Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
4 αδέρφια επιβίωσαν 40 μέρες στη ζούγκλα

Από τη διάσωση των 4 παιδιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Από τη διάσωση των 4 παιδιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Μια συγκλονιστική ιστορία ήρθε στο φως την περασμένη Παρασκευή στην Κολομβία, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Τέσσερα αδέλφια κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασωθούν μετά από περιπλάνηση 40 ημερών στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Είναι οι μόνοι επιζώντες από ένα αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη την 1η Μάη, όπου βρήκαν τον θάνατο η μητέρα τους, ο θείος τους και ο πιλότος ενός μικρού αεροσκάφους «Τσέσνα», το οποίο χρησιμοποιείται ως μεταφορικό μέσο στη νότια περιοχή της χώρας, που καλύπτεται από πυκνή και απροσπέλαστη ζούγκλα.

Ο λόγος που η 13χρονη Λέσλι, ο 9χρονος Σολεΐνι, ο 4χρονος Τιέν Νοριέλ και η κάτω του ενός έτους Κριστίν, από την ιθαγενή φυλή Ουιτότο, κατάφεραν να επιβιώσουν, είναι ότι ανήκοντας στη συγκεκριμένη φυλή του Αμαζονίου, ήταν εξοικειωμένα με τη ζωή στη φύση, με σεβασμό και γνώση γι' αυτή.

Η 13χρονη ανέλαβε τη φροντίδα των παιδιών, όπως έκανε και όταν οι γονείς της έλειπαν από το σπίτι. Είχε πάρει λίγο αλεύρι από το σημείο του δυστυχήματος και έβρισκε φρούτα στο δάσος που μπορούν να φαγωθούν χωρίς κίνδυνο, εξασφάλιζε νερό, έφτιαχνε καταλύματα από μουσαμάδες, φυλλωσιές δέντρων και κλαδιά, και προστάτευε τα αδέρφια της από τη βροχή αλλά και τους κινδύνους από άγρια ζώα.

Οταν τα παιδιά βρέθηκαν από ομάδα ιθαγενών, που συμμετείχε σε κοινή αποστολή με ειδικές μονάδες του στρατού (στα 5 χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος), ήταν μεν ταλαιπωρημένα αλλά πολύ χαρούμενα που τα είχαν καταφέρει. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου βρίσκονται μαζί με τον πατέρα και τους συγγενείς τους και τους παρέχεται ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους.

Τα παιδιά επισκέφτηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, που μίλησε για «θαύμα» αλλά και ταυτόχρονα για «ενότητα του έθνους» αναφορικά με τη συνεργασία ιθαγενών με τον εθνικό στρατό. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ιθαγενείς φυλές στην Κολομβία για δεκαετίες είναι στο στόχαστρο του αστικού κράτους και ειδικά στην επαρχία ο λαός αντιμετωπίζει τους σύγχρονους γαιοκτήμονες, ναρκεμπόρους και τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους.

Σε δική της ανακοίνωση η Οργάνωση των Ιθαγενών Λαών της Κολομβίας (Opiac) τονίζει ότι «η επιβίωση των παιδιών είναι η απόδειξη της γνώσης και της σχέσης που διατηρούν οι ιθαγενείς με τη φύση, τη "μάνα γη"».

Προσωρινή συμφωνία κυβέρνησης και ELN για κατάπαυση πυρός

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Σάββατο στην Αβάνα της Κούβας υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 6 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης, ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση του Πέτρο και στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αντάρτικη οργάνωση με αναφορές στον Τσε Γκεβάρα. Η συμφωνία προβλέπει στάδια προετοιμασίας, συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων και διαδικασίες επαλήθευσης, ώστε να αρχίσει να ισχύει από τις 3 Αυγούστου. Εγγυήτριες χώρες για τη συμφωνία, εκτός από την Κούβα, είναι το Μεξικό, η Νορβηγία, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Χιλή.

Θυμίζουμε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC - EP) έχει εφαρμοστεί ελάχιστα, με τους δολοφονημένους πρώην αντάρτες και λαϊκούς αγωνιστές να ξεπερνούν τους 1.820.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ