Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ Η ΠΥΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Απροστάτευτες πόλεις, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις
  • Κόλαση φωτιάς στη Μαγνησία που έκαψε και αποθήκες πυρομαχικών
  • Υπόλογη η κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης της καταστροφής

Ο πύρινος εφιάλτης που βιώνουν πολλές περιοχές της χώρας πήρε χτες ασύλληπτες διαστάσεις, με την κατάσταση στη Μαγνησία και τη Νέα Αγχίαλο να θυμίζει πολεμική κατάσταση αφού αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων βρέθηκαν απροστάτευτες στο διάβα της φωτιάς που ξεκίνησε την Τρίτη στο Βελεστίνο. Ετσι οι εκρήξεις από τα βλήματα που εκτοξεύονταν από την αποθήκη της αεροπορικής βάσης της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Οι εκρήξεις ακούγονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά στις γύρω πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μέχρι τον Βόλο και τις Σποράδες, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε στο γνωστό «τρεχάτε να σωθείτε» του μηνύματος από το 112. Πανικός επικράτησε με χιλιάδες ανθρώπους που διέφευγαν από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς τον Βόλο.

Το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα καταδεικνύονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που διατρέχει ο λαός μας από την ύπαρξη αυτών των βάσεων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κατάσταση επομένως στη Μαγνησία είναι άλλο ένα παράδειγμα του «πάμε και όπου βγει» που εφαρμόζει το αστικό κράτος, αφήνοντας πόλεις, χωριά και δασικά οικοσυστήματα απροστάτευτα, οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, 5 έως τώρα, λόγω της απουσίας πρόληψης και της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των κρίσιμων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Χτες η Δυτική Αττική, η «πίσω αυλή» του Λεκανοπεδίου, όπως την θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, έζησε και πάλι τον εφιάλτη ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με μεγάλη φωτιά σε αποθήκη με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που σκόρπισε τον πανικό και μαύρισε με πυκνό τοξικό καπνό για πολλές ώρες την ευρύτερη περιοχή. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπήρχαν και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ήταν θέμα συγκυρίας η κατάσταση να ξεφύγει ακόμα χειρότερα.

Και τα άλλα πύρινα μέτωπα, όμως, σε Ρόδο, Κέρκυρα και Λαμία συνέχισαν και χτες το καταστροφικό τους έργο για πολλές ώρες, ενώ τις βραδινές ώρες κάπως περιορίστηκαν.

Και χτες σημαντική ήταν η λαϊκή πρωτοβουλία, με τις δυνάμεις του ΚΚΕ να πρωτοστατούν στην οργάνωση των ανθρώπων που δίπλα στους πολλαπλά εξουθενωμένους πυροσβέστες προστάτευαν με ό,τι μέσο είχαν τα σπίτια και το βιος τους. Η επόμενη μέρα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη καθώς με τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και βοσκοτόπων να έχουν γίνει στάχτη, με τα ζώα, άγρια και οικόσιτα, που κάηκαν, χιλιάδες πυρόπληκτοι σε όλη τη χώρα θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, πολλοί από αυτούς και στέγης, γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουν η οργάνωση, ο αγώνας και η διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε άλλο(2023-08-22 00:00:00.0)
Κίνδυνος από αποθήκες πυρομαχικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές(2023-08-04 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά και τους κινδύνους για τη ζωή των κατοίκων(2023-08-03 00:00:00.0)
«Σκηνικό πολέμου» από την έλλειψη μέτρων πρόληψης(2023-07-28 00:00:00.0)
Ζωντανεύει ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης(2023-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ