Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΓΕΣΙΑ ΙΡΑΝ
«Εφικτή» μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Κυριακή πως είναι «εφικτή» η επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο πως οι έως τώρα υποδομές του πυρηνικού προγράμματος θα παραμείνουν «ανέγγιχτες».

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια συμφωνία (με τη Δύση), αλλά η υποδομή της πυρηνικής μας βιομηχανίας πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, διέψευσε τα περί δήθεν «προσωρινής συμφωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, για την οποία έκαναν λόγο αμερικανικά ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας από την άλλη τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Τεχεράνης - Ουάσιγκτον στο σουλτανάτο του Ομάν.

Παράλληλα, ο Καναάνι δήλωσε ότι Ιράν και ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταλλάξουν κρατούμενους σύντομα, εάν η Ουάσιγκτον επιδείξει «καλή θέληση».

Στο μεταξύ, το Σάββατο επιβεβαιώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Γαλλίας και Ιράν με πρωτοβουλία του Παρισιού. Κατά πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν τηλεφώνησε για 90 λεπτά στον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, συζητώντας μαζί του και την εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ουκρανίας λόγω της καταγγελλόμενης από τη Δύση χρήσης ιρανικών drones από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, κατά την επικοινωνία των δύο ηγετών δόθηκαν «αυστηρές συστάσεις» μετά τις νέες καταγγελίες του Πενταγώνου για τη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας - Τεχεράνης. Πέραν αυτού του θέματος συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, εξάλλου, ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί ξεκίνησε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, επισκεπτόμενος αρχικά τη Βενεζουέλα και στη συνέχεια την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Επισήμανε πως αρκετές από τις χώρες της περιοχής επιθυμούν να ζήσουν ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. «Η κοινή μας θέση με αυτές τις τρεις χώρες είναι η αντίθεση σε ένα ηγεμονικό παγκόσμιο σύστημα και στις μονομερείς συμπεριφορές», τόνισε.

Ο Ραϊσί συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Πετρελαίου, Αμυνας και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ