Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Λεπτομερείς» σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - Κιέβου για την «επιχειρησιακή κατάσταση σε όλο το μέτωπο»

Ενόψει της προαναγγελθείσας ουκρανικής αντεπίθεσης κι ενώ συνεχίζονται παράλληλα παρασκηνιακά παζάρια για την όποια «πολιτική διευθέτηση»

Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι πολύνεκρες μάχες στην Ανατολική Ουκρανία

Copyright 2023 The Associated

Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι πολύνεκρες μάχες στην Ανατολική Ουκρανία
Ακόμα περισσότερα όπλα ζητάει το Κίεβο από τη Δύση, μαζί με την οποία προετοιμάζει την εδώ και καιρό προαναγγελθείσα αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα με τις μάχες και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς, εντείνεται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για τους όρους της όποιας «πολιτικής διευθέτησης» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένες πλευρές για την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ - η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ειρηνευτικού» σχεδίου που προωθεί το Πεκίνο - έδωσε στη δημοσιότητα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, λέγοντας πως ζήτησε τη συμβολή του Σι για την επιστροφή των παιδιών που «απήχθησαν» και «εκτοπίστηκαν» στη Ρωσία ή σε ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20.000 από το Κίεβο.

«Πρέπει να εμπλέξουμε (...) διάφορες χώρες προκειμένου να ασκήσουν πίεση στους Ρώσους εισβολείς και τρομοκράτες, οι οποίοι απήγαγαν τόσα πολλά από τα παιδιά μας», είπε ο Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες προσπαθούν να «κάνουν κάτι» για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά «επί του παρόντος το αποτέλεσμα είναι ισχνό». Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι μπόρεσαν να πάρουν πίσω περισσότερα από 360 παιδιά.

Η Μόσχα απαντά ότι η απομάκρυνση παιδιών από τις εμπόλεμες ζώνες αφορούσε την προστασία της ζωής τους, ωστόσο - με το θέμα να αξιοποιείται πολύπλευρα από τα αντίπαλα στρατόπεδα - το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε τον Μάρτη ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και κατά της Ρωσίδας επιτρόπου για δικαιώματα του παιδιού.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι προειδοποίησε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σι να μην προβεί σε οποιαδήποτε πώληση κινεζικών όπλων στη Ρωσία, προσθέτοντας πως «έλαβε θετική απάντηση» από τον Κινέζο Πρόεδρο στο θέμα αυτό.

Για «μια απόρρητη ειρηνευτική αποστολή» του Βατικανού για την Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μίλησε σε δημοσιογράφους ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την πτήση της επιστροφής του από την επίσκεψή του στην Ουγγαρία. «Η ειρήνη ενδιαφέρει όλους (...) Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια αποστολή, η οποία όμως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Θα δούμε», ανέφερε, ζητώντας «νέους διαύλους».

Ο Πάπας επιβεβαίωσε ότι, έπειτα από σχετικό αίτημα του Κιέβου, η Αγία Εδρα καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επιστροφή των παιδιών που η Μόσχα έχει μεταφέρει από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Διάταγμα Πούτιν για ρωσική υπηκοότητα στις κατειλημμένες περιοχές

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που δίνει σε ανθρώπους που ζουν σε ουκρανικές περιοχές που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, με το διάταγμα να ανοίγει τον δρόμο στην απέλαση όσων αρνηθούν να το πράξουν αυτό, ή δεν νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους.

Η ισχύς του διατάγματος επεκτείνεται στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), τις οποίες η Μόσχα αναγνωρίζει ως μέρη της ρωσικής επικράτειας, αλλά ελέγχει στρατιωτικά εν μέρει.

Το νέο διάταγμα καθορίζει τρόπους με τους οποίους Ουκρανοί πολίτες, κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί από αποσχισθείσες αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες», που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και κάτοικοι των εν λόγω τεσσάρων επαρχιών μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία να γίνουν Ρώσοι υπήκοοι ή να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους μέσω των ρωσικών αρχών.

Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι όποιος δεν προβεί σε αυτά τα μέτρα έως την 1η Ιούλη 2024 θα θεωρείται ξένος υπήκοος, κάτι που θα τον αφήσει έκθετο σε απέλαση από έδαφος που η Ρωσία θεωρεί δικό της.

Το διάταγμα δίνει παράλληλα στις αρχές την εξουσία να απελαύνουν άτομα από αυτές τις τέσσερις ουκρανικές κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες, αν οι εκεί ρωσικές αρχές θεωρούν ότι τα άτομα αυτά συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας ή συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις, όπως τις αναφέρει το διάταγμα.

Ακόμα περισσότερα όπλα ζητάει το Κίεβο

Οι Πρόεδροι της Τσεχίας και της Σλοβακίας, σε κοινή επίσκεψή τους στο Κίεβο την Παρασκευή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε».

Για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO είναι «κόκκινη γραμμή».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε για άλλη μια φορά να σταλούν στη χώρα του ακόμα περισσότερα όπλα - και σύγχρονα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη - επικαλούμενος και τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άμαχοι στις πόλεις Ούμαν και Ντνίπρο.

«Αντιαεροπορική άμυνα, σύγχρονη αεροπορία, χωρίς την οποία η αντιαεροπορική άμυνα είναι αδύνατη, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα. Ολα αυτά είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πόλεών μας, των χωριών μας, στην ενδοχώρα και στην πρώτη γραμμή», είπε.

Με τη Γερμανία να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των σχετικών «πιέσεων» του Κιέβου, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο ζήτησε περισσότερα ισχυρά οπλικά συστήματα. «Το πιο επείγον είναι να σταλούν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Iris-T, Patriot και Gepard. Για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, θα χρειαστούμε κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, άρματα μάχης και συστήματα του πυροβολικού, καθώς και πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς το συντομότερο», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Ουκρανός διπλωμάτης δήλωσε «ικανοποιημένος που η Γερμανία εμπλέκεται πλήρως, μαζί με τους εταίρους στο NATO, στον σχεδιασμό της βοήθειας στην Ουκρανία με πολύ στρατηγικό και μακροπρόθεσμο τρόπο».

Η Γερμανία έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία 18 βαριά άρματα μάχης Leopard 2A6, 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder και 34 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, καθώς και συστοιχίες Patriot και Iris-T.

«Ετοιμες» οι ουκρανικές δυνάμεις για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση

Η Ρωσία κλιμάκωσε ξανά τις πυραυλικές επιθέσεις της τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πυραυλικά χτυπήματα κατέστρεψαν προχθές στρατηγικές υποδομές του ουκρανικού στρατού, αποθήκες με όπλα, καθώς και ουκρανικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για αντεπίθεση με στόχο την ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε τους 15 από τους 18 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους σε μεγάλο βαθμό για να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους.

Χτες, εξάλλου, ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Β. Ζαλούζνι συναντήθηκε με τον διοικητή των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κρ. Καβόλι, αναφέροντας ότι συζήτησαν «λεπτομερώς για την επιχειρησιακή κατάσταση σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου και περιέγραψα πιθανά σενάρια, απειλές και προϋποθέσεις για μελλοντικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τον Ζαλούζνι, η συζήτηση εστίασε επίσης στην ανάγκη για έγκαιρες παραδόσεις επαρκών πυρομαχικών και εξοπλισμών, όπως και στη συνέχιση της εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ», Γ. Πριγκόζιν, επισήμανε ότι οι άνδρες του, που πολεμούν κυρίως στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, λαμβάνουν μόνο το 10%-15% των πυρομαχικών που χρειάζονται και προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να αποτελέσει «τραγωδία» για τη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν προσάπτει ευθύνες για τις ελλείψεις πυρομαχικών σε Ρώσους αξιωματούχους του στρατού, ενώ εκτίμησε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα εξαπολυθεί περί τα μέσα Μάη.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε Κριμαία και άλλα ρωσικά εδάφη.

Δεξαμενή καυσίμων πήρε φωτιά το Σάββατο στη Σεβαστούπολη, σημαντικό λιμάνι της Κριμαίας, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drone, ανακοίνωσε ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της περιοχής, Μ. Ραζβοζάγεφ. Πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά είχε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αξιωματούχος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι περισσότερες από 10 δεξαμενές πετρελαιοειδών χωρητικότητας περίπου 40.000 τόνων καταστράφηκαν. Περιέγραψε δε την έκρηξη ως... «τιμωρία του Θεού» για τα ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικές πόλεις την Παρασκευή.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του χωριού Σουζέμκα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ το Σάββατο.

Στην ίδια περιφέρεια, «εκρηκτικός μηχανισμός» προκάλεσε τον εκτροχιασμό εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Η εταιρεία ανέφερε ότι το επεισόδιο προκλήθηκε «από την επέμβαση εξωτερικών προσώπων».

Επίσης, χτες μια γραμμή υψηλής τάσης υπέστη ζημιές από εκρηκτικό μηχανισμό στην περιφέρεια του Λένινγκραντ (βορειοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας πως έχει αρχίσει έρευνα για «σαμποτάζ».

Από τον Απρίλη, ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) έχει κατηγορήσει την Ουκρανία και τους Δυτικούς ότι προσπαθούν να υποκινήσουν τους Ρώσους σε σαμποτάζ και ένοπλη εξέγερση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ