Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ
Στο «χιόνι» οι υποσχέσεις για τον λαό, στο «χέρι» οι δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Αν είχε μείνει και κανείς με την απορία γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονταν την περασμένη Πέμπτη για το ποιος αντιγράφει ποιον, αν «ο Μητσοτάκης έπαθε ΣΥΡΙΖΑ» ή ο «ΣΥΡΙΖΑ κάνει "αντικατοπτρισμό" της ΝΔ», αυτή λύθηκε με τη δημοσίευση του προγράμματος και του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή: Πολύ απλά, τα δύο προγράμματα μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερού.

Είναι ολοφάνερο, γραμμή προς γραμμή, ότι οι ίδιες δεσμεύσεις και προτεραιότητες, αυτές που ορίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διαπερνούν και τα δύο και αποτελούν το πρόγραμμα της όποιας επόμενης και από χέρι αντιλαϊκής κυβέρνησης: Υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, στρατηγικές σχέσεις με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και «ξερό ψωμί».

Με αυτά για αφετηρία, τα συστατικά του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ έχουν:

-- Δεσμεύσεις για ενίσχυση του αντιλαϊκού πλαισίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν κρύβει λόγια λέγοντας πως ως κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ «τη μονιμοποίηση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης» - μνημόνια μέχρι τέλους δηλαδή για τον λαό, με μια «δικαιότερη» μοιρασιά των κονδυλίων στους ομίλους -, «την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» για εγγυημένα κέρδη στο κεφάλαιο και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα σε Ενέργεια, μεταφορές, σπίτια, διατροφή για τον λαό, την «εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που έρχεται να σαρώσει και άλλα εργατικά δικαιώματα, όπως και δικαιώματα σε Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, στο όνομα της «κατοχύρωσής» τους.

-- Τις γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις που είναι γραμμένες στο «χιόνι»

Από τα Εργασιακά και την «κατάργηση των νόμων της ΝΔ» που τους μισούς ψήφισε την προηγούμενη τετραετία ως αντιπολίτευση, ως τις αστειότητες για χρηματιστήριο Ενέργειας (που οι ίδιοι νομοθέτησαν το 2018) με «έλεγχο του ποσοστού κέρδους», το πρόγραμμά του «ξεχειλίζει» από τέτοιες.

-- «Εγγυήσεις» ότι οι εργαζόμενοι δεν θα βλέπουν ούτε με το κιάλι την ικανοποίηση των αναγκών τους ούτε καν θα αναπληρώνουν τις απώλειες, για να θωρακίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου

Ενδεικτικά του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει «κοροϊδία παντού» είναι όσα λέει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπου δίχως στο ελάχιστο να θίγει τις αιτίες της, όπως π.χ. την «πράσινη μετάβαση», την προηγούμενη «επεκτατική» πολιτική, τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και χρεώνοντάς την αποκλειστικά στη διαχείριση Μητσοτάκη, το πρόγραμμα ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα αντιμετώπισής της θα σχεδιαστούν «λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Αρα, οι όποιες υποσχέσεις αραδιάζονται στη συνέχεια για αύξηση του κατώτατου μισθού (ό,τι ακριβώς υποσχόταν ως... πρώτο νόμο το 2015 για να έρθει ως κυβέρνηση και να κόψει κι άλλο τους μισθούς), επαναφορά της 13ης σύνταξης (όχι της κανονικής, αλλά ενός εφάπαξ επιδόματος και μάλιστα ολόκληρου μόνο για τους συνταξιούχους που ή σύνταξή τους είναι έως... 500 ευρώ) κ.ά., είναι κενό γράμμα υπό την αίρεση των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Πολύ περισσότερο που στην ΕΕ «σφίγγουν τα δημοσιονομικά λουριά» και «όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης», όπως λέει ο Τσίπρας.

Ενώ «υπέρτατο μέτρο» και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ανταγωνιστικότητα» των ομίλων, που αποτυπώνεται και στον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση και αποτελεί μπούσουλα για τη συνολική καθήλωση των μισθών, με βάση και όλο το αντεργατικό πλαίσιο.

-- Καλέσματα στον λαό να αποδεχτεί και νέες θυσίες, να χάσει κι «από την άλλη τσέπη», πίσω από τις υποτιθέμενες «παροχές» και μέτρα προστασίας.

Ενδεικτικές οι διακηρύξεις του περί «αναστολής πλειστηριασμών», ένα προσωρινό διάλειμμα ως ότου, όπως λέει, νομοθετήσει το δικό του πρόγραμμα, που είναι βγαλμένο απ' τα πιο τρελά όνειρα τραπεζιτών και funds, φέρνοντας «ρυθμίσεις» που έχουν ως προϋπόθεση την πλήρη χρεοκοπία των νοικοκυριών, ενώ με την πατέντα των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» βοηθάνε τράπεζες και funds να στραγγίξουν και την τελευταία «ρανίδα» των δανειοληπτών.

Εκεί αποσκοπούν και τα υπόλοιπα που λέει για ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, επί της ουσίας με «βελτιώσεις» στα όσα έχει νομοθετήσει η ΝΔ, που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν για τράπεζες, εφορία κ.λπ. ότι θα στραγγίζεται το λαϊκό νοικοκυριό στο μη περαιτέρω.

Ενώ απογείωση του «σου δίνω ένα και σου παίρνω δέκα» είναι και τα όσα λέει για την Ενέργεια, με αφετηρία τις δεσμεύσεις της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που θα υπηρετεί και η «υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ», φορτώνοντας επίσης τα σπασμένα στον λαό και ως καταναλωτή και ως φορολογούμενο.

Οι υποτιθέμενες μειώσεις που τάζει σε αυτό το πλαίσιο στα τιμολόγια με «ανακάτεμα» της τράπουλας των χαρατσιών που μπαίνουν στο ρεύμα έρχονται λίγες μόλις μέρες απ' όταν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν στο Ευρωκοινοβούλιο το πακέτο fit 55, νέα «πράσινα» χαράτσια σε σπίτια, αυτοκίνητα, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια!

Στο μεταξύ, μια «δεύτερη ευκαιρία» ζητάει από το κεφάλαιο και για την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, κάνοντας κάθε πραγματικά προοδευτικό άνθρωπο να ανατριχιάζει με τις προτεραιότητές του, όπως η «προώθηση των στρατηγικών σχέσεων με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία», με την... προϋπόθεση αυτές να εμπλακούν ακόμα πιο ενεργά στις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά αμέσως μετά τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ