Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραμένουν ενεργείς οι δικογραφίες του Εμφυλίου!

Δεν αποκλείονται και άλλες διώξεις-φάρσα, όπως του Δ. Βάγια, καθώς ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, υποστράτηγος Μ. Γκολέμας, έδωσε εντολή να «τακτοποιηθούν ποινικά», με βάση την «προβλεπόμενη διαδικασία», όλες οι εκκρεμούσες δικογραφίες για «διαρκή στρατιωτικά εγκλήματα»

Ο κύκλος φαίνεται πως δεν έκλεισε με τη δίωξη-φάρσα κατά του αγωνιστή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Δ. Βάγια για «αυτομολία εις τους στασιαστάς».

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εκδηλωθούν και άλλες με ανάλογο ή παρεμφερές περιεχόμενο διώξεις, καθώς όλες «οι εκκρεμούσες δικογραφίες ποινικών υποθέσεων», που βρίσκονται στα αρχεία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, θεωρούνται στην ουσία ενεργείς και πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να «τακτοποιηθούν ποινικά» με βάση την «προβλεπόμενη διαδικασία». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνουν και συλλήψεις-προσαγωγές «παλαιών», όπως αποκαλούνται οι «κατηγορούμενοι για διαρκή στρατιωτικά εγκλήματα (ανυποταξίες, λιποταξίες, αυτομολίες κλπ.)», που ανάγονται στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Βέβαια, συνίσταται στα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν... επιείκεια σε όσους είναι υπερήλικες για την «αποφυγή ασκόπου ταλαιπωρίας».

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική εντολή την οποία έδωσε ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου (αντίστοιχο του Εφετείου της τακτικής Δικαιοσύνης), υποστράτηγος Μ. Γκολέμας, προς όλους τους εισαγγελείς των στρατιωτικών δικαστηρίων, με αφορμή, όπως επισημαίνεται, «πρόσφατο περιστατικό κατά το χειρισμό παλαιάς υποθέσεως, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση των διωκτικών αρχών για την εκτέλεση παλαιών διωκτικών εγγράφων».

Κι άλλες διώξεις, σαν αυτή του Δ. Βάγια - στη φωτογραφία με τους συντάκτες του «Ρ» - δεν αποκλείεται να περιμένουν τους υπερήλικες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Κι άλλες διώξεις, σαν αυτή του Δ. Βάγια - στη φωτογραφία με τους συντάκτες του «Ρ» - δεν αποκλείεται να περιμένουν τους υπερήλικες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Ο ίδιος εισαγγελέας διέταξε και τη διενέργεια «προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης από στρατιωτικούς δικαστές πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αναφερόμενα στο άρθρο 71 του Ν. 2304/95 "Κώδικας Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων" κατά τον χειρισμό της ποινικής υποθέσεως που αφορά τον Βάγια Δημήτριο του Αναστασίου».

Οσον αφορά στο προαναφερόμενο έγγραφο, το οποίο απέστειλε ο εισαγγελέας Μ. Γκολέμας προς όλους τους εισαγγελείς των στρατιωτικών δικαστηρίων, με αυτό ζητείται:

«Με μέριμνα των προϊσταμένων των Εισαγγελιών των Στρατιωτικών Δικαστηρίων να ελεγχθούν επισταμένως οι εκκρεμείς δικογραφίες ποινικών υποθέσεων κατά φυγοδίκων, αγνώστων δραστών, ερήμην καταδικασθέντων κλπ., που τηρούνται στο αρχείο και για όσες από αυτές διαπιστωθεί ότι τακτοποιούνται ποινικά για οποιοδήποτε λόγο (αμνηστία, παραγραφή, εξάλειψη αξιοποίνου, στρατολογική τακτοποίηση κλπ.), να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την οριστική ποινική τακτοποίησή τους με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των σχετικών διωκτικών εγγράφων (εντάλματα συλλήψεως-διαταγές ασκούντων την ποινική δίωξη-προανακριτικά εντάλματα κλπ.)».

Και σημειώνεται ότι ο έλεγχος αυτός αφορά σε «όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα Στρατιωτικά Δικαστήρια, ανεξαρτήτως χρόνου τελέσεως των πράξεων», ενώ ζητείται «ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις υποθέσεις που αφορούν κατηγορούμενους για διαρκή στρατιωτικά εγκλήματα (ανυποταξίες, λιποταξίες, αυτομολίες κλπ.)».

Και αν από τα παραπάνω δινόταν η εντύπωση ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι εσωτερική, στα πλαίσια της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, το ότι γίνεται λόγος παρακάτω περί συλλήψεων-προσαγωγών «διωκομένων» και ανάγκης ιδιαίτερης αντιμετώπισης των υπερηλίκων, δείχνει ότι η υπόθεση του Δ. Βάγια δεν είναι μεμονωμένη.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητάει από τα υφιστάμενα κλιμάκια της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης τα εξής:

«Παρακαλούμε να γνωρίσετε στις διωκτικές αρχές, για διωκόμενους της υπόψη κατηγορίας (παλαιούς), ότι πριν από οποιαδήποτε σύλληψη-προσαγωγή είναι απαραίτητο να έρχονται προηγουμένως σε επικοινωνία με τους αρμοδίους εισαγγελείς των Στρατιωτικών Δικαστηρίων, για να λαμβάνουν οδηγίες περί του πρακτέου, αντιμετωπιζομένης ξεχωριστά της κάθε περίπτωσης (υπερήλικες κλπ.), προς αποφυγή ασκόπου ταλαιπωρίας των ενδιαφερομένων, ενημερώνοντας προς τούτο όταν απαιτείται και τον αρμόδιο εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου». Η προθεσμία που δίνει ο εισαγγελέας για τον εν λόγω έλεγχο είναι δύο μήνες το αργότερο και ζητάει τα αποτελέσματα να αναφερθούν εγγράφως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης(2016-09-02 00:00:00.0)
Η Ξένη Δημητρίου νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου(2016-06-10 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις της υπεράσπισης(2005-02-25 00:00:00.0)
Ολομέλεια εισαγγελέων για τη διαφθορά(2002-12-13 00:00:00.0)
Εφτασε μέχρι το ακροατήριο για να παραγραφεί!(2002-02-20 00:00:00.0)
Αποφυλάκιση εμπόρου μετά από συνεχείς αναβολές(1996-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ