Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνάντηση με την Ιστορία για μαθητές Γυμνασίου

Το πρωί του Σαββάτου, 22 Οκτώβρη, γίνεται ο πρώτος ιστορικός περίπατος της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένος στα 70χρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ

Αποψη από τα υπόγεια του κτιρίου της Κοραή, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και στους τοίχους σώζονται χαράγματα κρατουμένων
Αποψη από τα υπόγεια του κτιρίου της Κοραή, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και στους τοίχους σώζονται χαράγματα κρατουμένων
Στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ είναι αφιερωμένος ο πρώτος από μια σειρά «ιστορικούς περιπάτους» για μαθητές Γυμνασίων που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ. Ο περίπατος γίνεται το πρωί του Σαββάτου 22 Οκτώβρη και περιλαμβάνει επίσκεψη στο υπόγειο κτίριο της Κοραή, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και ένα μικρό διάστημα, μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ.

Οι «ιστορικοί περίπατοι» με ειδική επιμέλεια για παιδιά 10 - 15, είναι μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης που βασίζεται στις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, συνδυάζοντας αρμονικά την κατεύθυνση για ιδιαίτερη προσοχή στην παρέμβαση της ΚΝΕ στις μικρές ηλικίες, αλλά και την ανάγκη μελέτης και γνώσης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του επαναστατικού κινήματος, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με αντικομμουνιστικές διδαχές μέσα κι έξω από τη σχολική τάξη. Στην πρωτοβουλία της ΚΝΕ περιλαμβάνονται επισκέψεις σε κτίρια και μνημεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, με ξεναγήσεις και συζήτηση πάνω σε ένα θέμα κάθε φορά που συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις αυτές συνοδεύονται και από μια πρόταση βιβλιογραφίας, επιλεγμένη ειδικά για μαθητές Γυμνασίου, ενώ αξιοποιούνται σ' αυτή την πρωτοβουλία και κομμουνιστές και άλλοι προοδευτικοί παιδαγωγοί.


Στον πρώτο περίπατο αυτού του Σαββάτο με θέμα «70 χρόνια ΕΑΜ», θα γίνει συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση που προηγήθηκε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον ίδιο τον πόλεμο και την περίοδο '40 - '44 για την Ελλάδα, την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Η βιβλιογραφία που προτείνεται από την ΚΝΕ στους μαθητές, για όλες τις περιόδους και τα θέματα που θα επεκταθεί η συζήτηση, είναι: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ή στα τηλέφωνα 6942.693.007, 6970.979.631.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ