Η «ιστορική» συναίνεση για το νόμο - πλαίσιο «σκαλώνει» και, μέχρι τώρα, δεν εφαρμόζεται στην πράξη
Το γεγονός πως δεν προχωρά η εφαρμογή του νόμου, φάνηκε από την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, ώστε να επιβάλλει τα πρώτα βήματα, δηλαδή τη συγκρότηση των επιτροπών για τη διαδικασία εκλογής των νέων διοικήσεων. Η τροπολογία έδωσε την αρμοδιότητα στην υπουργό Παιδείας να υπογράψει όλες τις σχετικές αποφάσεις, αφού έχει βρει ελάχιστους «πρόθυμους» πανεπιστημιακούς να υπογράψουν. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως σύμφωνα με το υπουργείο, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας (διαπιστωτική πράξη) προχώρησε μόνο σε 12 ιδρύματα, ενώ για άλλα 11 θ' αναλάβει η ίδια η υπουργός... Πάντως, τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν έχουν υπογράψει τη σχετική διαπιστωτική πράξη (17 από τα 19). Μεταξύ αυτών τα Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ΕΜ Πολυτεχνείο, Γεωπονικό, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.ά. Επίσης δεν έχουν υπογράψει και πολλά ΤΕΙ.
Πρακτικά, ακόμα και στο θέμα της εξεταστικής, όπου το υπουργείο επιδιώκει να επιβάλλει το νέο νόμο, ώστε να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών, τα ιδρύματα αντιστέκονται. Ο νέος νόμο απαγορεύει να γίνει εξεταστική παράλληλα με τα μαθήματα, παρ' όλα αυτά στα περισσότερα ιδρύματα η εξεταστική γίνεται (είτε παράλληλα με μαθήματα, είτε πριν κλπ).
Φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί στην πράξη.