Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται εξελίξεις με τους Αμερικανούς στην Καβάλα

Σε «συζητήσεις» με αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων βρίσκεται η κυβέρνηση, για την πραγματοποίηση «επένδυσης» στην περιοχή, καθώς ολοένα και νέες τοποθεσίες στη χώρα μπαίνουν στον σχεδιασμό των Αμερικανών για άπλωμα κάθε είδους βάσεων, εγκαταστάσεων και υποδομών τους, εφόσον μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις λεπτομέρειες της υπόθεσης συζήτησαν στην Καβάλα ο διευθύνων σύμβουλος της «Erickson Douglas», L. Kitani, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο Κ. Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Επισκέφτηκαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, το οποίο έχει «προταθεί» από την κυβέρνηση ως «κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη του κέντρου συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων» που θέλει να προχωρήσει η «Erickson», για την κάλυψη των «αναγκών» γενικά στην «αγορά» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η αμερικανική εταιρεία φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή πρόθεσης (LOI) εδώ και μερικούς μήνες, ενώ η ιδέα της σχετικής «επένδυσης» της εταιρείας στην Ελλάδα είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη. Εξάλλου, την υπόθεση φέρεται να σπρώχνει συστηματικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις.

Σημειωτέον, η εταιρεία βρίσκει εδώ στρωμένο έδαφος, καθώς από το ένα ελικόπτερο που μισθώθηκε το 2000 μέχρι και τα 10 ελικόπτερα το 2021, η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της πυρόσβεσης έχει ανοίξει «πόρτες και παράθυρα». Παράλληλα προβλέπονται και αγορές τέτοιων ελικοπτέρων για την Πολιτική Προστασία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επιπλέον θα πατήσει πάνω στα προνόμια που έχουν διασφαλίσει οι αστικές κυβερνήσεις για τις περιλάλητες «στρατηγικές επενδύσεις» στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε τέλος ότι όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», η Καβάλα είναι μία από τις πέντε πόλεις (μαζί με Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο) όπου οι Αμερικανοί θέλουν να πιάσουν μόνιμα πόστα και στους λιμένες τους για ταχύτερη διεκπεραίωση στρατιωτικών τους δυνάμεων και φορτίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ