Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ παρουσιάστηκαν στη νέα Σκηνή του Φεστιβάλ!

Η νέα, 5η Σκηνή του Φεστιβάλ, η Σκηνή Νέας Δημιουργίας, είναι πλέον γεγονός. Μια Σκηνή που αποδεικνύει έμπρακτα τη φροντίδα που δείχνει η ΚΝΕ για τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, το ενδιαφέρον που έχει για την ανάδειξη νέας, πρωτότυπης δημιουργίας, κόντρα στις πολλές υπαρκτές δυσκολίες σ' αυτήν την προσπάθεια.

Από τον συγκεκριμένο χώρο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Καισαριανή και στο Μενίδι. Οι επισκέπτες του χώρου έχουν με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των Στεκιών, τα μαθήματα και τις πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν σε αυτά, αλλά και να δηλώσουν συμμετοχή. Οι δάσκαλοι των μαθημάτων και οι υπεύθυνοι των ομάδων οι οποίοι βρίσκονταν στον χώρο αποτελούν τους καλύτερους «οδηγούς» για τους νέους που ασφυκτιούν στα στενά όρια που τους επιβάλλει το σύστημα και αποζητούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να έρθουν σε επαφή με διάφορες τέχνες.

Ετσι, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ οι εκδηλώσεις στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας ήταν αφιερωμένες στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στη δουλειά που γίνεται σε αυτά. Και αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, το στοίχημα που είχε δοθεί όταν εγκαινιάστηκε το πρώτο Στέκι στο κέντρο της Αθήνας, πριν κάποια χρόνια, φαίνεται ότι έχει κερδηθεί. Τα Στέκια γίνονται κυψέλες πολιτισμού και νέας δημιουργίας, αποκούμπι για τη νεολαία κάθε περιοχής, δίνοντας πραγματική ανάσα δημιουργίας και έκφρασης. Γίνεται πράξη ότι η νεολαία έχει δικαίωμα στη μόρφωση και στην πρόσβαση στον πολιτισμό, ότι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου δεν είναι «πολυτέλεια», όπως προβάλλεται σήμερα, αλλά ανάγκη.

Μουσικές και χοροί από όλο τον κόσμο


Το χτεσινό πρόγραμμα ξεκίνησε με το ποίημα «Για τα παιδιά από την άκρη του Κενταύρου», του Δημήτρη Φεργάδη. Στη συνέχεια οι επισκέπτες του χώρου απόλαυσαν ένα μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα γεμάτο «χρώματα και αρώματα», με μουσικές και χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Ομάδες χορού του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα παρουσίασαν μικρασιάτικους χορούς, flamenco και latin. Ακόμα, το «Δια-Κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Νίκου Ζαντιώτη παρουσίασε κρητικούς χορούς, η ομάδα «AlAireLibre» flamenco, η ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa» αφρικανικούς χορούς, ενώ παρουσιάστηκαν και βαλκανικοί χοροί.

Τις εντυπώσεις «έκλεψε» για άλλη μια χρονιά το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, παρουσιάζοντας αφιέρωμα σε τραγούδια της Μικράς Ασίας, με τίτλο «Ενα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά». Τέλος, το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά, παρουσίασε αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο προετοίμαζε τον τελευταίο χρόνο, σε μια προσπάθεια το μεγάλο έργο του Μίκη να γίνει γνωστό και να «καρπίσει» και στη νέα γενιά.

Το πιο θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων ήταν η καλύτερη ανταμοιβή σε όλους τους συμμετέχοντες, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Το ραντεβού δόθηκε στις δραστηριότητες που θα ξεδιπλωθούν όλο τον χρόνο στα Στέκια της ΚΝΕ!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ