Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ»
Αναβάθμιση στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 «με σταθερές προοπτικές», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης «Moody's». Θεωρητικά η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία απέχει ένα βήμα από την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» και από τον αμερικανικό οίκο.

Η ετυμηγορία ήρθε μετά την αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS στην «επενδυτική βαθμίδα» (ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές). Στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψή του πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βλέπουν μία βαθιά διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα στηρίξει μία συνεχή ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας και ανθεκτικότητας σε μελλοντικά δυνητικά σοκ».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε την αναβάθμιση από τον «Moody's» ως «μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Σε ελεύθερη μετάφραση» ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, πληρώνοντας πάνω από 50 δισ. ευρώ φόρους κάθε χρόνο και πρόσθετα ματωμένα πλεονάσματα, της τάξης των 4 δισ. κάθε χρόνο. Από την άλλη, όλο και λιγότερα από τα ήδη ελάχιστα θα δίνονται για τις ανάγκες του σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση, για αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάσταση των περιοχών από τις τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού, με όλα αυτά πάντα στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Ολα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στον πληθωρισμό, στην ακρίβεια, στην εκτίναξη των επιτοκίων και στα άλλα «μέτρα αποπληθωρισμού», με τα οποία ο λαός πληρώνει και την «επεκτατική» πολιτική των προηγούμενων χρόνων, για την επιστροφή στη «δημοσιονομική πειθαρχία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ