ΟΙ ΗΠΑ δεν ζητούν από τους άλλους να επιλέξουν για συνεργάτη τις ίδιες ή την Κίνα, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σπεύδοντας ωστόσο την ίδια στιγμή - στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σε Ασία και Ειρηνικό - να υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν νούμερο ένα εταίρος για να επιλέξει κανείς»...
Με φόντο πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο που ανέβαλε προ μηνών, ο Αμερικανός πρέσβης στην κινεζική πρωτεύουσα, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε ελπίδες «το Πεκίνο να δείξει προθυμία να δεσμευτεί ουσιαστικά σε στρατηγικά, πυρηνικά ζητήματα». Ο δε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, δήλωσε σχετικά ότι «η διεθνής κοινότητα περιμένει από εμάς να διαχειριστούμε τη σχέση μας με την Κίνα υπεύθυνα».
Η Ουάσιγκτον και αμερικανικά ΜΜΕ πάντως επαναφέρουν τις κατηγορίες περί κινεζικής κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ μέσω εγκαταστάσεων στην Κούβα, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου και της Αβάνας.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Αντ. Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες αυτές της Κίνας ήταν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας του Πεκίνου να επεκτείνει την παρουσία του στο εξωτερικό.
Εκανε λόγο για προσπάθειες της Κίνας να «επεκτείνουν την υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης, δημιουργίας βάσεων και συλλογής στο εξωτερικό, για να τους επιτρέψουν να προβάλουν και να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ σε μεγαλύτερη απόσταση», συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης στην Κούβα.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή για «πιο άμεση προσέγγιση», που περιλαμβάνει τη «συμμετοχή» των κυβερνήσεων που εξετάζουν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν κινεζικές βάσεις και να ανταλλάξουν πληροφορίες μαζί τους.
«Εκτελούμε αυτήν την προσέγγιση αθόρυβα, προσεκτικά - αλλά, κατά την κρίση μας, με αποτελέσματα - από τότε. Δεν μπορώ να μπω σε κάθε βήμα που έχουμε κάνει, αλλά η στρατηγική ξεκινά με τη διπλωματία», είπε ο Μπλίνκεν.
Από την κινεζική πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζεται να σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της Κίνας» και «να πάψουν από τη μια πλευρά να καλούν σε επικοινωνία ενώ από την άλλη συνεχίζουν τις προκλήσεις».
Στο μεταξύ, σε νέα ανάπτυξη δικών της πολεμικών αεροσκαφών προχώρησε την Κυριακή η Ταϊβάν, αφού εντόπισε 10 κινεζικά μαχητικά να διασχίζουν τη λεγόμενη «μέση γραμμή» (που θεωρείται ανεπίσημο «όριο» μεταξύ των δύο πλευρών) στο Στενό της Ταϊβάν, ενώ άλλα τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν να πραγματοποιούν περιπολίες, σύμφωνα με την Ταϊπέι.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ταϊβάν, Οντρεϊ Τανγκ, θα επισκεφτεί αυτήν τη βδομάδα τη Βρετανία, μεταξύ άλλων για επαφές σε υπουργεία και με την εταιρεία «OneWeb» (δορυφόροι χαμηλής τροχιάς), ενώ θα παραβρεθεί και στην Εβδομάδα Τεχνολογίας του Λονδίνου. Οι δύο πλευρές «θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που σχετίζονται με την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη συνεργασία της ψηφιακής βιομηχανίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στη διάρκεια της 6ήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, η Πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, υπέβαλε και επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας της στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.
Ακόμα, στη διάρκεια της επίσκεψης εγκαινιάστηκε και η πρεσβεία της Ονδούρας στο Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον Μάρτη, απόφαση της Τεγκουσιγκάλπα να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι και να συνάψει επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο.
Μετά τη σύναψη σχέσεων Ονδούρας - Κίνας, τα κράτη που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν μειώθηκαν σε μόλις 13 παγκοσμίως, ωστόσο ΗΠΑ και ΕΕ αναβαθμίζουν πολύμορφα την de facto αναγνώρισή της, παρόλο που επισήμως δηλώνουν ότι αποδέχονται την αρχή της «μίας Κίνας».
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανησυχιών στην ΕΕ για τομείς με «εξαρτήσεις» από τις μπίζνες με την Κίνα (π.χ. στον τομέα των πρώτων υλών), ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε ότι σύντομα το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει μια «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της «οικονομικής ανθεκτικότητας» της χώρας. Σύμφωνα με το «Bloomberg», στόχος είναι «να μειωθούν οι μονόπλευρες εξαρτήσεις» σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι πρώτες ύλες και οι κρίσιμες τεχνολογίες. «Ο πολυπολικός μας κόσμος γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, με πολλά αναδυόμενα κέντρα ισχύος (...) Πρέπει να προσπαθήσουμε για νέες συνεργασίες και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Σολτς σε ένα φόρουμ για την προώθηση των επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία.