Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Ιρλανδοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στο νησί

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο νησί, με ευθύνη Ιρλανδών εκπαιδευτών.

Οπως αναμετέδωσαν χτες και κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις του επικεφαλής των ιρλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγου Σον Κλάνσι, «Ιρλανδοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κύπρο παρέχοντας βασική εκπαίδευση εξουδετέρωσης εκρηκτικών πυρομαχικών και αποναρκοθέτησης σε ουκρανικές δυνάμεις».

Πρόκειται για επιχείρηση ενταγμένη στη λεγόμενη Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία (EUMAM), που ξεκίνησε η ΕΕ τον περασμένο Νοέμβρη, με τη συμμετοχή συνολικά 24 χωρών - μελών της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση που είχε γίνει το φθινόπωρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα EUMAM, η Λευκωσία είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την προθυμία της να εμπλακεί. Ο τότε Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης χαιρέτισε την απόφαση και μάλιστα είχε επισημάνει από τότε την πρόθεση συμμετοχής της χώρας του, μέσω της παροχής εξειδίκευσης στον τομέα της αποναρκοθέτησης. Από τη μεριά της, η Ιρλανδία είχε δεσμευτεί για τη συμμετοχή 30 στρατιωτικών εκπαιδευτών στο πρόγραμμα.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο απέναντι στη Ρωσία, εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι και για τη «λύση» του Κυπριακού «θα επενδύσει στη στήριξη της Ευρώπης», υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση πρέπει να σχεδιαστεί με στόχο «τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες προεκτάσεις συζητήθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, όπου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν εστίασαν - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - στον «πιο πρωταγωνιστικό ρόλο» που η ΕΕ «θα πρέπει να διαδραματίσει (...) για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων» στο Κυπριακό. Στη δε ατζέντα της συνάντησης ξεχώριζαν το Ουκρανικό και το Μεταναστευτικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ