Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών γινόμαστε η φωνή»!

Συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.

Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΣΕ

INTIME NEWS

Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΣΕ
Με την οργή να εκφράζεται από τα δυνατά τους συνθήματα, δεκάδες σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν χτες μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της «Hellenic Train» στη λεωφόρο Συγγρού και πορεία στη Βουλή, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.

Η δικαιολογημένη αυτή οργή τροφοδότησε την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να μην επιτρέψουν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα να ξεχαστεί, ούτε να συγκαλυφθεί, δίνοντας με ένα στόμα την υπόσχεση: «Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή». Ετσι, παρά τη δυνατή βροχή τα μπλοκ των σωματείων έφτασαν με πορεία στη Βουλή, τα συνθήματα δεν σταμάτησαν και η διαμαρτυρία κατέληξε σε κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης για ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του σιδηρόδρομου, συνθήκες που να αντιστοιχούν στις δυνατότητες που παρέχει η εποχή που ζούμε.

Την πρωτοβουλία για τη χτεσινή κινητοποίηση ανέλαβε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πλήθος σωματείων, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και άλλοι φορείς. Ανάμεσα στους εργαζόμενους μιας σειράς κλάδων βρέθηκαν μηχανοδηγοί και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων στον σιδηρόδρομο, που θρηνούν συναδέλφους από το δυστύχημα, ενώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες που δημιούργησαν το έδαφος για το αδιανόητο δυστύχημα.

Στην έδρα της «Hellenic Train» στην Αθήνα
Στην έδρα της «Hellenic Train» στην Αθήνα
Στην κινητοποίηση έδωσε το «παρών» πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ και της ΚΕ.

«Οι νεκροί μας θυσία για το κέρδος - Δεν είναι λάθος, είναι έγκλημα»: Το πανό που άνοιξαν τα σωματεία μπροστά στην είσοδο της εταιρείας, «έδειξε» τον βασικό ένοχο για την τραγωδία που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα, την πολιτική που θεωρεί τα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής «κόστος», βάρος ...ασήκωτο για τα κέρδη.

«ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»: Ηταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά, ενώ από τα μεγάφωνα της κινητοποίησης παρουσιάστηκαν οι κομβικοί «σταθμοί» της πολιτικής απαξίωσης, υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης του σιδηροδρόμου, μέσα από νόμους και ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Στη συνέχεια αποχαιρέτησαν τους νέους και τις νέες, φοιτητές και φοιτήτριες, που έχασαν τη ζωή τους, με τους ανατριχιαστικούς στίχους από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους», αλλά «κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ' τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ' τη στέρηση μα απ' την αύξηση».

Ενοχοι όσοι κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ

Πάτρα

INTIME NEWS

Πάτρα
«Σήμερα θρηνούμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συναδέλφους μας, σήμερα είμαστε γεμάτοι οργή, δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη γι' αυτήν την τραγωδία. Απαιτούμε την άμεση στήριξη όλων, των τραυματιών, των οικογενειών των θυμάτων», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Δεν θα ντραπούμε να κλάψουμε, δεν θα φοβηθούμε να πιαστούμε χέρι χέρι, να σηκώσουμε ο ένας τον άλλον, να γίνουμε τα παιδιά, οι σύντροφοι, οι γονείς για τις οικογένειες των συνανθρώπων μας που δεν είναι μαζί μας πια. Οι εργάτες και ο λαός, όπως περήφανα παλεύει κάθε μέρα να τα βγάλει πέρα, περήφανα ξέρει να θρηνεί και τους δικούς του ανθρώπους», πρόσθεσε.

Οσον αφορά το ερώτημα που βασανίζει τη σκέψη όλων όσοι παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, σημείωσε τα ακόλουθα: «Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τους σκότωσαν αυτοί που βγαίνουν και κλαίνε στις κάμερες για τα θύματα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους. Τους σκότωσαν αυτοί που βάζουν τις σημαίες μεσίστιες, αλλά μας έφαγαν τα συκώτια τόσες δεκαετίες να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι παρατρεχάμενοι».

Υπό καταρρακτώδη βροχή η πορεία προς τη Βουλή
Υπό καταρρακτώδη βροχή η πορεία προς τη Βουλή
«Οταν αφορά το πώς θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους, βρίσκονται και λεφτά και τα πάντα, όταν έχει να κάνει με εμάς, δεν υπάρχει σάλιο και μας λένε κολλημένους και γραφικούς», κατήγγειλε και υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, με τις οποίες αναδείκνυαν τις ελλείψεις σε προσωπικό, την πλημμελή συντήρηση, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και την απουσία σύγχρονων συστημάτων για την ασφαλή μετακίνηση. «Δεν θέλουμε κηδείες δημόσια δαπάνη. Θέλουμε ζωή κι ασφάλεια δίχως τα κέρδη τους να μπαίνουνε για ταβάνι», κατέληξε και κάλεσε τα σωματεία και κάθε εργαζόμενο να βγουν μπροστά στον αγώνα «για να ζούμε σαν άνθρωποι και όχι σαν αναλώσιμα νούμερα».

Την απόφαση των εργαζομένων στα τρένα να συνεχίσουν με νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων για την ασφαλή εργασία του προσωπικού και μετακίνηση όλων των επιβατών μετέφερε στους συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, εκλεγμένος με τη ΔΕΣΚ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). «Συνεχίζουμε με δεύτερη 24ωρη απεργία και ζητούμε συντονισμό και με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να υπάρξει κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα», τόνισε.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μετά από κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των δεκάδων αδικοχαμένων, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων, καθώς και των συναδέλφων τους στον σιδηρόδρομο. Απαίτησαν να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες από την τραγωδία στα Τέμπη και τις οικογένειές τους. Να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας. Να μην συγκαλυφθεί τίποτα.

Με το σύνθημά τους «κόστος η ασφάλεια και οι υποδομές, του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές» συνόψισαν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απελευθέρωσης».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, που με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Δεν θα ξεχαστεί. Θα τιμωρηθεί και αυτό το έγκλημα και η πολιτική που το γεννάει. Οι εργαζόμενοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν η ζωή τους να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία».

Στην Πάτρα

Με κεντρικά συνθήματα «Ούτε δυστύχημα - ούτε ατύχημα, προδιαγεγραμμένο έγκλημα» και «Οι νεκροί μας - τα κέρδη τους», το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, συνδικάτα και άλλοι λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς διαδήλωσαν χτες έξω από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην πόλη.

Κάλεσαν τον λαό της πόλης να μη μείνει θεατής σε αυτό το έγκλημα, να καταδικαστεί η πολιτική που γεννά τέτοιες τραγικές καταστάσεις. «Κέρδη βουτηγμένα στον φοιτητών το αίμα», βροντοφώναξαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι.

Ανάμεσά τους ήταν πολλοί φοιτητές και μαθητές, εργαζόμενοι και απλός λαϊκός κόσμος, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν αναμμένα κεριά, άλλοι πάλι με δάκρυα στα μάτια, καθώς ο καθένας θα μπορούσε να είχε βρεθεί στην ιδία θέση με τους σημερινούς, νεκρούς, τραυματίες ακόμη και αγνοούμενους.

«Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ένοχοι και για το τελευταίο έγκλημα. Είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. που διαμέλισαν, ιδιωτικοποίησαν τους σιδηρόδρομους και συνεχίζουν την ίδια πολιτική για τα κέρδη των λίγων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί είναι αμείλικτοι». Κάλεσε επίσης σε συνέχιση του αγώνα και να «μην κρυφτεί τίποτα κάτω από το χαλί».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών, Ντίνος Βίτσας, ενώ ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ, Σταύρος Πήλιος, επεσήμανε ότι κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τι μπορούσε να συμβεί, ακόμη και όταν ο κλάδος κατήγγειλε τα προβλήματα που υπάρχουν συνολικά στο δίκτυο.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Γεωργίου με νέα συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων και μαθητών.

Το «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση, που ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«Πάρτε, τώρα, μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών - Πλήρης διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας - Καμιά συγκάλυψη», απαιτεί με ανακοίνωσή της και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία καλεί στις κινητοποιήσεις εργατικών συνδικάτων και φορέων σε όλη τη χώρα.

Νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Πάρκου από το Εργατικό Κέντρο. Θα προηγηθεί, στις 6.30 μ.μ., σιωπηρή διαμαρτυρία στον σταθμό του ΟΣΕ στη Λαμία.

-- Στη Λιβαδειά, στις 6.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο και σωματεία καλούν στην κεντρική πλατεία.

Αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. σε πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Μάρκου καλεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ