Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ
Απαράδεκτοι εκβιασμοί σε εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά πριν ακόμα κοπάσουν οι φλόγες

Σοβαρή καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Αποθήκη ανακύκλωσης στις φλόγες

Eurokinissi

Αποθήκη ανακύκλωσης στις φλόγες
Με τις φλόγες να μαίνονται, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εργοδοτική ασυδοσία σε χώρους δουλειάς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», για εργοστάσια στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όπου χθες, από το πρωί οι εργαζόμενοι «εκβιάζονταν από την εργοδοσία να προσέλθουν στην εργασία τους δίπλα ακριβώς στα αποκαΐδια και παρά το ότι τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να καίνε τη Μαγνησία»

«Ενδεικτικά, στο εργοστάσιο "SYRMA" απειλούσαν τους εργαζόμενους ότι εάν φύγουν από το εργοστάσιο δεν θα πληρωθούν. Η εργοδοσία σε πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις εργασίες της με βάση την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, στην περιοχή του Σέσκλου συνεχίζει να καίγεται βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και να μην επιχειρεί κανένα μέσο πυρόσβεσης. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών "Lykomitros Steel", το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και σήμερα (χθες) καλέστηκαν λίγοι εργαζόμενοι να δουλέψουν κανονικά απομακρύνοντας εύφλεκτα υλικά».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι «οι συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής λόγω των τοξικών αερίων από την καύση πλαστικών υλικών», και απαιτεί καταρχήν να μην χαθεί κανένα μεροκάματο και ένσημο για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς στην Α' και Β' ΒΙΠΕ, στο Σέσκλο και στον Αλμυρό. Επίσης να κατασβεστεί άμεσα η φωτιά στη βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών στο Σέσκλο και να απομακρύνονται από την εργασία εργαζομένοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά σε ξενοδοχεία στη Ρόδο

Και στη Ρόδο, με την πυρκαγιά να καίει ήδη για 10 μέρες, στελέχη της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν θέσει ως πρώτο τους στόχο την προστασία της «φήμης» και του «τουριστικού προϊόντος» του νησιού. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ξενοδοχειακές μονάδες στο Κιοτάρι, περιοχή η οποία έχει πληγεί σοβαρά, καλούν το προσωπικό να επιστρέψει στις θέσεις του. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να λειτουργήσουν, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τους υπαλλήλους στις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού που είναι απαραίτητες, αντί η εργοδοσία να αναθέσει τέτοιες εργασίες σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο μεταξύ, ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν φύγει από την πυρόπληκτη περιοχή στην οποία δούλευαν, πληρώνοντας από την τσέπη τους για τη διαμονή τους σε ασφαλείς συνθήκες στο νησί. Αλλοι συνάδελφοί τους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν και να διαμείνουν αλλού, παραμένουν στα καταλύματα που τους παραχωρούν οι εργοδότες στις πυρόπληκτες περιοχές. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι καλούνται τώρα να δουλέψουν μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω της στάχτης και των καπνών. Μάλιστα, ορισμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι καλούνται να εκτελέσουν εργασίες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους αλλά απαιτούν κατάλληλο προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Τρίπολη(2019-04-03 00:00:00.0)
Προς οριστικό λουκέτο(2011-09-06 00:00:00.0)
Μπουρλότο στη βιομηχανική περιοχή(2006-07-18 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις Σειρήνες της υποταγής(2005-04-27 00:00:00.0)
«Καμίνι» το εργοστάσιο «Ντελμόντε»(2001-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ