Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διαβεβαιώσεις για την «ασφάλεια» των κερδών

Σχόλιο της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Την περασμένη Τρίτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου, όπου παρουσιάστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της «Energean Oil» για την ερευνητική γεώτρηση κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Ζίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 9 Μαρτίου. Είναι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση που προγραμματίζεται να γίνει στη χώρα, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον περασμένο Απρίλιο για επανέναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη φιλοδοξία των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων αναβάθμισης της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην ημερίδα επί 4 ώρες στελέχη της κυβέρνησης όπως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητές πανεπιστημίου, μεγαλοστελέχη της πολυεθνικής και πανάκριβα μελετητικά γραφεία τόνισαν σε δηλώσεις τους την εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών πρωτοκόλλων καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών. Στην πραγματικότητα διαβεβαίωσαν τους επενδυτές για την ασφάλεια της επένδυσής τους, αξίας 35 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η συζήτηση αφορούσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η ιδία η εταιρεία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

«Αν πραγματικά είχαν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, όφειλαν να ομολογήσουν ότι με τις εξορύξεις θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι», επισημαίνει σε σχόλιό της η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η δυνατότητα εξόρυξης των κοιτασμάτων δεν είναι απεριόριστη, χάνεται για τις επόμενες γενιές για να πλουτίσουν οι ενεργειακοί όμιλοι.

Η ΚΟ απαντώντας στο παραμύθι της αξιοποίησης των κοιτασμάτων για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη λαϊκή ευημερία, όπως προσπαθούσαν να πείσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι η έρευνα και η μελλοντική εκμετάλλευση του κοιτάσματος στα Γιάννενα έχει παραχωρηθεί στην «Energean», δεν ανήκει πλέον στη χώρα. «Την ίδια στιγμή, η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας της ΕΕ και του κεφαλαίου, το "εμπόριο ρύπων" και το χρηματιστήριο Ενέργειας, που όλα τα αστικά κόμματα έχουν ευαγγέλιο, καθιστούν de facto την Ενέργεια πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό» σχολιάζει.

Η ΚΟ επισημαίνει ότι τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» των αστικών επιδιώξεων, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη, «της μοναδικής δύναμης που μπορεί και πρωτοστατεί ώστε ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας να είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους να γίνει μόνο προς όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ