Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Πέρασμα για όλους τους επισκέπτες η Κεντρική Εκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από το άνοιγμα των πυλών του Φεστιβάλ πολυσύχναστο πέρασμα όλων των επισκεπτών αποτελεί η Κεντρική Εκθεση στην καρδιά του Πάρκου.

Η Εκθεση φέτος έχει θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, και αναδεικνύει τη διέξοδο για τους λαούς, με στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γι' αυτό είναι βασισμένη στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Η έκδοση διακινείται ήδη με γοργούς ρυθμούς στον χώρο της Εκθεσης αλλά και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Με έντονο ενδιαφέρον οι επισκέπτες περιηγούνται στις τέσσερις ενότητες που απαρτίζουν την Εκθεση, κοντοστέκονται σε κάθε έκθεμα, διαβάζουν τα στοιχεία που παρατίθενται, σχολιάζουν τα κείμενα και τις φωτογραφίες, ενώ ξεχωριστά πραγματοποιούνται και οργανωμένες ξεναγήσεις από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η περιήγηση αρχίζει με την πρώτη ενότητα, που αναδεικνύει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες των πολέμων, πίσω από τα προσχήματα που κάθε φορά αξιοποιούν οι κυβερνήσεις. Οι επισκέπτες αντικρίζουν στοιχεία που περιγράφουν τον ιμπεριαλισμό, τον κόσμο των πολέμων, όπως χάρτες, infographics κ.ά. Επίσης γίνεται αναφορά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπου μέσα από παραδείγματα αναδεικνύεται ο χαρακτήρας τους ως συμμοριών των εκμεταλλευτών.


Στη συνέχεια οι επισκέπτες περνούν στη δεύτερη ενότητα της Εκθεσης, όπου μέσω μιας καλαίσθητης κατασκευής η οποία έχει τη μορφή χρονολογίου (timeline), μέσα από ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύεται ότι ο ιμπεριαλισμός έχει στο DNA του τον πόλεμο, ότι η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης συγκεντρώνει την πυρίτιδα, προετοιμάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στο χρονολόγιο ξεχωρίζουν κορυφαίες στιγμές του αιώνα που μας πέρασε, οπότε οι λαοί κατάφεραν και βγήκαν στο προσκήνιο και έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

Με το τέλος του χρονολογίου ο επισκέπτης φτάνει στην καρδιά της Εκθεσης, όπου δεσπόζει μια κεντρική κατασκευή αφιερωμένη στη σοσιαλιστική επανάσταση, τη μοναδική διέξοδο από τον κόσμο της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Μέσω της έκθεσης ζωντανεύει το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, όπου οι λαοί έζησαν ειρηνικά για δεκαετίες. Αίσθηση προκαλεί στους επισκέπτες ένα βίντεο που προβάλλεται στο κέντρο της Εκθεσης, εμπνευσμένο από τις «ρωγμές» της Ιστορίας, εκεί που το νέο, το αναγκαίο, βγαίνει στο προσκήνιο της Ιστορίας.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους οι επισκέπτες έρχονται μπροστά σε τέσσερις οθόνες, όπου προβάλλονται στιγμιότυπα από τη σημερινή δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, από τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, στιγμιότυπα από τη δράση μαζικών φορέων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σχετικές κινητοποιήσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική και ασταμάτητη η ροή στην Κεντρική Εκθεση(24/9/2022)
Η έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» στο διαδίκτυο(1/4/2020)
Πρωτότυπο αρχειακό υλικό, «τροφή» για γνώση και συμπεράσματα(25/4/2015)
Πρωτότυπο αρχειακό υλικό, «τροφή» για γνώση και συμπεράσματα(25/4/2015)
Δυο ενδιαφέρουσες εκθέσεις(12/9/2014)
Τι είναι η πατρίδα μας(28/7/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org