Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα «ξεζουμίζει» τα λαϊκά νοικοκυριά

Με 11,4% «έτρεχε» τον Απρίλη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

«Από την άλλη τσέπη», με τα επιτόκια στα ύψη, πληρώνει ο λαός τα «αποπληθωριστικά» μέτρα

Νέες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής σημειώθηκαν τον Απρίλιο και τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να στριμώχνονται όλο και περισσότερο, μετά μάλιστα από μια μακρά περίοδο πολλών μηνών που η ακρίβεια εξαϋλώνει το εισόδημά τους μέχρι τα μισά του μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα γαλακτοκομικά εμφανίζουν αύξηση 19,1%, το ψωμί και τα δημητριακά αύξηση κατά 13,1%, το κρέας 12% και τα έλαια 16,2%. Την ίδια στιγμή ο «πληθωρισμός των φτωχών», δηλαδή στα διατροφικά προϊόντα, βρίσκεται στο 11,4%. Και μπορεί ο γενικός πληθωρισμός να έπεσε στο 3% τον Απρίλιο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάτι για το λαϊκό εισόδημα, δεδομένου ότι η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται σε έναν βαθμό και στην αύξηση των επιτοκίων, κάτι που όμως έχει επίπτωση στο λαϊκό εισόδημα από άλλη ...τσέπη. Δηλαδή, από την αύξηση των δόσεων των δανείων των χρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο. Πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Ο μέσος ΔΤΚ του 12μηνου Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του 12μηνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,6% έναντι αύξησης 4,4%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 12μηνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022 με το 12μηνο Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021.

Αυξήσεις υπάρχουν:

- 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων.

- 4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

- 5,6% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Επιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

- 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

- 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα - μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

- 3,7% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους - θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

- 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Δίδακτρα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία, ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.

- 6,4% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ