Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Σκηνικό πολέμου» από την έλλειψη μέτρων πρόληψης

Η πύρινη κόλαση πήρε άλλες διαστάσεις με τις εκρήξεις στην απροστάτευτη αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο

Από τη μεταφορά των ανθρώπων μέσω της θάλασσας

Eurokinissi

Από τη μεταφορά των ανθρώπων μέσω της θάλασσας
Για άλλη μια μέρα, χτες, ο λαός της Μαγνησίας, που θρηνεί ήδη 2 νεκρούς, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πύρινο εφιάλτη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Βελεστίνο και καίει ήδη 4 μέρες. Αυτήν τη φορά ο εφιάλτης πήρε ακόμα πιο τρομακτικές διαστάσεις. Πέρα από τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης που γράφαμε προχτές επειδή η φωτιά πλησίασε τη βιομηχανική ζώνη του Βόλου και επίσης χτες έκαψε μια αποθήκη ανακύκλωσης, η κόλαση του Δάντη «ξύπνησε» με τη σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, στην αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα που είναι και ΝΑΤΟική βάση. Οι εκρήξεις ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά και χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και μέσω της θάλασσας να φτάσουν στον Βόλο. Μάλιστα, για άλλη μια φορά φάνηκε όλη η γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν είχε πάρει κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας αλλά και ούτε σχέδιο διαφυγής. Συγκυριακά, η ύπαρξη πολλών σκαφών λόγω ενός ναυταθλητικού αγώνα, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλόων συνέβαλε ώστε πάνω από 1.500 άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Αγχιάλου, να μεταφερθούν στον Βόλο και να καταλύσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης.

Το «μανιτάρι» από τις εκρήξεις πυρομαχικών

INTIME NEWS

Το «μανιτάρι» από τις εκρήξεις πυρομαχικών
Η αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» στην περιοχή Καραμπά και παραδόθηκε στις φλόγες ήταν περίπου 6 χλμ. βόρεια της Αεροπορικής Βάσης Αγχιάλου και της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάνε το ένα μετά το άλλο βόμβες (1.000 και 2.000 λιβρών) και βλήματα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης έκρηξης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η καταγγελία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» ότι οι εγκαταστασεις του συνεταιρισμού παραδόθηκαν στις φλόγες όχι από περιμετρική φωτιά αλλά το πιθανότερο από θραύσμα βλήματος από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους», ώστε αργότερα προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάποια αντίληψη της κατάστασης στέλνοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πετάξει πάνω από την περιοχή για να στείλει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Αμυνας.

Ηταν τέτοια, δε, η αδυναμία τους να συγκρατήσουν τη φωτιά, ώστε πηγές ανέφεραν ότι στο προσωπικό της αποθήκης δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί «ASAP» («as soon as possible»), δηλαδή το συντομότερο δυνατό.

Αργότερα, άλλωστε, δόθηκε εντολή «προληπτικά» να απογειωθούν από τη βάση της Αγχιάλου μαχητικά F-16 που ήταν εκτός καταφυγίων και να κατευθυνθούν στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Τανάγρας.

Ολη η κόλαση συνεχιζόταν ως τις βραδινές ώρες αφού ήταν σε εξέλιξη σειρά αναζωπυρώσεων από το μεσημέρι σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. Και πάλι επιστρατεύτηκε το μοναδικό «όπλο» του κρατικού μηχανισμού, το «τρεχάτε να σωθείτε» με το μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο, από τον Βόλο και μέχρι τη Νέα Αγχίαλο.

Εκκενώθηκαν Νέα Αγχίαλος, Μεγάλη Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθαριά προς την πόλη του Βόλου. Εξαιτίας των ανέμων είχε σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που έδιναν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν εξουθενωθεί από τα πολλαπλά μέτωπα.

Αναζωπύρωση υπήρξε και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθυνόταν προς το Καστράκι, τις Μικροθήβες και το Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού.

Στην πρώτη γραμμή τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ

Ολες αυτές τις μέρες που η Μαγνησία βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Γαβαλά, Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και άλλα στελέχη, βρίσκονται συνεχώς στους χώρους που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ενώ εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με τους κατοίκους των περιοχών δίνουν τη μάχη για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Β. Μεταξάς επισημαίνει: «Η Μαγνησία, όπως και όλη η Ελλάδα, τις τελευταίες μέρες πληρώνει με βαρύ αντίτιμο, με νεκρούς, με καταστροφές, την πολιτική που αντιμετωπίζει την πυρόσβεση και τελικά την ίδια τη ζωή ως κόστος. Την πολιτική που ο χωροταξικός σχεδιασμός βρίσκεται στο έλεος των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς. Αυτές τις μέρες οι πυροσβέστες με τα πενιχρά μέσα που τους έχουν δώσει όλες οι κυβερνήσεις, οι λαϊκές δυνάμεις με όποια μέσα διαθέτουν και μαζί οι εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη για να σωθεί ο λαός. Η δύναμη για να ανατραπεί αυτή η εγκληματική πολιτική είναι στα χέρια του λαού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων και την εξασφάλιση καταλυμάτων για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνδράμουν το έργο της απομάκρυνσης των κατοίκων και των τουριστών, που συνεχίζεται μέσω θαλάσσιων και οδικών διόδων.

Παράλληλα παρεμβάσεις έκανε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» (δες σελ.13).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ