Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αντιμέτωποι με τη γύμνια του κράτους οι σεισμόπληκτοι

Από τις καθημερινές περιοδείες του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη
Από τις καθημερινές περιοδείες του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη
Σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της Κρήτης έχουν προκαλέσει οι δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις μέσα σε περίπου δυο βδομάδες, αρχικά 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και μετά 6,3 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού (από τη δεύτερη, ευτυχώς, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές στο Λασίθι). Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από την ανύπαρκτη μέριμνα του κράτους ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά. Ενός κράτους που είναι πολύ γρήγορο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δεν λύνει τα πιο στοιχειώδη για την ασφαλή στέγαση και σίτιση των πληγέντων.

Πολλοί είναι οι σεισμόπληκτοι των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων στο Ηράκλειο οι οποίοι μένουν σε σκηνές και ακόμα περιμένουν τους περιβόητους οικίσκους, ενώ και στο Λασίθι οι έλεγχοι των σπιτιών μόλις ξεκινάνε. Χτες πάντως ήταν κλειστά τα σχολεία σε Σητεία και Ιεράπετρα.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ κοντά στους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Σητείας, επισκέφτηκε χτες το πρωί χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και δημόσια κτίρια της πόλης της Σητείας. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Σητείας για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής. Στην περιοδεία αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κτίρια που έχουν σοβαρά ζητήματα, όπως το πρώην ΚΕΓΕ και το ΕΠΑΛ Σητείας, πρέπει να ελεγχθούν άμεσα, και χωρίς καμία καθυστέρηση να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται για τη στατική ενίσχυσή τους.

Γυναίκες της ΟΓΕ μεταφέρουν βοήθεια σε χωριά του Ηρακλείου
Γυναίκες της ΟΓΕ μεταφέρουν βοήθεια σε χωριά του Ηρακλείου
Ο Σ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεσα έλεγχος των δημόσιων κτιρίων των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου (Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης), με προτεραιότητα στα σχολεία, στο Νοσοκομείο - ΚΥ Σητείας, στα κτίρια που εξυπηρετούν κοινό και βέβαια σε όλα όσα διαπιστώνονται φθορές. Οτι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου - ειδικά η Τεχνική Υπηρεσία - με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν κενά που υπάρχουν, αλλά και με έκτακτο προσωπικό αν χρειαστεί, ώστε από κοινού ο δήμος Σητείας και το αρμόδιο υπουργείο με μεικτά κλιμάκια να προχωρήσουν στους ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να δοθούν άμεσα λύσεις προσωρινής μετεγκατάστασης όπου κριθεί σκόπιμο, να χρονοδιαγραφούν οι αποκαταστάσεις των κτιρίων και να αποζημιωθούν όλοι στο 100% των όποιων ζημιών διαπιστωθούν, χωρίς προϋποθέσεις. Τα πιστοποιητικά καταλληλότητας να είναι προϋπόθεση ώστε να μπορούν να μπουν ξανά σε λειτουργία κτίρια και υποδομές.

Παράλληλα, τη Δευτέρα ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον δήμαρχο Ιεράπετρας. Ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού, αν υπάρχουν καταστροφές, για το καίριο ζήτημα της προστασίας των σχολείων, για την ασφάλεια των κατοίκων συνολικά. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Κρήτη, με τον μεγάλο δείκτη σεισμικότητας, δεν χωράει άλλους εφησυχασμούς στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων πρόληψης, άλλες αναβολές στη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Εκφραση λαϊκής αλληλεγγύης

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους εξέφρασαν οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αρχανών, Μαλεβιζίου και Μοιρών (μέλη της ΟΓΕ), μοιράζοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής και γενικότερα είδη πρώτης ανάγκης και παράλληλα οργανώνοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις ώστε να στηριχθούν άμεσα οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό. Επισκέφτηκαν τα χωριά Αγιές Παρασκιές, Πατσίδερο, Ζίντα, Χουμέρι και Μελέσσες. Οι σεισμόπληκτοι ιδιαίτερα στα μικρά χωριά έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη τους, καθώς πέρα από τις σκηνές και λιγοστό φαγητό δεν υπάρχει καμία κρατική φροντίδα για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας - Θρησκευμάτων και Οικονομικών την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών Γ' Λυκείου του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου σχετικά με την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστη το σχολείο τους (βλέπε αναλυτικά στη σελ. 9). Οι μαθητές ζητούν το υπουργείο να προβεί άμεσα σε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας, με τη χορήγηση οικίσκων και με ό,τι άλλο χρειάζεται.

Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία να είναι ανύπαρκτες, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη Σητεία, «διαφήμισε» την επικοινωνία που είχε με εφοπλιστή ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή του για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, που έχει καταρρεύσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ(13/10/2021)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για στέγαση και σίτιση των πληγέντων(5/10/2021)
Βασικά προβλήματα διαβίωσης παραμένουν άλυτα(30/9/2021)
Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες(29/9/2021)
Ισχυρός σεισμός με έναν νεκρό, τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές(28/9/2021)
Τις πληγές τους μετρούν εκατοντάδες οικογένειες(12/3/2021)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org