Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά και τους κινδύνους για τη ζωή των κατοίκων

Δήλωση του Αποστόλη Ριζόπουλου, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν έχουν τελειωμό η αγωνία και η αναστάτωση για χιλιάδες κατοίκους του νομού Μαγνησίας μετά τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν την προηγούμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από το Βελεστίνο, η οποία επεκτάθηκε σε διάφορα μέτωπα σε όλο τον νομό, ότι οι φωτιές έφτασαν μέχρι και τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Οι εκρήξεις στην απροστάτευτη αποθήκη πυρομαχικών, που εκκενώθηκε για να μην υπάρξουν θύματα, ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά, ενώ χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και των γύρω χωριών που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και μέσω θαλάσσης να φτάσουν στον Βόλο.

Μία βδομάδα μετά και αφού τα «μέτρα στήριξης» που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών, αλλά «φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν», οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «περιβαλλοντική βόμβα», αφού μετά την αυξημένη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω του καπνού που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, υπάρχει ανησυχία για τις ουσίες που απελευθερώθηκαν στον αέρα και πλέον βρίσκονται και στο καμένο έδαφος - και όχι μόνο - αφού η πυρκαγιά έκαψε εκείνες τις μέρες και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Προειδοποιήσεις για το νερό

Εξάλλου, κίνδυνος για καρκινογόνες ουσίες στο νερό υπάρχει μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Συγκεκριμένα, για τρομακτικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τις πρώτες βροχές, σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί εγκαίρως η καύσιμη ύλη από τις μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία, προειδοποιεί επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών - Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, στηλίτευσε την έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Οπως είπε, «σε όλες τις χώρες, στις οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές, το Νο 1 πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο πεδίο σε διάφορα σημεία, να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι' αυτήν τη δράση αποκατάστασης διότι αν αρχίσει να βρέχει, όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμένα, θα πάνε στο νερό. Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο, αν δεν έπρεπε αυτήν τη στιγμή να έχουν ξεκινήσει, παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο».

Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του νομού παραμένουν

Τους κινδύνους για την υγεία του λαού της περιοχής αναδεικνύει με δήλωσή του ο Αποστόλης Ριζόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Μπορεί οι φωτιές που περικύκλωσαν την πόλη του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα να άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς ανθρώπους, τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες να έσβησαν, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νομού Μαγνησίας παραμένουν ανάστατοι.

Κι αυτό γιατί μπορεί να αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, όμως η φωτιά πλησίασε τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ αργότερα σημειώθηκαν οι ισχυρές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του νομού εξαιτίας της μόλυνσης που προκλήθηκε στο περιβάλλον παραμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες διοξινών και φουρανίων, καθώς και μικροσωματιδίων.

Οι ρύποι αυτοί, όπως καταγγέλλουν επιστημονικοί φορείς, δύναται να ενσωματωθούν σε έδαφος, νερό και τροφική αλυσίδα, καταλήγοντας στον άνθρωπο, με προφανείς μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους.

Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων, που συντελείται εδώ και χρόνια στην πόλη του Βόλου, η ανησυχία των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένη και τα ερωτήματά τους εύλογα. Συγκεκριμένα:

- Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν για τους κατοίκους του νομού και όχι μόνο, με δεδομένο ότι οι ουσίες αυτές επικάθονται σε παραγωγικό έδαφος και αγροτικά προϊόντα;

- Υπάρχει κίνδυνος οι ουσίες αυτές να περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή; Αν ναι, τι σκοπεύουν να κάνουν το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από το έδαφος της καμένης γης; Αντίστοιχα, θα ελεγχθούν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;

Τα ερωτήματα αυτά επιβάλλουν την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση του λαού της περιοχής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ταυτόχρονα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς ο απαραίτητος έλεγχος για:

-- Να κατηγοριοποιηθούν ανά περιοχή οι επιβαρύνσεις από τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5 και ΡΜ10) και οι προσροφημένοι σε αυτά ρύποι (ενδεικτικά βαρέα μέταλλα).

-- Την ενδεχόμενη ρύπανση εδάφους εξαιτίας της πυρκαγιάς στις πληγείσες περιοχές. Με βάση τις παρατηρήσεις επιστημόνων οι σχετικοί έλεγχοι πρέπει να αφορούν στις ακόλουθες - τουλάχιστον - ουσίες: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCB και PAHs, ώστε να εντοπιστούν η συγκέντρωση και η διασπορά τους.

-- Την ενδεχόμενη μόλυνση των επιφανειακών αλλά και των υπόγειων υδάτων για τις παραμέτρους: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCB και PAHs ώστε να εντοπιστούν η τυχόν συγκέντρωση και η διασπορά τους στον κύκλο του νερού.

Παράλληλα, την ώρα που τα θραύσματα από βλήματα παραμένουν διάσπαρτα σε κτήματα αλλά και μέσα στην Αγχίαλο, χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι διερεύνησης της τυχόν ύπαρξης, του είδους των ρύπων και της τυχόν διασποράς τους από τα υπολείμματα και τα θραύσματα των εκρήξεων. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει συγκεκριμένα τι ακριβώς ήταν αυτά τα βλήματα που εξερράγησαν.

Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια όχι μόνο να απαντήσουν σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα του λαού της περιοχής αλλά να απαντήσουν και τι μέτρα παίρνονται εκτός από τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς και οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων της.

Τα παραπάνω ερωτήματα κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το «Ολοι στο πόδι, καμιά επανάπαυση!» που ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες στους τόπους της πύρινης καταστροφής. Μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία και την υγεία του λαού, οι κάτοικοι της Μαγνησίας μπορούν να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους, δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να μπορέσουν να ζήσουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ