Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέες συγκρούσεις μετά την εκεχειρία

Ξανάρχισαν με τη γνωστή σφοδρότητα οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης μετά την εκπνοή της 24ωρης εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο, εκεχειρία που επιβλέπουν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Οι συγκρούσεις από τα μέσα Απρίλη έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων Σουδανών ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών που επιβλέπουν την εκεχειρία καταγγέλλονται παραβιάσεις της συμφωνίας και γίνονται εκκλήσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Από το Κάιρο το Σάββατο ανακοινώθηκαν νέες διαδικασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «ρυθμιστικό πλαίσιο για την είσοδο των Σουδανών στην Αίγυπτο έπειτα από 50 και πλέον ημέρες κρίσης». Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς οι Σουδανοί που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα ξεπερνούν πλέον τις 200.000. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι 200.000 προστέθηκαν στα 5.000.000 Σουδανούς που βρίσκονται στην Αίγυπτο πριν από τον τελευταίο πόλεμο. Αναφέρουν επίσης ότι τα αιγυπτιακά προξενεία στο Σουδάν εφοδιάστηκαν με τον «απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να εφαρμόσουν τους κανονισμούς αυτούς με τρόπο ακριβή, ταχύ και ασφαλή, δίνοντας εγγυήσεις για την εύτακτη είσοδο Σουδανών πολιτών» στην επικράτεια.

Σε επισιτιστική κρίση η Αιθιοπία

Το ίδιο διάστημα η Αιθιοπία, άλλη μια χώρα της περιοχής που υποδέχεται Σουδανούς πρόσφυγες, είναι αντιμέτωπη με τη διακοπή της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας.

Πρώτη ανακοίνωσε τη διακοπή η USAID, η υπηρεσία διεθνούς βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ μια μέρα μετά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «διακόπτει προσωρινά την επισιτιστική βοήθεια», ισχυριζόμενο ότι η βοήθεια «σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, τα προγράμματα σχολικών γευμάτων και οι δραστηριότητες ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή».

Η διακοπή της βοήθειας «τιμωρεί εκατομμύρια ανθρώπους», ήταν η αντίδραση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, του Λεγκέσε Τουλού, Αιθίοπα κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν «πολιτική». «Το να θεωρείται η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη (για τις εκτροπές) είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αρχές της Αιθιοπίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την USAID διαβεβαιώνοντας ότι διενεργείται κοινή έρευνα «για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για την εκτροπή της βοήθειας».

Η USAID είχε ήδη αποφασίσει τον Μάη, ταυτόχρονα με το ΠΕΠ, να ανασταλεί η επισιτιστική βοήθεια στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου πρόσφατα τερματίστηκε διετής βάρβαρος και εξαιρετικά αιματηρός πόλεμος, λόγω της κλοπής μέρους της, που κατέληγε να «πωλείται στην τοπική αγορά».

Κάπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 120 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιθιοπίας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, ενώ στη χώρα έχουν μπει και σχεδόν 1 εκατομμύριο Σουδανοί πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ