Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ζωντανεύει ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Τα γεγονότα στη Μαγνησία θυμίζουν ότι πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες», όπου με τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές μπορεί να προκληθεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το εκρηκτικό μείγμα εμφανίζεται ίδιο παντού και ιδιαίτερα στο πιο μεγάλο αστικό κέντρο, την Αττική, επειδή υπάρχουν περιοχές που σπίτια γειτνιάζουν με βιομηχανίες οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων και τοξικών.

Ενδεικτικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ. Αυτές και άλλες εγκαταστάσεις με πλήθος εργαζομένων δεν τους χωρίζουν παρά λίγα μέτρα, ενώ παραδίπλα βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, υποσταθμοί ρεύματος, οι εθνικές και άλλες οδοί μεταφοράς. Η ρυμοτομία στην περιοχή είναι ανύπαρκτη, βιομηχανική ζώνη και οικιστικός ιστός είναι ένα, εργοστάσια φτάνουν μέχρι την παραλία, συνθέτοντας «λαβυρίνθους» με αδιέξοδα και στενοσόκακα, τα οποία διατρέχουν ταυτόχρονα αγωγοί αερίου κ.λπ. Συνολικά η περιοχή φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις περιοχές όπου παράγεται μεγάλο μέρος του ΑΕΠ κάτω από τη μόνιμη απειλή ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με τον εφιάλτη να ξυπνά και λόγω φυσικών καταστροφών, μιας πλημμύρας, ενός σεισμού ή μιας φωτιάς.

Εξάλλου, οι φετινές εικόνες με τις φλόγες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι να γλείφουν μάνδρες εργοστασίων μεγάλης επικινδυνότητας, όπως στη βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας ή τα διυλιστήρια αντίστοιχα, μόνο πρωτόγνωρες δεν είναι.

Ενδεικτικά θυμίζουμε μόνο για τα τελευταία χρόνια στην Αττική:

Στις 23 Ιούλη του 2018 πυρκαγιά είχε περάσει την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» και σκεπάζοντας με πυκνούς καπνούς τις εγκαταστάσεις. Ηταν την ίδια μέρα με την τραγωδία στο Μάτι και τους 102 νεκρούς.

Παρόμοιες ήταν οι καταστάσεις στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021. Η φωτιά μεταξύ άλλων τοποθεσιών κινήθηκε προς τη βιομηχανική ζώνη πέριξ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, όπως στο Κρυονέρι. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που με μάνικες βρέχανε τον περιβάλλοντα χώρο των εργοστασίων και ενώ η φωτιά πλησίαζε. Στην περιοχή υπήρχαν και πολλές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου και οι οποίες τροφοδοτούσαν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά. Πολύ κοντά πέρασε η φωτιά και στη λεωφόρο Τατοΐου, όπου βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής των Αχαρνών, ενώ ένα εργοστάσιο τελικά παραδόθηκε στις φλόγες.

Στη φωτιά στην Παλλήνη τον Ιούλη του 2022 η πύρινη λαίλαπα έκανε πέρασμα και από τον λόφο Εντισον. Εκεί, εκτός από βιοτεχνίες και μηχανουργεία, σημειώθηκαν εκρήξεις και λόγω διαρροής αερίου όπως επιβεβαίωσε και η Εταιρεία Διανομής Αερίου που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο ότι «υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12».

Πλάι σε αυτά και σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές βδομάδα παρά βδομάδα σημειώνεται μια πυρκαγιά που ξεσπάει εντός κάποιας βιομηχανικής εγκατάστασης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή χτες στον Ασπρόπυργο, που έκανε την περιοχή θάλαμο αερίων.

Στις 29 Απρίλη κάηκε ο προαύλιος χώρος εργοστασίου πλαστικών, όπως και στις 5 Μάρτη σε άλλο εργοστάσιο του κλάδου. Τον περασμένο Γενάρη με διαφορά 30 λεπτών ξέσπασε φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υποδημάτων στη Νέα Ζωή και σε εργοστάσιο οικοδομικών υλικών. Τον Δεκέμβρη του 2022 η σειρά ήταν για ένα εργοστάσιο πολυεστερικών στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Στις 23/11/22 είχε σημειωθεί και άλλη φωτιά σε χώρο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο. Στις 21/7/2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αυλή αποθήκης με παλέτες ξυλείας. Η φωτιά έκαιγε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τα σπίτια. Εν συνεχεία επεκτάθηκε σε δύο αποθήκες με λιπαντικά, ενώ πυκνός μαύρος τοξικός καπνός κάλυπτε την περιοχή προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεγάλη έκρηξη μέσα στη νύχτα στο απαρχαιωμένο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο, που βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος ολόκληρης της Αττικής. Οπως επίσης η έκρηξη σε αποθήκη με μπουκάλες υγραερίου και προπανίου, λίγα μέτρα από τα διυλιστήρια. Δεκάδες ακόμη είναι οι καταγεγραμμένες φωτιές σε χώρους ανακύκλωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ