Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Προσπάθειες «διαμεσολάβησης» από Γαλλία και ΗΠΑ

Συνομιλίες για «συνθήκη ειρήνης» και διευθέτηση των συνόρων τους αναμένεται να έχουν προσεχώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας.

Το TASS μετέδωσε επίσης πως ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας συζήτησε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον νέο διοικητή των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην περιοχή.

Ο ορεινός θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως κατοικείται από περίπου 120.000 Αρμένιους. Μετά από μήνες αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν, του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ - και διέρχεται από αζερικό έδαφος - το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε πρόσφατα σημείο ελέγχου, κάτι το οποίο η Αρμενία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020. Το Μπακού δήλωσε πως η κίνηση ήταν απαραίτητη προκειμένου να σταματήσει τη μεταφορά μαχητών και όπλων.

Εκμεταλλευόμενοι την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ προσπαθούν να παίξουν ρόλο «διαμεσολαβητή» στον Νότιο Καύκασο, αποδυναμώνοντας τη ρωσική επιρροή.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κ. Κολονά, επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, καλώντας τις δύο πλευρές να αναλάβουν κινήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επαναλάβουν συνομιλίες για «διευθέτηση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υποσχέθηκε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη «διαδικασία ειρήνης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν» σε χωριστές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες των δυο κρατών.

Σε συνομιλία του την Κυριακή με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ι. Αλίεφ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την εγκατάσταση σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο του Λατσίν, που μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες με σκοπό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία».

«Υπογράμμισε τη σημασία που έχει το να ξανανοίξει ο δρόμος του Λατσίν για τα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχήματα το συντομότερο δυνατό», ενώ υποσχέθηκε στον Αλίεφ αμερικανική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Την προηγουμένη, ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, αναφέροντας πως «ο απευθείας διάλογος και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει διαρκής ειρήνη» στον Καύκασο.

  • Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όρισε ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει 130 εκατ. ευρώ στη Γεωργία για καταπατήσεις δικαιωμάτων και λεηλασίες σε βάρος τουλάχιστον 23.600 αμάχων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης το 2008, όταν Νότια Οσετία και Αμπχαζία κήρυξαν αυτονομία και η Μόσχα τις αναγνώρισε.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ