Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Τίμησε» το αντεργατικό έργο του, στην ... ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς

Σε ωμή πρόκληση απέναντι σε εργαζόμενους και ανέργους προχώρησε χτες, ανήμερα Πρωτομαγιάς, ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας τους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησής του και στα Εργασιακά, που «εμπλούτισαν» το αντεργατικό πλαίσιο με εκτρώματα τύπου νόμου Χατζηδάκη, έβαλαν τη βούλα στην απλήρωτη 10ωρη δουλειά και την εκτίναξη της «ευελιξίας», πήγαν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, κράτησαν κάτω απ' τον πάτο τους μισθούς κι αυτά μέσω υπουργικών αποφάσεων, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες «ανάπτυξης» του κεφαλαίου, ενώ ακρίβεια και εμπορευματοποίηση σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ψηφοφόρους του στην... ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς, είπε, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ότι η χτεσινή, ως «η μέρα των εργαζομένων», ήταν «ευκαιρία να σκεφτούμε τελικά ποιο είναι το κόμμα, ποια είναι η παράταξη, ποια είναι η κυβέρνηση που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζόμενων»...

Σε απόδειξη αυτών που είπε έφερε ισχυρισμούς όπως ότι αύξησαν τον βασικό μισθό κατά 20% και τον πήγαν στα 780 ευρώ. Κι αυτό όταν ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα το 2022, αφού η ονομαστική αύξηση του μέσου μεικτού μισθού ήταν μόλις 1,5% και ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με 9,7%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, την «εργαλειοθήκη» του οποίου επικαλούνται οι κυβερνήσεις ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης θύμισε, επίσης, την ψηφιακή κάρτα εργασίας που έφερε η ΝΔ τάχα «για να μπορέσουν όλες οι υπερωρίες να καταγράφονται», ενώ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνώντες ενίσχυσαν τους ελέγχους στην αγορά εργασίας. Αποσιώπησε ότι η πολυδιαφημισμένη αυτή «καινοτομία», αντί για εργαλείο διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι εργαλείο ξεχειλώματος του εργάσιμου χρόνου και «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων. Είναι το πλέον κατάλληλο για να εφαρμοστούν η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», όπως λέγεται, καθώς και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διάκριση του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό». Ετσι εξηγείται και η αδρή χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τ' άλλα, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε να αντιπαρατεθούν με τον Αλ. Τσίπρα με βάση τα προγράμματά τους και οπωσδήποτε δίνοντας «όχι υποσχέσεις στον αέρα, αλλά ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις». «Κομματάκι» δύσκολο βέβαια δεδομένου ότι οι δυο τους, μαζί και το ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες τους, κατεβαίνουν με κοινό πρόγραμμα, εξ ου και αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης, της ΝΔ, την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν δημόσια τις αλληλοκατηγορίες τύπου «ο Μητσοτάκης ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ» και «ο Τσίπρας αντιγράφει τον πρωθυπουργό», μαζί με την ανταλλαγή αιχμών για το ποιανού το πρόγραμμα είναι «κοστολογημένο» και έχει την έγκριση της ΕΕ, όταν και τα δύο βασίζονται στην παραπέρα φοροαφαίμαξη του λαού, στα μνημόνια διαρκείας, στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος για τη διασφάλιση στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση».

Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι και στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Μητσοτάκης παρουσίασε ξανά την «επενδυτική βαθμίδα» ως «εθνικό στόχο» τονίζοντας ότι «επιβάλλει πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί», όπως είπε, αποσιωπώντας πάντως ότι η επίτευξή της συνοδεύεται από μνημόνια διαρκείας που από κοινού έχουν ψηφίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι σε ντόπια και ξένα κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ