Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Βασικά προβλήματα διαβίωσης παραμένουν άλυτα

Καθημερινές περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Πληγωμένα σπίτια από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Eurokinissi

Πληγωμένα σπίτια από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Αλλη μια δύσκολη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους πέρασαν χτες οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί το πρωί της Δευτέρας. Η δε μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: Χτες σημειώθηκε δόνηση 4,6 βαθμών γύρω στις 3 το μεσημέρι, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 5 χλμ. δυτικά του Αρκαλοχωρίου, με εστιακό βάθος 16,5 χλμ.

Τα βασικά προβλήματα διαβίωσης των σεισμόπληκτων κατοίκων δεν έχουν λυθεί, με κυβερνητική ευθύνη. Συγκεκριμένα, μέχρι αργά χτες το απόγευμα υπήρχε πρόβλημα με τη στέγασή τους, καθώς οι σκηνές είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζονται, ενώ ανεπαρκής είναι και ο αριθμός κλινοσκεπασμάτων και στρωμάτων. Δεν έχουν διασφαλιστεί ουσιαστικές συνθήκες υγιεινής, καθώς οι χημικές τουαλέτες είναι ελάχιστες, δεν υπάρχει επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, π.χ. μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ., δεν υπάρχουν λουτρά, πόσιμο νερό. Ολα αυτά την ώρα που ανάμεσα στους σεισμόπληκτους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα γνωστά ψίχουλα σε αυτές τις περιπτώσεις, τα οποία δεν καλύπτουν με τίποτα τις ζημιές, ενώ το ζήτημα της αποκατάστασης των σπιτιών αποτελεί έναν νέο Γολγοθά για τις λαϊκές οικογένειες.

ΚΚΕ: Αμεσα μέτρα για ασφαλή στέγαση

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ καθημερινά κοντά στους πληγέντες
Τα κλιμάκια του ΚΚΕ καθημερινά κοντά στους πληγέντες
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, αλλά και πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων, κλιμάκια των Οργανώσεων Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Επικεφαλής είναι ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης, ενώ παρίστανται επίσης η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, και άλλα στελέχη της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κόμματος, καθώς και η Ελισάνθη Κωστοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ.

Σε συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής, με προτεραιότητα την ασφαλή στέγασή τους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, άμεσα να εξασφαλιστεί η σίτιση και να επιταχυνθεί ο έλεγχος των σπιτιών, καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων, καθώς και η αποκατάσταση των υποδομών. Παράλληλα, να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις, και να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα άμεσα έξοδα των σεισμόπληκτων.

Με τους κατοίκους των χωριών Τεφέλι και Χαράκι του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, συνομίλησε επίσης χτες το πρωί κλιμάκιο της ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε. Τους κάλεσε να οργανωθούν και να πιέσουν όλο τον κρατικό μηχανισμό, δήμο, Περιφέρεια και κυβέρνηση για την κατοχύρωση της ασφάλειάς τους, καθώς επίσης για την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών στο 100%. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Κώστα Μωυσάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, και τον Πάρη Χατζηγεωργίου, δημοτικό σύμβουλο Αρχανών - Αστερουσίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μεγάλες οι ζημιές

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου. Εχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια και από αυτές οι 995 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 36. Οσον αφορά τους ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ από 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Εχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Αυτοψία έγινε και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλη Καρτσωνάκη, «υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Εχουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί ο σκελετός να μην έχει επηρεαστεί, αλλά χρειάζονται αναστύλωση». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «στο Αρκαλοχώρι μόνο τα Νηπιαγωγεία γλίτωσαν. Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ και Δημοτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο και στο Καστέλι, όπου Γυμνάσιο και Λύκειο έχουν σοβαρά προβλήματα. Μόνο το Δημοτικό είναι εντάξει».

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζεται. Εχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χτεσινός (σ.σ. προχτεσινός) σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει», είπε χτες στο «Mega» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Α. Τσελέντης, προσθέτοντας ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες. Η κατάσταση αυτή, συνέχισε, δεν επιτρέπει να αρχίσουν οι επισκευές. Οι ζημιές, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλες, καθώς καταγράφηκε - για πρώτη φορά στη χώρα - τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά. «Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

Οσον αφορά τους πολίτες που παραμένουν σε σκηνές, ο Α. Τσελέντης τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ότι ο κόσμος θα μείνει σε μόνιμες δομές, και όχι να έχουμε το φαινόμενο της Ελασσόνας». Εξέφρασε τέλος την αγωνία των σεισμολόγων και για τη Θήβα, όπου καταγράφεται επίσης μεγάλη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ