τους επιχειρηματίες των πολυκαταστημάτων, σημαίνει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν σκυμμένο το κεφάλι, να μην αμφισβητούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να μην οργανώνονται.

Υπενθυμίζουμε πως εργαζόμενη στην εμπορική αλυσίδα του προέδρου του ΣΕΛΠΕ, μόλις διεκδίκησε τα δεδουλευμένα για δεκάδες ώρες υπερωριακής εργασίας, αντιμετωπίστηκε ως άνθρωπος με ψυχικές διαταραχές, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί εργάζεται με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις αλλά "απασχολείται" 10ωρα τη μέρα με βάση κρυφά προγράμματα που διαμορφώνει κάθε βδομάδα η διεύθυνση του κάθε καταστήματος.

Σε όλες τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και επιχειρήσεις βασιλεύουν η απλήρωτη εργασία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και σε εορταστικές περιόδους η ανεξάντλητη δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org