Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
Γνήσια λαϊκά, βαθιά ανθρώπινα

Πενήντα δύο χρόνια πίσω γράφτηκε Ιστορία, στις φυλακές του Ωρωπού, που θα μπορούσε να είναι κινηματογραφική ταινία. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συλληφθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και ...φιλοξενείται στις φυλακές Ωρωπού μαζί με άλλους συντρόφους πολιτικούς κρατούμενους. Κάποιο βράδυ της άνοιξης του 1970 (ή του Φλεβάρη) είχε βαρέσει το σιωπητήριο και όλοι είχαν πέσει στα κρεβάτια τους και σκέφτονταν την ελευθερία και τους αγώνες τους. Τότε κάποιοι συγκρατούμενοι του Μίκη Θεοδωράκη άκουσαν μουσική και τραγούδια. Εστησαν αυτί. Τα τραγούδια ήταν του Μίκη. Τον ξύπνησαν και του το είπαν. Ντύθηκε όπως - όπως και βγήκε έξω από τον θάλαμο να δει ποιος ή ποιοι ήταν.

Ηταν ο Μανώλης Χιώτης, εκεί βαθιά στον Μόλο δεξιά των φυλακών, με μερικούς φίλους στο πλευρό του συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι, να τραγουδούν: «Της παγωνιάς αετόπουλο/ της ερημιάς γεράκι»... Στίχοι από το εμβληματικό «Σε πότισα ροδόσταμο». Την επομένη ο Μανώλης Χιώτης, καταβεβλημένος ήδη από την υγεία του, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και λίγες μέρες μετά, στις 21 Μαρτίου, πέθανε... Ο μεγάλος αυτός συνθέτης, που άφησε το σημάδι του ανεξίτηλα στο λαϊκό μας τραγούδι και ο οποίος συμμετείχε στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, τιμήθηκε στο αφιέρωμα της Λαϊκής Σκηνής κατά την πρώτη μέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


Πλήθος κόσμου απόλαυσε το αφιέρωμα, που περιλάμβανε μεγάλες επιτυχίες του πολυγραφότατου λαϊκού καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Εγώ πλουσιόπαιδο», το ρεμπέτικο «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», «Περασμένες μου αγάπες», «Σβήσε τη φλόγα», «Πολλές φορές», «Πάρε το δάκρυ μου», «Λαός και Κολωνάκι», «Απόψε φίλα με» και πολλά ακόμα.

Από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και κάποια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που έχουν συνδεθεί με τον Μανώλη Χιώτη. «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες», «Παράπονο» και «Σαββατόβραδο», που τραγουδήθηκαν από το κοινό και απέδωσαν και αυτήν τη διάσταση του τιμώμενου συνθέτη.

Μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν, σιγοψιθύρισαν και ταυτίστηκαν με το έργο του λαϊκού συνθέτη. Τραγούδια γνήσια λαϊκά και βαθιά ανθρώπινα, παραμένουν επίκαιρα για την αλήθεια τους. Ισως γι' αυτό δεν έχουν σβήσει από την ψυχή του λαού.

Τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη ερμήνευσαν οι Κώστας Μακεδόνας, Δήμητρα Σταθοπούλου και Δημήτρης Κανέλλος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Ενα γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

Με τη γνωστή φωνή του και τα τραγούδια του, παλιότερα και νεότερα, λαϊκά και ρεμπέτικα, ο Βαγγέλης Κορακάκης ξεσήκωσε τον κόσμο που γέμισε τη Λαϊκή Σκηνή.


Καλησπέρισε λέγοντας «συναντιόμαστε πάλι σε αυτόν τον χώρο του Φεστιβάλ», ενώ με τους στίχους από το γνωστό του τραγούδι, τους «Αρχοντες», «μα δεν φοβόμαστε κι ονειρευόμαστε αυτές τις ώρες που θα 'ρθουν για να γλεντάμε», έδωσε το σύνθημα. Ο χώρος κατακλύστηκε από τις γνωστές του μελωδίες που μιλούν για καημούς, προσδοκίες και όνειρα, όπως το «Λαύριο», και έτσι, με τη συμμετοχή του κόσμου σε κάθε νότα και στίχο του καλλιτέχνη και της ορχήστρας του, στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ακούστηκε το «Ερχονται βράδια», ένα τραγούδι που στιγμάτισε με την ερμηνεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ