Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
Με τα διδάγματα του Μάη του 1944 για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σήμερα!

«Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας και οι διακόσιοι ζουν και μας εμπνέουν!», ανέφερε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στον νομό, τιμώντας τον κομμουνιστή Μήτσο Ρεμπούτσικα, δικηγόρο από την Αχαγιά, που εκτελέστηκε στα 39 του χρόνια την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη μαζική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Αχαγιά, τόπο καταγωγής του εκτελεσμένου κομμουνιστή απ' τους ναζί κατακτητές, η συγκίνηση ήταν μεγάλη, αλλά και η πίστη ότι οι αξίες, τα ιδανικά των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής θα βρούνε δικαίωση απ' τις νεότερες γενιές κομμουνιστών, στην καθημερινή πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, και τον Νίκο Καραθανασόπουλο και βουλευτή Αχαΐας. Επίσης, οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς και Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, απόγονοι και συγγενείς της οικογένειας Ρεμπούτσικα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας, αφιερωμένης στον Μήτσο Ρεμπούτσικα, στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κ. Αχαγιά (πλατεία Παπαγιαννοπούλου), καθώς και μουσικό αφιέρωμα από τους Φώτη Αραβαντινό, Αγγελική Καββαδία, Δανάη Κασσάρα, Κυριάκο Ζαφειρόπουλο, Χρήστο Δάβουλο και Κώστα Κοτσιλιάνο, σε αφήγηση και απαγγελία των Γιάννη Τσάκωνα (σκηνοθέτης και ηθοποιός), Δανάη Βούλγαρη και Δανάη Πρωτοψάλτη.

Χρήσιμα διαχρονικά συμπεράσματα

Απόγονοι και συγγενείς της οικογένειας Ρεμπούτσικα στον χώρο όπου τοποθετήθηκε η τιμητική πλακέτα
Απόγονοι και συγγενείς της οικογένειας Ρεμπούτσικα στον χώρο όπου τοποθετήθηκε η τιμητική πλακέτα
Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Τζαβάρας στάθηκε στο ιστορικό, μέσα και από μαρτυρία του Νίκου Μπελογιάννη, της εκτέλεσης των 200 ηρώων της Καισαριανής, ως αντίποινα των ναζί για την εξουδετέρωση του ανώτατου στρατιωτικού τους, στρατηγού Φραντς Κρεχ, από τον ΕΛΑΣ.

«Μεταξύ εκείνων των διακοσίων ηρώων του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού, ήταν και ο Μήτσος Ρεμπούτσικας, τον οποίον σήμερα εδώ τιμάμε. Γεννήθηκε το 1905 στην Κάτω Αχαγιά, σπούδασε νομικά, μπήκε στην ΟΚΝΕ από φοιτητής, πιάστηκε το 1939, κλείστηκε στην Ακροναυπλία, κι από εκεί μεταφέρθηκε στη Λάρισα και μετά στο Χαϊδάρι», σημείωσε ο ομιλητής προσθέτοντας πως «και τ' αναγραφόμενα για τον Μήτσο Ρεμπούτσικα, σε σχετικό δελτίο της Ασφάλειας, αποτελούν ύψιστο τίτλο τιμής και μέγιστο παράσημο, για τον ίδιο, την οικογένειά του, το χωριό του και το Κόμμα μας: "Ούτος είναι κομμουνιστής προ πολλών ετών και δρα κυρίως εις την οργάνωσιν της ΕΒ (Εργατικής Βοηθείας) μετά των λοιπών μελών της οικογενείας του, τα οποία εμφορούνται επίσης υπό κομμουνιστικών ιδεών".

Για την ιστορία, η "Εργατική Βοήθεια" ιδρύθηκε το 1924, ως ειδική οργάνωση για την υποστήριξη των θυμάτων της πάλης των τάξεων, έδινε ηθική και υλική βοήθεια (σε χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμό κ.ά.) στα θύματα των διώξεων και στις οικογένειές τους, παρείχε νομική βοήθεια με δικηγόρους μέλη της, αλλά και ιατρική περίθαλψη, συνέβαλε σε αποδράσεις ή φυγάδευση αγωνιστών από τις εξορίες και τις φυλακές, αναλάμβανε την καλλιέργεια των χωραφιών των φυλακισμένων, ενίσχυε θύματα φυσικών καταστροφών και αγωνιστές άλλων χωρών. Τέτοιας λογής... εγκλήματα έκανε και ο Μήτσος Ρεμπούτσικας. Και βεβαίως επιμένουμε για την εγκατάσταση μνημείου στην πλατεία αυτή και τις σχετικές διευκολύνσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής, γιατί νομίζουμε ότι έτσι είναι το πρέπον».


Κάλεσε, και με αφορμή την εκδήλωση, σε εξαγωγή συμπερασμάτων και προβληματισμού διαχρονικά και από την πείρα της περιόδου, επισημαίνοντας, σε σχέση με το παρόν και το μέλλον, πως «η μαζικότητα του κινήματος και οι θυσίες για να πιάνουν ακόμα καλύτερο τόπο και οι αγώνες για να φτάνουν έως το τέρμα, πρέπει να "πηγαίνουν πακέτο" με μια πολιτική που συσπειρώνει δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, να μην αποσυνδέεται η πάλη απ' αυτόν τον τελικό στόχο, αλλιώς οδηγούμαστε σε εδραίωση της αστικής εξουσίας με νέους όρους. Η άποψη ότι η συμμετοχή του ΚΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας και η πάλη "υπό ξένη σημαία" δήθεν αποτελεί σκαλοπάτι για πιο προωθημένους στόχους, καταρρίφθηκε δραματικά στη συνέχεια. Με εξέχοντες αντιπάλους μας να υπογραμμίζουν, μετέπειτα, ότι "μόνο η συμμετοχή του ΚΚΕ εις την κυβέρνησιν μας ήνοιγε τας πύλας της Ελλάδος... και ευτυχώς κατορθώθη" (όπως κοκορευόταν ο Γεώργιος Παπανδρέου) και ότι, όσο το ΚΚΕ και το ΕΑΜ συμμετείχαν στην κυβέρνηση, είχαν τακτική οι αντίπαλοί του "να τους δένουν συνεχώς και περισσότερο με κάθε δήλωση ή πράξη της κυβερνήσεως", όπως τηλεγραφούσε ο Reginald Leeper στον Antony Eaden».

Επανεκλογή βουλευτή Αχαΐας και δημάρχου Πατρέων με ακόμη πιο ψηλά ποσοστά για το Κόμμα!

Κάλεσε η πείρα του λαού και των εργαζομένων να γίνει επιπλέον δύναμη, για να καταδικαστούν όλοι όσοι (αστικές κυβερνήσεις και κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α.) ευθύνονται για τα δεινά που βιώνουν έως σήμερα, να φτάσει σε κάθε σπίτι το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Μπροστά και στις εκλογές της 21ης Μάη, αλλά και τις υπόλοιπες μέσα στον χρόνο, κάλεσε «να πάρει, δηλαδή, ακόμα υψηλότερα ποσοστά το ΚΚΕ και στην Αχαΐα, επανεκλέγοντας τον βουλευτή μας και να βγουν χαμένοι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι της παρέας τους. Και να επαναληφθεί αυτό σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Αλλά και τον Οκτώβριο να βγουν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον δήμο Δυτικής Αχαΐας και στο γειτονικό του Ερυμάνθου, στη δε Πάτρα να επανεκλεγεί πανηγυρικά ο Κώστας Πελετίδης και η αγωνιστική δημοτική αρχή, που εδώ και εννιά χρόνια έχει τεράστια προσφορά στον λαό της πόλης».

Απάντησε και στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέει πως το ΚΚΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στην περίπτωση που λείψουν λίγες ψήφοι για να φτιάξει κυβέρνηση και με τοπικά παραδείγματα, υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι μόνο οι αντιλαϊκές του αμαρτίες ως κυβέρνηση, αλλά και αυτές ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δε στελέχη του, στην Πάτρα, συζητάνε φόρα παρτίδα και τρωγοπίνοντας με εκείνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το πώς θα γκρεμίσουν την αγωνιστική δημοτική αρχή.

Ας πάρει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους υπόλοιπους τις ευθύνες του απέναντι στους συμμάχους τους (καπιταλιστές, ΕΕ και ΝΑΤΟ), γιατί το ΚΚΕ, όπως πάντοτε, έτσι και τώρα, θα πάρει τις ευθύνες του απέναντι στην εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία, στους οποίους και μόνο δίνει λογαριασμό, και δεσμεύεται ότι δεν θα μεταλλάξει τη λαϊκή ψήφο σε συμμετοχή ή στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει».

Σε όλους τους παρευρισκόμενους, τέλος, μοιράστηκαν γαρύφαλλα, αλλά και αναμνηστικές κάρτες με το τελευταίο σημείωμα του Μ. Ρεμπούτσικα, που επιμελήθηκε η ΤΕ Αχαΐας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ