Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα πακέτα όπλων και πολιτική στήριξη συγκέντρωσε ο Ζελένσκι στην περιοδεία στην Ευρώπη

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι μετά τους πυραύλους Κρουζ θα στείλει και επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς

Από τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Γερμανό καγκελάριο
Στην Ευρώπη περιοδεύει ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, συγκεντρώνοντας νέα εξοπλιστικά πακέτα και στήριξη στο ΝΑΤΟικής έμπνευσης «ειρηνευτικό» σχέδιο των 10 σημείων.

Παράλληλα, ξεκινά σήμερα από το Κίεβο η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου απεσταλμένου σε ευρωπαϊκά κράτη για να συζητήσει τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σήμερα και αύριο ο απεσταλμένος του Πεκίνου για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χούι, θα βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα για να προωθήσει το κινεζικό σχέδιο «διευθέτησης» της σύγκρουσης, το οποίο ουσιαστικά αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι επερχόμενες μάχες θεωρούνται κρίσιμες για τους όρους «τερματισμού» του πολέμου και με δεδομένο ότι θα ενταθεί η αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων «παικτών» για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, για την αποστολή τέτοιων όπλων υπερθεματίζει και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ενώ στην περιοδεία του Ζελένσκι σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία βρέθηκε στο επίκεντρο η λεγόμενη «διεθνής συμμαχία για μαχητικά αεροσκάφη».

Τόσο τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς όσο και η παροχή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στο Κίεβο - για την οποία, για την ώρα, ΝΑΤΟικές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι «δεν έχει ωριμάσει» - αυξάνουν την πιθανότητα επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και σε άλλα κράτη, όπως και την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου

Το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για μια σε βάθος χρόνου σύγκρουση, ανεξάρτητα από τους όρους «τερματισμού» του πολέμου στην Ουκρανία ή από μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει το καλοκαίρι εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να χειρίζονται διαφορετικά είδη μαχητικών αεροσκαφών. «Αυτή η εκπαίδευση συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την παροχή αεροσκαφών F-16», ανακοίνωσε το Λονδίνο.

Μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» σχετικά με τη «συμμαχία για μαχητικά αεροσκάφη».

«Η πρώτη γραμμή του επιθετικού πολέμου του Πούτιν μπορεί να βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά τα ρήγματα απλώνονται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Σούνακ, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση με τον Ζελένσκι έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία και της Συνόδου Κορυφής του G7 στην Ιαπωνία αυτήν τη βδομάδα.

Ετσι, η Βρετανία θα συνεχίσει να ηγείται στη δυτική στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέους εξοπλισμούς: Μετά τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» - με βεληνεκές 250 χλμ. - χθες το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ.

«Θα παραδοθούν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ενισχύσει την αντίστασή της στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή», σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Νέα εξοπλιστικά πακέτα από Βερολίνο και Παρίσι

Τη Γερμανία και τη Γαλλία επισκέφτηκε την Κυριακή ο Ουκρανός Πρόεδρος, όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς και τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τονίζοντας την ανάγκη νέας στρατιωτικής βοήθειας για την υποστήριξη της ουκρανικής αντεπίθεσης και θέτοντας σταθερά το ζήτημα της «συμμαχίας για μαχητικά αεροσκάφη».

Το Κίεβο και οι Δυτικοί υποστηρικτές του μπορούν αυτόν τον χρόνο να κάνουν «αμετάκλητη την ήττα της Ρωσίας» στην Ουκρανία, ανέφερε ο Ζελένσκι από το Βερολίνο.

Την παραμονή της επίσκεψης η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από πλευράς Γερμανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Περιλαμβάνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 4 συστήματα IRIS, 12 εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T SLS και πυραύλους, πυρομαχικά, 30 βαριά άρματα μάχης «Leopard 1 Α5», 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder» και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα άλλων τύπων.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει το Κίεβο «για όσο χρειαστεί», προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας, ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ.

«Είναι κρίμα που τα περισσότερα αμυντικά συστήματα που μας υποσχέθηκαν είναι παλιά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Welt TV» ο Αντρ. Μέλνικ, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Γερμανία και υφυπουργός Εξωτερικών, ζητώντας «να σπάσει το ταμπού» της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Ζελένσκι και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα συμμετείχαν σε συνεδρίαση με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του ουκρανικού στρατού με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, ανακοινώθηκε μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Μακρόν στον Ζελένσκι, ενώ Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» στη Ρωσία. Η Γαλλία είχε ήδη δεσμευτεί για τα AMX-10RC, ελαφριά και γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα, ενώ η χθεσινή αναγγελία αφορά επιπλέον παραδόσεις.

Εντός 2023 σκοπός είναι να εκπαιδευτούν 2.000 Ουκρανοί στη Γαλλία και σχεδόν 4.000 στην Πολωνία, όπου το Παρίσι ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεών του γι' αυτόν τον σκοπό.

Στην αντιαεροπορική άμυνα, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη παραδώσει συστήματα μικρού βεληνεκούς «Mistral» και μέσου βεληνεκούς «Crotale», ενώ μαζί με την Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και εξελιγμένα συστήματα εδάφους - αέρος SAMP/T.

Αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.

«Ειρηνευτικές» συνομιλίες «μόνο με τους όρους του Κιέβου»

Παράλληλα, Κίεβο και ευρωατλαντικό μπλοκ συσπειρώνονται στην υποστήριξη της «ειρηνευτικής φόρμουλας» των 10 σημείων που μετατρέπει την Ουκρανία σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος και εντείνει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα.

Στην περιοδεία του ο Ζελένσκι δήλωσε «ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες», αλλά μόνο με τους όρους που θέτει το Κίεβο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει ήδη «χάσει γεωπολιτικά» στον πόλεμο: «Εισέρχεται de facto σε μια μορφή υποτέλειας σε σχέση με την Κίνα και έχασε την πρόσβαση στη Βαλτική, η οποία ήταν κρίσιμη για τη Ρωσία, καθώς επιτάχυνε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στρατιωτικά», τόνισε ακόμα ο Γάλλος Πρόεδρος, προτάσσοντας τη βοήθεια για την ουκρανική αντεπίθεση και την προετοιμασία του ζητήματος των «εγγυήσεων ασφαλείας» στις διαπραγματεύσεις που αναπόφευκτα θα γίνουν κάποια στιγμή.

Είπε ακόμα ο Μακρόν ότι «μακροπρόθεσμα η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να εξασφαλίζει πλήρως την άμυνα της Ουκρανίας τού αύριο».

Επαναλαμβάνοντας εξάλλου τα περί «βιώσιμης ισορροπίας δυνάμεων», τα οποία ξεμπροστιάζονται από τη μεγάλη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, πρόσθεσε ότι «η αρχιτεκτονική αυτή θα πρέπει επίσης να προβλέπει μια μη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να επανοικοδομήσει μια βιώσιμη ισορροπία δυνάμεων. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να πάρουμε για να φτάσουμε εκεί».

«Η Ουκρανία αγωνίζεται για την ελευθερία στην Ευρώπη», τόνισε κατ' επανάληψη ο Ζελένσκι την Κυριακή στο Ααχεν, όπου παρέλαβε το «βραβείο Καρλομάγνος για την ενότητα της Ευρώπης». Είπε ότι η χώρα του θέλει ειρήνη, «αυτό όμως μπορεί στην παρούσα συγκυρία να επιτευχθεί μόνο με τη νίκη».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.

«Το ειρηνευτικό μας σχέδιο των 10 σημείων στηρίζεται από την Ιταλία, το Βατικανό και πολλά άλλα κράτη, στα οποία θέλουμε να προστεθούν περισσότερα», είχε δηλώσει ο Ζελένσκι το Σάββατο από τη Ρώμη, όπου είχε συναντήσεις με τον Ιταλό Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον πάπα Φραγκίσκο.

Μάλιστα ο Ζελένσκι προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «αν ηττηθεί η Ουκρανία, μετά θα έρθει η σειρά της Μολδαβίας και στη συνέχεια εκείνη των χωρών της Βαλτικής, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας, και στρατιωτικής φύσεως, ώστε η Ουκρανία να φτάσει στη διαπραγμάτευση έχοντας εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση», επεσήμανε από την πλευρά της η Μελόνι.

«Διευκρινίσεις» Στόλτενμπεργκ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

«Εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ - και ειδικά οι μεγάλοι - αρχίσουν να εκδίδουν διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, είμαστε πολύ κοντά στο άρθρο 5 (σ.σ. του ΝΑΤΟ). Αρα δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μια εύκολη λύση σε αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε χθες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Κίεβο να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους.

Το ζήτημα της παροχής «ισχυρών» ευρωατλαντικών «εγγυήσεων ασφαλείας» στο Κίεβο, χωρίς ωστόσο τη δέσμευση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων γύρω από τις διάφορες «ειρηνευτικές φόρμουλες» για την «επόμενη μέρα» στην Ανατολική Ευρώπη.

«Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε πολύ ισχυροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, «αλλά και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία», ενώ έκανε λόγο για «διαβουλεύσεις» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του πρέπει να γίνει το 33ο κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και ότι εφόσον με τη σύγκρουση σε εξέλιξη δεν μπορεί να συμβεί αυτό, το Κίεβο αναμένει να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας».

Μπορέλ: Τα κράτη της ΕΕ να στείλουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Να επιταχύνουν τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις προμηθεύσουν με συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, κάλεσε τα κράτη - μέλη ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

«Οι Ουκρανοί έχουν ειδικές ανάγκες. Οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν από μεγάλη απόσταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουν την ικανότητα να φτάνουν στις ίδιες αποστάσεις, στο ίδιο βεληνεκές», είπε ο Μπορέλ έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και των ομολόγων τους της περιοχής Ινδo-Ειρηνικού.

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αποστολή πυραύλων Κρουζ «Storm Shadow» μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία κατήγγειλε τον ουκρανικό στρατό ότι χρησιμοποίησε αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει «μη στρατιωτικούς στόχους» στο Λουγκάνσκ, συγκεκριμένα εργοστάσιο πλαστικών και μονάδα επεξεργασίας κρέατος.

«Τα βασικά θέματα της συνομιλίας με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι τα συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ «η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 1.000 οβίδες πυροβολικού ημερησίως (...) αυτό δίνει μια ιδέα της έντασης των μαχών», σημείωσε ο Μπορέλ.

Στην Μπαχμούτ οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι απώθησαν σε ορισμένα σημεία τον ρωσικό στρατό, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας όλες οι ουκρανικές επιθέσεις απωθήθηκαν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, κατήγγειλε ξανά την αδράνεια του ρωσικού τακτικού στρατού στην περιοχή, ενώ διέψευσε δημοσίευμα της «Washington Post» ότι πρόδωσε στο Κίεβο θέσεις του ρωσικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ