Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο «πόδι» για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Σε ετοιμότητα και ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Από τη συνέλευση των κατοίκων στην Κήρινθο
Από τη συνέλευση των κατοίκων στην Κήρινθο
Στη μάχη της προετοιμασίας της καθόδου στην Αθήνα και το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Συντάγματος, έχουν ριχτεί οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων χωριών της Βόρειας Εύβοιας. Εντονη είναι και η ανησυχία των κατοίκων για νέες πλημμύρες, όπως και η οργή για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα μετά από τον συντονισμό φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από πολλές περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Αχαία, Αρκαδία, Λακωνία, Λάρισα, Καρδίτσα, Κρήτη), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών, το Σωματείο των ρετσινάδων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Αννας μπαίνουν μπροστά για την πραγματοποίηση συνελεύσεων στα πυρόπληκτα χωριά.

Γίνεται ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις, καταγράφονται νέα προβλήματα και οργανώνεται η συνέχιση του αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, ουσιαστικά μέτρα στήριξης και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

«Ατομική ευθύνη» η προστασία από τις πλημμύρες

Μέσα από την επεξεργασία σχεδίων για εκκενώσεις παραλιακών χωριών και οικισμών, επιχειρούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας.

Για μία ακόμη φορά, όπως και στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η μόνη απάντηση που έχει η κυβέρνηση για την προστασία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, είναι το «όπου φύγει φύγει». Δύο μήνες τώρα δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και η βροχόπτωση την περασμένη Κυριακή προειδοποίησε για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει ολόκληρη η Βόρεια Εύβοια.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή και προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και Τοπική Διοίκηση αφήνουν την προστασία του λαού στην «ατομική ευθύνη» και βάζουν ξανά το εκβιαστικό δίλημμα: «Τι θα σωθεί και τι θα καταστραφεί». Παράλληλα κάνουν συστάσεις στους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να αποφεύγουν τα ...υπόγεια.

Αυτό επαναλήφθηκε προκλητικά και στη χτεσινή σύσκεψη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Σε δηλώσεις του ο υπουργός έδωσε οδηγίες προς... ναυτιλλομένους για τις αναμενόμενες καταιγίδες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που θα πλήξουν και τις πυρόπληκτες περιοχές, την ώρα που τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας είναι ελλιπή, ανεπαρκή ή ανύπαρκτα. Προανήγγειλε δε ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλούν σε ορισμένες περιπτώσεις και με το 112. Σαν να αναφέρεται σε ...άλλη χώρα, είπε ότι «μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε». Ομως η πραγματική πρόληψη σημαίνει αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, έργα υποδομής και όχι μπαλώματα, αλλά και για αυτή την κυβέρνηση, όπως και για όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, αυτά θεωρούνται πολυτέλεια και κόστος. Εχει αποδειχτεί ότι μόνο ο συντονισμένος και οργανωμένος αγώνας μπορεί να επιβάλει λύσεις που να εξασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη θα είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη η ανησυχία για νέα πλημμύρα(15/10/2021)
Αύριο η μεγάλη συναυλία διεκδίκησης στη Στροφυλιά(1/10/2021)
Με συλλογικές διαδικασίες οργανώνεται ο αγώνας διεκδίκησης(14/9/2021)
Με συνελεύσεις, οργάνωση και συντονισμό κλιμακώνουν τον αγώνα(10/9/2021)
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης(26/8/2021)
Επιστολή - παρέμβαση για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας(18/10/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org