Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΧΑΝΙΑ
Ανησυχούν μήπως η λαϊκή δυσαρέσκεια εκδηλωθεί με ψήφο στο ΚΚΕ

Μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή λαού και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη των Χανίων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις 21 Μάη και με εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στον νομό. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον νομό Χανίων και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Ανθούσης, Μαρία Γιαννάκη, Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, Αλέκος Μαρινάκης, Γιάννης Ντουνιαδάκης και Χαριτίνη Παπαδάκη.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον Σπύρο Αγριμάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ. Εκτός από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στον νομό παρουσιάστηκαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μπάμπης Λουτσέτης, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αλέκος Μαρινάκης.

Η Ελ. Μπέλλου μεταξύ άλλων στάθηκε στην πραγματική ανησυχία των αστικών κομμάτων και του κεφαλαίου αναφέροντας: «Είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις εκλογές στις 21 Μάη είτε σε δεύτερες, την ίδια επικίνδυνη ΝΑΤΟική στρατηγική θα ακολουθήσουν. Γι' αυτό άλλωστε ο Αμερικανός πρέσβης δεν ανησυχεί για τη μεταξύ τους σειρά και εκλογική διαφορά.


Τον δρόμο ανανέωσης, εκσυγχρονισμού, επέκτασης των βάσεων από τα Χανιά ως την Αλεξανδρούπολη, το ίδιο καλά βάδισαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε υψηλά ιστάμενοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι άνετα μπορεί να προκύψει κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων.

Αλλά και οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι δεν ανησυχούν για την πρωτιά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν κι έχουν και τις προτιμήσεις τους, τις πιο στενές σχέσεις τους με κυβερνητικά κι άλλα στελέχη, όχι μόνο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΜέΡΑ25, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων που παίζουν τον ρόλο τους στο σύστημα, άλλοτε ως δήθεν αντιπολίτευση, άλλοτε συμπληρώνοντας τα κυβερνητικά σχήματα.

Για ποιο ζήτημα πραγματικά ανησυχούν οι καπιταλιστές και το πολιτικό προσωπικό τους; Ανησυχούν μήπως μισθωτοί και βιοπαλαιστές επαγγελματίες, αγρότες, νεολαίοι καταλάβουν τον ταξικό αντιλαϊκό ρόλο αυτών των κομμάτων και των κυβερνήσεών τους και μαζικά τους εγκαταλείψουν ταυτόχρονα. Ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το 2012, αλλά τώρα μήπως δεν λειτουργήσει η βαλβίδα εκτόνωσης, π.χ. προς το ΜέΡΑ25 και κάποια εθνικιστικά κόμματα.

Ανησυχούν μήπως η λαϊκή δυσαρέσκεια, η νεανική οργή εκδηλωθεί με ψήφο στο ΚΚΕ πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο σταθερά σε πρώτες και δεύτερες εκλογές. Κι ο χανιώτικος λαός μπορεί να κάνει την έκπληξη. Με την ψήφο στο ΚΚΕ να κάψει όλα τα αντιλαϊκά τους σενάρια, να μην τους αφήσει "σε χλωρό κλαρί"».

Σχολίασε επίσης τις αλά ΠΑΣΟΚ μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Λέει ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο ΚΚΕ: "Δεν θέλετε ν' ανέβουν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές; Τότε γιατί δεν μας δίνετε τις βουλευτικές σας ψήφους, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για να τα κάνει;".

Και στο γιατί δεν τα έκανε ως κυβέρνηση, απαντά "είχα τα μνημόνια". Αποσιωπά ότι πήρε τη λαϊκή, την αριστερή, την αντι-δεξιά ψήφο τάζοντας ότι θα έσκιζε τα μνημόνια.

Η αλήθεια είναι ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν σε εργατική - λαϊκή αγανάκτηση, αλλά ποιος ξανάφερε τη ΝΔ στην κυβέρνηση το 2019;

Η δυσαρέσκεια που συσσώρευσε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει σήμερα ο κ. Τσίπρας το θράσος να καλεί το ΚΚΕ να αναλάβει την ευθύνη του, αν ξαναβγεί κυβέρνηση ΝΔ;

Τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ το 1981, απευθυνόμενο σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ, πρώην ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες, ότι θα έβαζε τη ΝΔ ως "επάρατο δεξιά" στο "χρονοντούλαπο της Ιστορίας"».

Ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ είναι πολύ, πολύ έμπειρο πλέον. Δεν πέφτει σε καμιά παγίδα να γίνει δεκανίκι στήριξης της μιας ή άλλης εκδοχής μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης και με καμιά απολύτως πρόφαση». Και τόνισε: «Το ΚΚΕ παίρνει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει και την κοινοβουλευτική του δύναμη για να ασκηθεί πίεση με τους αγώνες, με την ταξική πάλη, για άμεση απόσπαση κατακτήσεων, για φρενάρισμα νέων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση ανάμεσα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών επιστημόνων, των βιοπαλαιστών επαγγελματιών στις πόλεις, των αγροτών, των νέων που ακόμα και με πτυχία δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς ρεπό και με απλήρωτες υπερωρίες.

Είναι το ΚΚΕ που κάνει τη διαφορά. Με το ΚΚΕ λοιπόν δυνατά, συνειδητά, μαχητικά, για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση γι' αυτά που μας χρειάζονται, στον δρόμο της ανατροπής που θα δώσει την πραγματική εργατική - λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ