Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο «περίμενε» εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους

Φουντώνει η αγανάκτηση, καθώς οι κυβερνητικές υποσχέσεις έμειναν λόγια του αέρα

Δυόμισι χρόνια μετά τον σεισμό στις 27/9/2021 οι κάτοικοι είναι ακόμα στα κοντέινερ
Δυόμισι χρόνια μετά τον σεισμό στις 27/9/2021 οι κάτοικοι είναι ακόμα στα κοντέινερ
Η διαχρονική πολιτική του «κόστους - οφέλους» της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Τοπικής Διοίκησης κρατά ομήρους τους πληγέντες σεισμόπληκτους κατοίκους στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων, δυόμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 27/9/2021. Η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων έχουν αποζημιωθεί ένα πολύ μικρό ποσό χρημάτων της πρώτης αρωγής, και από τότε και έπειτα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων παραμένουν παγωμένες. Το ότι από τους 3.000 φακέλους έχουν εγκριθεί μόλις οι ...75 αποδεικνύει την αναμονή και τις χρονοβόρες διαδικασίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πληγέντες. Συνεχίζουν επίσης να πληρώνουν λογαριασμούς, ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, παρά τις υποσχέσεις για απαλλαγή, ενώ κάθε μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών από τα funds: Ηδη για τον μήνα Μάρτη είναι προγραμματισμένοι δεκάδες πλειστηριασμοί στην περιοχή.

Ακόμα, η αντισεισμική θωράκιση της περιοχής είναι ανύπαρκτη, με δεκάδες κατεδαφιστέα σπίτια να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και με τις δημόσιες υποδομές να μην έχουν επισκευαστεί.

Η πλειοψηφία των πληγέντων παραμένουν για έναν ακόμα χειμώνα μέσα στα κοντέινερ, ενώ πολλοί με κίνδυνο της ζωής τους έχουν επιστρέψει στα «κιτρινισμένα» σπίτια, αφού πλέον δεν μπορούσαν να ζουν μέσα στα κοντέινερ. Αλλοι έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές, με τα χωριά της περιοχής να ερημώνουν.

Ξεχειλίζουν η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων

Σπίτια που θα έπρεπε να κατεδαφιστούν στέκουν ακόμα, και επιπλέον οι κάτοικοι καλούνται να πληρώνουν ρεύμα και φόρους
Σπίτια που θα έπρεπε να κατεδαφιστούν στέκουν ακόμα, και επιπλέον οι κάτοικοι καλούνται να πληρώνουν ρεύμα και φόρους
«Εχει τελειώσει η υπομονή μας» ήταν η πιο συχνή φράση των πληγέντων από τους οικίσκους στο Χουμέρι και στη Βόνη που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που βιώνουν από τη μέρα του καταστροφικού σεισμού.

Η Μ. Σ. αναφέρει: «Πριν από 20 χρόνια ήρθαμε από Αθήνα εδώ στη Βόνη με τον άντρα μου και φτιάξαμε με κόπους μιας ζωής το συγκεκριμένο σπίτι, που το γκρέμισε ο σεισμός. Από τότε μένουμε στους οικίσκους. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για μας. Δεν έχω πάρει ευρώ από το κράτος και δεν το έχουν γκρεμίσει ακόμα. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ κανονικά, παρά τις υποσχέσεις. Ολα τα πληρώσαμε. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Πώς να ζήσει σε ένα δωμάτιο 5x5 μια οικογένεια με παιδιά; Ας έρθουν οι κυβερνώντες να μείνουν για ένα βράδυ σε ένα κοντέινερ»

Η Σ. Κ., επίσης κάτοικος Βόνης, μας λέει: «Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για να τελειώσουμε τα σπίτια μας. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ούτε να γυρεύουν άδειες και ένα σωρό χαρτιά. Δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ. Να έρθουν να δουν τις συνθήκες όπου ζούμε. Οταν είναι χειμώνας πρέπει να δουλεύουν στο φουλ τα κλιματιστικά για να μην ξεπαγιάσουμε, και αντίστοιχα το καλοκαίρι, που γίνονται φούρνος οι λαμαρίνες. Τα προβλήματα μεγαλώνουν αντί να λύνονται. Πριν λίγες μέρες πλήρωσα 120 ευρώ λογαριασμό ρεύματος για το γκρεμισμένο σπίτι μου. Για πόσο θα ζούμε σε αυτήν την κατάσταση;».

Το ...μπιλιετάκι του ΔΕΔΔΗΕ για ακίνητο που δεν είναι κατάλληλο για κατοίκηση
Το ...μπιλιετάκι του ΔΕΔΔΗΕ για ακίνητο που δεν είναι κατάλληλο για κατοίκηση
Η Ε. Χ., κι αυτή από τη Βόνη, σημειώνει: «Με 12.000 ευρώ που μου έβαλαν στον λογαριασμό, τι να φτιάξω; Οταν έχουν μείνει μόνο δύο τοίχοι όρθιοι στο σπίτι; Δεν υπάρχει τίποτα. Ερείπιο είναι το σπίτι. Ούτε ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να εγκριθεί ο φάκελος, να βγει η άδεια, να εγκριθούν τα χρήματα. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν φτάνουν ούτε 150.000 ευρώ για να το ξαναφτιάξω. Πού θα τα βρω; Πείτε μου. Σε αυτήν την ηλικία δεν ξέρω αν θα προλάβω να ξαναφτιάξω το σπίτι μου».

Ο Μ. Μ. από το Χουμέρι τονίζει: «Δυόμισι χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Εδώ δεν προχωράνε οι φάκελοι. Μετά από τόσον καιρό, και τα "κίτρινα" σπίτια θα θέλουν κατεδάφιση. Δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες η ζωή σε ένα μεταλλικό κουτί. Μας έχουν βάλει κάποια χρήματα, αλλά δεν μπορούμε να τα πειράξουμε μέχρι να εγκριθεί συνολικά ο φάκελος. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τίποτα. Με ελάχιστους μηχανικούς, που πάνε τη μία Θεσσαλία, την άλλη σε κάθε γωνιά της χώρας, πώς να προχωρήσουν οι διαδικασίες; Ακόμα δεν έχει γίνει ο τριτοβάθμιος έλεγχος σε πολλά κτίρια, ενώ οι κατεδαφίσεις παραμένουν παγωμένες. Η αδερφή μου πήγε σε "κίτρινο" σπίτι και μένει, δεν μπορούσε πλέον να μένει με τρία μικρά παιδιά σε ένα δωμάτιο 5x5. Ο κόσμος πλέον έχει χάσει την υπομονή του».

Παρόμοια είναι η κατάσταση των σεισμόπληκτων σε χωριά του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, με τις διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης να είναι παγωμένες και τους κατοίκους σε απόγνωση.

Ο Γ. Σ. από τις Αγιες Παρασκιές, μέλος της Επιτροπής Αγώνα σεισμόπληκτων της περιοχής, η οποία δημιουργήθηκε την περίοδο αμέσως μετά τους σεισμούς, υπογραμμίζει: «Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών είναι σε απόγνωση από την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού. Θέλουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας, να φτιάξουμε τα σπίτια μας, όμως δεν μπορούμε, λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες. Μας έβαλαν κάποια χρήματα και μετά από κει, τίποτα. Τα χωριά έχουν αρχίσει να ερημώνουν. Πολλοί φεύγουν να νοικιάσουν αλλού σπίτια, ενώ κάποιοι μένουν μέσα σε "κίτρινα" σπίτια, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οσο για την αντισεισμική θωράκιση και τους ελέγχους στην περιοχή, ούτε λόγος. Στα χωριά ακόμα υπάρχουν κατεδαφιστέα κτίρια, που αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλειά μας. Αν υπάρξει κάποιο ατύχημα ποιος θα πάρει την ευθύνη; Στο σχολείο του χωριού, που είναι 60 χρόνων, δεν έχει γίνει κανένας στατικός έλεγχος».

Σύλλογος Σεισμόπληκτων «Ελπίδα»: Ακόμα διεκδικούμε τα αυτονόητα από την πολιτεία!

Συνάντηση με τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων «Ελπίδα» πραγματοποίησε το Σάββατο 24/2 κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος, και τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Και απ' αυτήν τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι δυόμισι χρόνια από τον σεισμό στον δήμο Μινώα Πεδιάδας οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, με την πλειοψηφία των διεκδικήσεων που έθεσαν προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να παραμένουν ίδιες.

Μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι είτε ζουν μέσα σε επικίνδυνα σπίτια, με κίνδυνο της ζωής τους, μη έχοντας άλλη επιλογή, είτε στο αίσχος των οικίσκων, είτε νοικιάζουν χωρίς να έχουν πάρει καμία επιδότηση ενοικίου, ενώ το κράτος τούς ζητά από πάνω και ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Χαρακτηριστικό για τους ρυθμούς αποκατάστασης είναι ότι από το σύνολο 3.000 κατατεθειμένων φακέλων έχουν εγκριθεί μόλις 75 για επισκευή ή ανοικοδόμηση, ενώ έχουν κατεδαφιστεί 96 από τα 800 κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και για τα σχολικά κτίρια, αφού τρία σχολεία, το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ. Συνεπώς, μιλάμε για περίπου 700 μαθητές που διδάσκονται μέσα σε κοντέινερ. Οι διαδικασίες για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου δεν έχουν προχωρήσει. Για το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού εκπονείται μεν η μελέτη για την επισκευή του, αλλά δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο της αποκατάστασης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου πλήρους αποκατάστασης των ζημιών, πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, αντισεισμικής προστασίας και ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, με σβελτάδα προχωρούν τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που είναι υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους κ.λπ., σχέδια που στηρίζει η περιφερειακή αρχή Κρήτης.

Την κοροϊδία του εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες κράτους απογειώνουν οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτες κατοικίες στο Αρκαλοχώρι και στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων και οι δεκάδες που βρίσκονται στα σκαριά, απόρροια των νόμων όλων των κυβερνήσεων οι οποίοι δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα αυτά, φέρνοντας άμεσα το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Οι σεισμόπληκτοι διεκδικούν
  • Να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και γραφειοκρατία.
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων, και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων.
  • Να διαγραφούν τα στεγαστικά δάνεια για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.
  • Να γίνει άρση των δεσμεύσεων λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής και να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα που τυχόν έχουν κατασχεθεί.
  • Να διαγραφούν τα χρέη σε εφορία και να γίνει αναστολή σε ΔΕΗ, τηλεφωνία, ύδρευση.
  • Να απαλλαγούν οι σεισμόπληκτοι από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους σεισμόπληκτους ή να απαλλαγούν απ' αυτόν.
  • Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου.

Παντελής ΚΟΥΤΑNΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ