Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα

Eurokinissi

Την ώρα που στρατιωτικός χώρος στην Αγχίαλο γινόταν στάχτη και ο τρόμος σκορπιζόταν μέχρι τον Βόλο από τις εκρήξεις, την ώρα που εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο καιγόταν και ξυπνούσε ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στη Δυτική Αττική, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος ντροπής, επαναλάμβανε την καραμέλα της ...«κλιματικής κρίσης», που «μας επηρεάζει όλους», και υποστήριζε ότι το κράτος ήταν ...παρόν.

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει άλλοθι μπροστά στο γεγονός ότι ο λαός μένει απροστάτευτος σε ανοχύρωτες πόλεις, κωμοπόλεις και βιομηχανικές ζώνες, ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται κι αυτό το καλοκαίρι, ως συνέπεια της εμπορευματοποίησης της γης, της δασοκτόνας πολιτικής που εξυπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα σε Δασικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστική, της ανυπαρξίας υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Κάνοντας λοιπόν την πραγματικότητα γαργάρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου εστίασε πάλι στην «κλιματική κρίση». Προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου των πυρκαγιών, την ώρα εξάλλου που η Ρόδος καίγεται σχεδόν δυο βδομάδες τώρα, ενώ πυρκαγιές απλώνονται και σε άλλες εκτεταμένες ζώνες της χώρας με ορατό τον κίνδυνο ακόμα και μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, οι δε κάτοικοι παλεύουν στις περισσότερες περιπτώσεις μόνοι τους και οι δήθεν οργανωμένες εκκενώσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά άτακτο φευγιό, ο Μητσοτάκης με θράσος ισχυριζόταν πως «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απόν»!


Eurokinissi

Εξάλλου, προϊδεάζοντας ότι το χάλι, στο πλαίσιο της εγκληματικής πολιτικής που διαχρονικά υπηρετούν, θα συνεχιστεί, ξεκαθάρισε για τα μέσα κατάσβεσης και τις «σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες» ότι «θα πάρουν καιρό, καθώς σήμερα δεν λειτουργούν καν οι γραμμές παραγωγής, που κατασκευάζουν αυτά τα εναέρια μέσα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα».

Αυτό λένε στον λαό για να αποδεχτεί ως καθημερινότητά του, ενώ το προσωπικό θα συνεχίσει να επιχειρεί με αεροσκάφη έως και 48 ετών, με γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί στη συντήρηση τόσο γερασμένου υλικού, κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί 10 πτώσεις αεροσκαφών CL-215 με 16 νεκρούς χειριστές.

Με την υποκρισία, άλλωστε, να χτυπά ταβάνι, ο Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα στα δάση μας», ότι «έχουν γίνει βήματα ως προς την ένταξη της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μπορέσουμε και πάλι να προστατέψουμε τα δάση μας όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές». Στο μεταξύ, η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των Δασαρχείων, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ολόκληρα Δασαρχεία που έχουν στην ευθύνη τους απέραντες εκτάσεις βουνών και δασών, όπως π.χ. του Λαυρίου, δεν έχουν ούτε έναν δασεργάτη, ενώ παραμένει για χρόνια διασπασμένη η πρόληψη από την καταστολή των πυρκαγιών.

Για κλάματα και η προσπάθειά του να εμφανιστεί τάχα ότι αναγνωρίζει την προσφορά του προσωπικού που επιχειρεί στο πεδίο απευθύνοντας ευχαριστίες σε «όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τις μάχες και σήμερα στο μέτωπο των πυρκαγιών». Αποσιώπησε ωστόσο ότι στη χώρα μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν υπάρχει νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών που να ρυθμίζει ότι θα εργάζονται συγκεκριμένες ώρες. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο επάγγελμα, με αδιαμφισβήτητους κινδύνους, το προσωπικό δεν εντάσσεται στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ οι κενές θέσεις στο Σώμα φτάνουν τις 4.500, με αντίστοιχες μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και άλλα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα.

Αλλωστε, είδε «λύση» για τα κενά στους «εθελοντές μας, στην κοινωνία των πολιτών», παρουσιάζοντας με στόμφο «χρέος του κράτους αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και να τις οργανώσει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο», βρίσκοντας τζάμπα προσωπικό για έργο που είναι κρατική υπόθεση και ευθύνη, με όλα τα μέσα και την εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας παραβρέθηκαν στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Π. Στεφανίδη στο Κιλκίς, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον σμηναγό Χρ. Μουλά (η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο Γαβαλοχώρι Χανίων), όταν το «Canadair» τους κατέπεσε την Τρίτη και συνετρίβη επιχειρώντας στην Κάρυστο.

Προηγουμένως, και μπροστά στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται για τους λόγους πτώσης του αεροσκάφους, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιμένοντας ότι «ουδέν πτητικό μέσο επιχειρεί χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο».

Εξάλλου, με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφτηκε χτες απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου στους δύο θανόντες, ενώ η Βουλή θα «υιοθετήσει» το αγέννητο παιδί του Χρ. Μουλά (η χήρα του είναι στον τρίτο μήνα κύησης) μέχρι τα 25 του χρόνια, με ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ