Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ-ΤΑΪΒΑΝ
«Τεχνητό» κλίμα κρίσης

Από την υπογραφή της συμφωνίας με τις Ινδίες

Associated Press

Από την υπογραφή της συμφωνίας με τις Ινδίες
ΤΑΪΠΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλίμα «κρίσης», που όμως μοιάζει να είναι κατά μεγάλο μέρος του τεχνητό, έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ταϊβάν, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων της πρώτης περί της ανάγκης «επανένωσης» του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. Υποφώσκει, πάντως, μια διττή εξωτερική πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Το κλίμα «κρίσης» προέκυψε από την προειδοποίηση του Πεκίνου ότι αν η Ταϊβάν δεν επανενωθεί μέσω διαπραγματεύσεων με την ηπειρωτική Κίνα, θα ενωθεί διά της βίας (κάτι που έχει λεχθεί και στο παρελθόν). Το γεγονός, ωστόσο, ότι η κινεζική προειδοποίηση καταγράφεται ενώ στην Ταϊβάν επίκεινται -το Μάρτη- προεδρικές εκλογές προκάλεσε «οργή», χρηματιστηριακή «αναταραχή» (πτώση 1,8%), και «ανησυχίες» από πλευράς άλλων ασιατικών κρατών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το «τελεσίγραφο», όπως το χαρακτηρίζουν, του Πεκίνου προς την Ταϊπέι θα προκαλέσει αντιδράσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, η κινεζική ενέργεια «θα ενισχύσει τις πιέσεις που ασκούνται στο αμερικανικό Κογκρέσο για αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και θα δώσει επιχειρήματα σε όσους βουλευτές αντιτίθενται στην πλήρη εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απάντησε με επιθετικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη δύο κινεζικών κρατών είναι «αναμφισβήτητη». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι «είναι γνωστό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν βρίσκονται υπό διαφορετική διακυβέρνηση από το 1949». Το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ταϊβάν από την πλευρά του επέκρινε το Πεκίνο, επειδή «δεν αποδέχεται» το γεγονός ότι η Ταϊβάν, παρότι αποτελεί τμήμα του κινεζικού εδάφους, δε βρίσκεται υπό τη διακυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. «Η συνεχιζόμενη άρνηση της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Κίνας από τους κινέζους κομμουνιστές μπορεί να επιφέρει μόνον περισσότερα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και να κλιμακώσει την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, Λιν Τσονγκ-πιν. Η στάση της Ταϊβάν δείχνει ότι η Ταϊπέι εμμένει στην άποψη που είχε εκφραστεί τον Ιούλιο του 1999 από τον πρόεδρο Λι Τενγκ-χούι, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν είναι «ειδικές σχέσεις κράτους με κράτος», αν και ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, χρησιμοποίησαν αυτή τη φράση στις ανακοινώσεις τους.

Ο αναλυτής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Λίου Χονγκ δήλωσε ότι οι απειλές που διατυπώθηκαν δεν αποτελούν «τελεσίγραφο» για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, αλλά είναι ενδεικτικές της έντονης επιθυμίας του Πεκίνου να δοθεί τέλος στο ζήτημα. «Δε θα γίνει σήμερα, ούτε αύριο», είπε.

Το ζήτημα σχετίζεται, υπό μίαν έννοια, με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που συνεχίζεται. Χθες, η Κίνα συμφώνησε με την Ινδία για τους όρους ένταξής της σ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ