Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ιστορικός περίπατος των ξένων αντιπροσωπειών στο κέντρο της Αθήνας

Από τα γεγονότα αμέσως μετά την απελευθέρωση από την τριπλή ναζιστική Κατοχή, ξεκίνησε η αναδρομή στον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, που οργάνωσε χτες το πρωί η ΚΝΕ για τις αντιπροσωπείες των 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας που συμμετέχουν στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ.

Πρώτη στάση του περιπάτου και της ξενάγησης, που έκανε ο Χάρης Ραζάκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν στο Σύνταγμα. Εκεί οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν με αφήγηση και ιστορικές φωτογραφίες στις οποίες είχαν πρόσβαση ηλεκτρονικά, για τις αιματοβαμμένες διαδηλώσεις στις 3 και 4 Δεκέμβρη του 1944, για το ιστορικό πανό «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα», για τη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 και την έκβασή της με την τακτική υποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις αρχές Γενάρη του 1945.

Περπατώντας προς τα Προπύλαια και γυρίζοντας τον χρόνο λίγο πιο πίσω, οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων άκουσαν για τις μεγάλες διαδηλώσεις του 1943 κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής και τις ηρωίδες ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Απέναντι από τα Προπύλαια, αναφορές γίνονται στο κτίριο της οδού Κοραή 4, που στέγασε διάφορες υπηρεσίες των κατοχικών αρχών και τις φυλακές της Κομαντατούρ, ενώ μετά την απελευθέρωση, το κτίριο επιτάχθηκε και στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ μέχρι τον Δεκέμβρη 1944.


Επόμενος σταθμός κατηφορίζοντας ήταν το κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 7, όπου μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας φτιάχτηκαν Φυλακές Γυναικών, στις οποίες κλείστηκαν δεκάδες κομμουνίστριες και αγωνίστριες του ΕΑΜ, στο πλαίσιο του πανελλαδικού πογκρόμ κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που έμεινε γνωστό με το όνομα «λευκή τρομοκρατία». Δόθηκε έτσι αφορμή να γίνουν αναφορές στις μετέπειτα εξελίξεις και στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Ο περίπατος στο κέντρο της Αθήνας κατέληξε στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και οι συμμετέχοντες «γύρισαν τον χρόνο» εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, στη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944 και άκουσαν για τη μάχη του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ (μετέπειτα «Λόρδος Μπάιρον») εναντίον της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών (Στουρνάρη και Πατησίων), με σημείο εφόρμησης το Πολυτεχνείο και την εισβολή των βρετανικών τανκς στον χώρο του, ενώ αναφορές έγιναν φυσικά και στον Νοέμβρη του 1973 και την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης.

Τελειώνοντας τον περίπατο, οι αντιπροσωπείες μπήκαν μέσα στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου και τους μοιράστηκαν συμβολικά κόκκινα γαρίφαλα, κάνοντας αναφορές στον Νίκο Μπελογιάννη και τη δίκη του, αλλά και στα χιλιάδες ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο που έπεσαν φέτος στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών, αναδεικνύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ» μετά από 36 χρόνια πρώτη δύναμη πανελλαδικά στους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας. Γι΄ αυτήν την επιτυχία και την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μίλησε στις ξένες αντιπροσωπείες ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου(2023-11-09 00:00:00.0)
Ιστορικοί περίπατοι για μαθητές και νέους(2013-10-18 00:00:00.0)
Γνωριμία με το Δεκέμβρη του αγώνα(2011-12-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις - «μαθήματα ιστορίας»(2011-10-26 00:00:00.0)
Συνάντηση με την Ιστορία για μαθητές Γυμνασίου(2011-10-18 00:00:00.0)
Τιμητική στήλη στα Προσφυγικά(2009-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ