Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Δύο εργαζόμενοι νεκροί σε ισάριθμα εργατικά δυστυχήματα στον Βόλο

Τρεις οι νεκροί εργάτες στη Μαγνησία μέσα σε 40 μέρες!

Δύο ακόμα εργάτες έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο, και μάλιστα δουλεύοντας κυριακάτικα. Ενας 38χρονος πατέρας δύο παιδιών και ένας 28χρονος.

Ο 38χρονος έχασε τη ζωή του στο ναυπηγείο, στην Αγ. Κυριακή Τρικερίου, όπου επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκλωβίστηκε στο σύρμα, στο καρούλι, που τραβάει τα πλοία στη στεριά την ώρα ανέλκυσης βάσης, και διαμελίστηκε, βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Ο 28χρονος, στη Χαλυβουργία Βόλου, καταπλακώθηκε από ράουλο στα έλαστρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Τα προχθεσινά εργατικά δυστυχήματα έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα εργοδοτικών εγκλημάτων από την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούνται, καθώς λογαριάζονται ως κόστος από την εργοδοσία.

Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι στη Χαλυβουργία είχαμε 2 νεκρούς εργάτες. Μόλις πριν από λίγες μέρες ένας ακόμα εργάτης σκοτώθηκε στη Χαλυβουργία, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Μέσα σε 40 μέρες, λοιπόν, μόνο στη Μαγνησία είναι 3 οι νεκροί εργάτες.

Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σε ανακοίνωσή του για τα δύο νέα εργοδοτικά εγκλήματα στον Βόλο, και καλεί «να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη!».

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι «με τις ευλογίες του κράτους, της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε σύγχρονα κάτεργα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, με απουσία επίβλεψης των εργασιών που εκτελούνται στις βάρδιες, χωρίς καμία οδηγία εργασίας προς τους εργαζομένους, με απουσία τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας, χωρίς να παίρνονται μέτρα συλλογικής προστασίας των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας και με ανύπαρκτους σχεδόν ελέγχους από το ΣΕΠΕ, παρότι έναν μήνα πριν θρηνήσαμε τον θάνατο ενός ακόμα συναδέλφου».

Και προσθέτει: «Τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα, με τους δύο νεκρούς συναδέλφους μας, και το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει την Πέμπτη η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, είναι αιτία πολέμου. Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς! Να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, για να μη θρηνήσει ο κλάδος άλλον νεκρό ή σακατεμένο, βωμό στα εργοδοτικά κέρδη».

Οργανωμένος αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων και της ζωής μας

«Μόνο με οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε την προστασία των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας», τονίζει σε δική της ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι με την εργατική τάξη να θρηνεί ξανά νεκρούς εργάτες «η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα με κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και εντατικοποίηση της εργασίας, με δουλειά έως 13 ώρες για όλους, "ευέλικτη" εργασία, κατάργηση του 5ήμερου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Θυσιάζουν τα δικαιώματα και τη ζωή των εργατών στον βωμό των κερδών των λίγων, των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η ΤΕ Μαγνησίας ζητά «να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα. Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Να σταματήσει το αίσχος με την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, που πρέπει να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν τον ρόλο τους. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη»(2022-10-22 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους!(2021-03-04 00:00:00.0)
Αναθέτει τη ζωή της εργατικής τάξης στα χέρια των δημίων της(2009-08-29 00:00:00.0)
Εγκλήματα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας(2005-07-19 00:00:00.0)
«Εργατοθυσίες» στο βωμό του κέρδους(2002-08-01 00:00:00.0)
Καραδοκεί ο θάνατος(2000-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ