Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τρέχουν» οι προσπάθειες για περαιτέρω αναγνώριση του Κοσόβου

Η Πρίστινα συμφώνησε σε μεταβίβαση γης σε ορθόδοξη μονή, που αποτελούσε όρο ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Μέρος πυκνών διεργασιών για να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση των κοσοβάρικων αρχών ότι θα επιστραφεί σε ορθόδοξο μοναστήρι έκταση γης που του είχε παραχωρήσει το Βελιγράδι αλλά η Πρίστινα ως τώρα αρνούνταν να αναγνωρίσει.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Κούρτι ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει την απόφαση που από το 2016 το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου είχε λάβει και προέβλεπε ότι πρέπει να μεταβιβαστούν 24 εκτάρια (240 στρέμματα) γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι. Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής ως δωρεά του σερβικού κράτους από το 1997, αλλά η Πρίστινα μέχρι τώρα δεν θεωρούσε έγκυρη τη μεταβίβαση επειδή «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς». Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου με ρηματική διακοίνωση (Note Verbale) ενημέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να καταχωρήσει την έκταση ως ιδιοκτησία της σερβικής ορθόδοξης μονής.

Η διευθέτηση του ζητήματος αποτελούσε όρο για να αποδεχθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης το αίτημα του Κοσόβου να καταστεί μέλος του - το οποίο επίσημα θα εξεταστεί τον ερχόμενο Μάη.

Σε δηλώσεις του ο Κούρτι χαρακτήρισε «περίεργη και άδικη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν ανάγκη να κλείσει το ζήτημα για να μπορέσει το Κόσοβο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο σημειώνεται ότι είναι η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα τους τελευταίους μήνες είχε σειρά επαφών σε Βαλκάνια και Ευρώπη (π.χ. Γαλλία) προκειμένου το προτεκτοράτο να αναγνωριστεί τελικά ως το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εξέλιξη σημειώνεται σε μια περίοδο που «τρέχουν» οι προσπάθειες και για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ καλούν την κοσοβάρικη πλευρά να επιδείξει «ρεαλισμό» ώστε να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω σύνδεσή τους με την ευρωατλαντική οικογένεια και τους οργανισμούς της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ