Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Με αντεγκλήσεις και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται η κόντρα

«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan σε αντίστοιχη περσινή... «αποστολή ρουτίνας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Public Domain

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan σε αντίστοιχη περσινή... «αποστολή ρουτίνας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει όποιες «"συστημικές προκλήσεις" μας πλησιάσουν περισσότερο και να μη μείνουμε απλά θεατές» διακήρυξε η διπλωματική αντιπροσωπεία του Πεκίνου στην ΕΕ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αντίδραση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που καθόρισε ως βασική «ανησυχία» του ευρωατλαντικού μπλοκ τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας.

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη στρατηγική αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ και την πολιτική αναπροσαρμογής του απέναντι στην Κίνα», ανέφερε η κινεζική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι «η Κίνα δεν αποτελεί "συστημική πρόκληση" για κανέναν». Ακόμα, κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις». Προσθέτει δε ότι «κατασυκοφαντείται η ειρηνική ανάπτυξη» της Κίνας και «παρερμηνεύεται η διεθνής κατάσταση και ο ρόλος της».

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες διατύπωσε και ο Γ. Ζιετζί, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και διευθυντής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. Ο Ζιετζί δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η «παράλογη ιστορία» των διαδόσεων περί ευθυνών της Κίνας για την έναρξη και την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να χειριστεί «προσεκτικά και κατάλληλα» τα ζητήματα της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ αλλά και της Σιντζιάνγκ, για τα οποία το Πεκίνο καταγγέλλει τις παρεμβάσεις και τις κυρώσεις της Δύσης ως «παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις» του.

Αμερικανική ναυτική δύναμη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δύναμη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» και άλλα πολεμικά πλοία, εισήλθε χτες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), σε μια δήθεν «επιχείρηση ρουτίνας» στο πλαίσιο της περιβόητης αμερικανικής «υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας» που προκαλεί σταθερά την αντίδραση του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα, η Ταϊπέι καταγγέλλει ότι 28 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών και βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά, εμφανίστηκαν χτες πάνω από την Ταϊβάν.

Παράλληλα, αστικές τάξεις και άλλων χωρών της περιοχής συνεχίζουν το παζάρι για την ενίσχυση της θέσης τους, σε βάρος πάντα των λαών. Ενδεικτική είναι η νέα, τρίτη κατά σειρά απόφαση της κυβέρνησης Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες να αναβάλει την ακύρωση της συμφωνίας «Visiting Forces Agreement» (VFA) που «τρέχει» εδώ και σχεδόν 20 χρόνια με τις ΗΠΑ, σχετικά με τους όρους στάθμευσης αμερικανικών στρατευμάτων σε φιλιππινέζικα εδάφη.

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα αναστείλει τη συμφωνία, ωστόσο ο ΥΠΕΞ Τ. Λοκσίν είπε ότι αυτή παρατείνεται για ένα ακόμα 6μηνο, καθώς η ηγεσία της χώρας «μελετά, και οι δύο χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της, ειδικά για ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας». Οι Φιλιππίνες διατηρούν σημαντικές εδαφικές διαφορές με την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, παράλληλα όμως επιδιώκουν «στενή συνεννόηση» μαζί της, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση Ντουτέρτε.

Στο μεταξύ, καθώς τα ισχυρότερα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα επιδιώκουν αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Περσικού, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον και της Αυστραλίας Σκ. Μόρισον ανακοίνωσαν χτες ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η συμφωνία θα εξασφαλίσει πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές πώλησης για βρετανικά αυτοκίνητα, ποτά, τρόφιμα κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ