Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Νέα μαζική συγκέντρωση αγροτών στη Ζαγορά

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι αγρότες, αλλά και άλλοι πληγέντες του Πηλίου πραγματοποίησαν την Κυριακή μαζική συγκέντρωση στη Ζαγορά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Πηλίου, με σκοπό να απαιτήσουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή, σε σπίτια, υποδομές, δρόμους, αγροτική οδοποιία, καλλιέργειες, προϊόντα, σχολεία, αλλά και άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, και Βάιο Μπιμπίλη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στη συγκέντρωση αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα με την καταστροφή της παραγωγής μήλων και τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν άμεσες λύσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, αλλά και για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων στις κατεστραμμένες υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα το Πουρί είναι αποκλεισμένο και εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αναδείχθηκε ακόμα το γεγονός των σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, για το οποίο επίσης δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση, ενώ η πρόσβαση στη Ζαγορά γίνεται με τεράστιες δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οδικό άξονα Βόλου - Ζαγοράς δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση και να γίνεται επικίνδυνη η διέλευση επιβατηγών οχημάτων σε αρκετά σημεία!

«Ως εδώ με την πολιτική που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί βλέπουμε το βιος μας να καταστρέφεται», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θοδωρής Γεωργαδάκης, και πρόσθεσε: «Τα σπίτια μας πλημμύρισαν, τα χωράφια μας καταστράφηκαν, οι αγροτικοί δρόμοι εξαφανίστηκαν. Με τον αγώνα μας και την πείρα που έχουμε αποκτήσει, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε σήμερα».

Στη συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματα:

-- Αποζημίωση στην απώλεια και επιδιόρθωση του πάγιου και του φυτικού κεφαλαίου με απευθείας κρατική αρωγή 1.000 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σε μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα στο σύνολο των πληγέντων αγροτών. Ειδικά μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις για απώλειες σε κυψέλες που παρασύρθηκαν ή θάφτηκαν στις λάσπες.

-- Αμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε όλους τους δρόμους για να περισώσουν και να μαζέψουν τη σοδειά τους. Να μη βάλει κανένας βιοπαλαιστής αγρότης το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Να επιστρατευτούν με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη και αποκατάσταση όλων των αγροτικών δρόμων πριν από το μάζεμα της σοδειάς. Να έρθουν με ευθύνη του κράτους μηχανήματα από άλλες περιοχές, ώστε να ανοίξουν όλα τα παρακλάδια και να μαζέψουν τη σοδειά τους.

-- Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνουν διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

-- Να γίνουν, με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια τους.

Σήμερα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 9 μ.μ., με σκοπό τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα σε επίπεδο Μαγνησίας.

Συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα στη Λάρισα

Στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού οργανώνει συσκέψεις προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα, αύριο, Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στον Πλατύκαμπο και την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Φάρσαλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ