Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και διατάξεις καλπονοθείας ενόψει τοπικών εκλογών

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η κυβέρνηση φύτεψε μια σειρά καλπονοθευτικές ρυθμίσεις, προετοιμάζοντας κατάλληλα το ...έδαφος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στις διατάξεις αυτές αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι το στίγμα τους είναι η αρχή της κυβερνησιμότητας, που σημαίνει περαιτέρω θωράκιση των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, για να υλοποιούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ετσι με το άρθρο 11, όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, η κυβέρνηση «αλλάζει και τη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου 4804/2021, με την οποία επίσης διαφωνούσαμε. Δηλαδή έρχεται και ενισχύει τον πρώτο συνδυασμό στον δεύτερο γύρο, παραβιάζοντας τον συσχετισμό όπως αποτυπώθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Μετατρέπει επί της ουσίας τις εκλογές σε μια επιλογή μεταξύ μόνο των δύο επικρατέστερων». Συγκεκριμένα, η κατανομή των 3/5 των εδρών στον 1ο συνδυασμό γίνεται στον δεύτερο γύρο και όχι στον πρώτο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στο άρθρο 17 ισχύει το ίδιο για τις περιφέρειες, όπως το άρθρο 11, για τον δεύτερο γύρο.

Στο άρθρο 20 «ο πρόεδρος της κοινότητας που είναι πάνω από 2.000 κατοίκους εκλέγεται υποχρεωτικά από τον πλειοψηφόντα συνδυασμό. Και αυτό προωθεί, όπως λέει το νομοσχέδιο, την κυβερνησιμότητα των δήμων. Πρόκειται για ξεχωριστά όργανα και πρέπει να δίνεται η δυνατότητα, πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους από τον συνδυασμό που πλειοψήφισε στη συγκεκριμένη κοινότητα. Είναι κόντρα αυτό το άρθρο στη θέληση των ψηφοφόρων συνολικά».

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως την ίδια ώρα, δήμοι και Περιφέρειες μετατρέπονται σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, έργα για την προστασία του λαού δεν επιλέγονται γιατί δεν αποφέρουν κέρδος, τα σχολεία είναι ακατάλληλα για τα παιδιά, ενώ τραγική είναι και η κατάσταση των Κέντρων Υγείας.

Τόνισε πως απέναντι σε αυτή την πολιτική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα στην Τοπική Διοίκηση, μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ