Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το «Ευρώπη Τώρα!» επικράτησε και στις βουλευτικές εκλογές

Πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο Μαυροβούνιο ήρθε το κόμμα «Ευρώπη Τώρα!», που είχε ήδη επικρατήσει και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απρίλη, εκλέγοντας Πρόεδρο της χώρας τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το «Ευρώπη Τώρα!» συγκέντρωσε το 26% των ψήφων και ελέγχει τις 24 από τις συνολικά 81 έδρες.

Ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DPS, του πρώην Προέδρου Μ. Τζουκάνοβιτς, που συγκέντρωσε 23% και αναμένεται να ελέγχει 21 έδρες.

Ο επικεφαλής του «Ευρώπη Τώρα!», Μιλόικο Σπάιτς, δήλωσε πως «προφανώς θα σχηματίσουμε τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», ωστόσο με βάση τα αποτελέσματα ο σχηματισμός κυβέρνησης προϋποθέτει τη διασφάλιση εταίρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δύο φιλοσερβικές εκλογικές συμμαχίες - το «Ευρώπη Τώρα!» θεωρείται ότι προκρίνει στενότερη συνεργασία με τη Σερβία - αλλά και κόμματα των Βόσνιων Μουσουλμάνων, των Αλβανών και των Κροατών θεωρούνται πιθανές επιλογές. Ο Σπάιτς φέρεται να αποκλείει συνεργασία με το DPS.

Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι ήταν 56%, σημαντικά μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν.

«Εγκληματικές συμμορίες» βλέπει στο βόρειο Κόσοβο ο Κούρτι

Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Σέρβους κατοίκους (που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής) η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που διέταξε η Πρίστινα για να επιβάλει την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους δημάρχους αλβανικής καταγωγής που προέκυψαν από εκλογές, από τις οποίες απείχαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι επέμεινε με νέες του δηλώσεις να μιλά για «εγκληματικές συμμορίες» που δρουν στο βόρειο Κόσοβο, των οποίων «η άμεση διακοπή της βίας ενάντια στην αστυνομία, το ΝΑΤΟ, τους δημοσιογράφους και τους δημάρχους» αποτελεί όρο «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επικρίνει την ηγεσία του προτεκτοράτου του Κοσόβου για «ενέργειες χωρίς συνεννόηση», επιμένοντας ότι η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο την «ευρωατλαντική πορεία της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» οι προσπάθειες για περαιτέρω αναγνώριση του Κοσόβου(2024-03-15 00:00:00.0)
Σχέδιο της Πρίστινας για νέα φάση στα παζάρια με τη Σερβία(2023-06-14 00:00:00.0)
Προκαταρκτική συμφωνία με ευρωατλαντικό «καπέλο»(2023-03-21 00:00:00.0)
Ο Βούτσιτς προειδοποιεί πάλι για επιπτώσεις από μια απόρριψη(2023-03-02 00:00:00.0)
«Ακαρπες» οι διαβουλεύσεις που έγιναν με «διαμεσολάβηση» της ΕΕ(2022-11-22 00:00:00.0)
Δίμηνη παράταση στα παζάρια για τις πινακίδες των οχημάτων(2022-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ