Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διώξεις κατά του πρώην Προέδρου Τραμπ

Διώξεις για 37 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», της «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης» καθώς και της «ψευδούς κατάθεσης», ασκήθηκαν το περασμένο Σάββατο εναντίον του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αφορμή για τις νέες διώξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα με φόντο τη νέα ένταση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών, έδωσε η παράνομη παρακράτηση απόρρητων κρατικών αρχείων (όπως π.χ. αυτά που αφορούν πληροφορίες για αμερικανικά πυρηνικά όπλα) στην έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο το Σάββατο για «διεφθαρμένο» δικαστικό σύστημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «μου επιτίθενται επειδή είμαστε ξανά μπροστά από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά».

Στον γιο του Σόρος τα «ηνία»

Στο μεταξύ, ο 92χρονος Ουγγρο-αμερικανο-εβραίος δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος μεταβίβασε τον έλεγχο των επιχειρήσεων και της «βιομηχανίας» των ΜΚΟ που διαθέτει στον γιο του, Αλεξάντερ Σόρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), βασικό μέλημα του Αλ. Σόρος θα είναι να αγωνιστεί κατά της πιθανότητας επιστροφής του Ντ. Τραμπ στην εξουσία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Αλ. Σόρος αναφέρει ότι είναι «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του και ότι ανησυχεί με την ιδέα ότι ο Τραμπ μπορεί να επανεκλεγεί το 2024.

«Θα ήθελα πολύ το χρήμα να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην πολιτική, αλλά όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Σόρος.

Ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ιδρυμάτων τον Δεκέμβρη και έκτοτε διευθύνει τις πολιτικές δραστηριότητες του δικτύου που έχουν συγκεντρωθεί στο «super PAC», ένα σχήμα που χορηγεί πόρους στις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών υποψηφίων. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που συμμετέχει στην επενδυτική επιτροπή της «Soros Fund Management», της εταιρείας που επιβλέπει τη διάθεση των πόρων, σύμφωνα με την WSJ.

Αίτημα ΗΠΑ για επιστροφή στην UNESCO

Επίσημο αίτημα για επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO κατέθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς η Ουάσιγκτον διαπιστώνει ότι η αποχώρηση από τον οργανισμό το 2017, επί προεδρίας Τραμπ, ωφέλησε την Κίνα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε δηλώσει δημόσια πως η απουσία των ΗΠΑ επέτρεπε στην Κίνα να έχει μεγαλύτερο βάρος, όπως στους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όταν η UNESCO είχε εκπονήσει το 2021 μια σύσταση για τη δεοντολογία στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η επιστροφή των ΗΠΑ μπορεί να γίνει έπειτα από ψηφοφορία των άλλων κρατών, που αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ