Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
Νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτη και πληθωρισμός στα ύψη

ASSOCIATED PRESS

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια των τραπεζών τον Μάρτιο προαναγγέλλει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ, κάτι που θα φορτώσει νέα βάρη στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία ήδη από τις μέχρι τώρα αυξήσεις έχουν επιβαρυνθεί με τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο για τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά αντίθετα ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει τα Τρόφιμα και την Ενέργεια) αυξήθηκε στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης επιβράδυνε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 8,2%, σε δημοσκόπηση του «Reuters». Ο δομικός δείκτης, χωρίς τα Τρόφιμα και την Ενέργεια, σημείωσε και νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 5,6%, από 5,3% τον Ιανουάριο, και διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα σταθεροποιηθεί.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης, για τη συνεδρίασή της στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε και από τις «κάνουλες» με φτηνό χρήμα που άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια για να θωρακίσει τα κέρδη. Η Λαγκάρντ δήλωσε χτες ότι και νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο είναι «πιθανές», ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της όσο χρειαστεί προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, τονίζοντας πάντα ότι οι αποφάσεις της καθορίζονται από τα στοιχεία.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη στο 6,5%, από 7,3% τον Ιανουάριο, κάτι που έρχεται βέβαια να προστεθεί στις παγιωμένες τεράστιες αυξήσεις.

Συνολικά 6 χώρες της Ευρωζώνης καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού (Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%), ενώ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από 9,2% στο 9,3% στη Γερμανία και από 7% στο 7,2% στη Γαλλία. Ενίσχυση του δείκτη εμφάνισε και η Ισπανία, από 5,9% τον Ιανουάριο στο 6,1%, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης υποχώρησε από 10,7% σε 9,9%.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι συνολικά στην Ευρωζώνη η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες, το μεγαλύτερο τμήμα του δομικού πληθωρισμού, ενισχύθηκε στο 4,8% τον Φεβρουάριο, από 4,4% τον Ιανουάριο. Επιτάχυνση καταγράφηκε και στα βιομηχανικά αγαθά, σε 6,8% από 6,7%.

Η κατηγορία Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός ξεπέρασε την Ενέργεια, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, στο 15% σε σύγκριση με 14,1% τον Ιανουάριο, έναντι 13,7% σε σύγκριση με 18,9% τον Ιανουάριο για την Ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ