Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που κατείχε μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία ΜΜΕ. Ο Μπερλουσκόνι έπασχε από λευχαιμία και είχε πρόσφατα εμφανίσει λοίμωξη στους πνεύμονες. Το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με τα κόμματα Αδέλφια της Ιταλίας και Λέγκα.

Στην αρχή της δεκαετίας του '60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα χτίζοντας σειρά συγκροτημάτων κατοικιών και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3».

Το 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση («Canale 5») και ακολούθησαν τα κανάλια «Italia Uno» και «Rete 4». Το 1991 έλεγξε την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου «Arnoldo Mondadori», ενώ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνονται τα πολυκαταστήματα «Standa» και οι ασφάλειες «Mediolanum». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Από το 1986 ως το 2017 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Το 1994 ίδρυσε το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια - βγάζοντας το αστικό πολιτικό σύστημα από μια δύσκολη θέση - εν μέσω της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» αναφορικά με τις σχέσεις «διαπλοκής» του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ